FINANTE-BANCI

Romania, vicecampioana mondiala la numarul de taxe

20 octombrie 2011, ora 11:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
accounting-medie.jpg
Firmele din Romania trebuie sa plateasca, anual, nu mai putin de 113 taxe. Suntem pe locul 2 la nivel mondial, dupa Ucraina, care are 135 de taxe, releva datele studiului "Doing Business 2012", realizat de Banca Mondiala.

Pe locurile urmatoare in clasament se situeaza Jamaica, Sri Lanca si Venezuela, cu 72, 71, respectiv 70 de taxe care trebuie platite anual.

Spre comparatie, Bulgaria are numai 17 taxe. Ce-i drept, plata acestora dureaza insa mai mult decat in Romania 500 de ore fata de 222 ore la noi.

Studiul citat situeaza anul acesta Romania pe locul 72 in clasamentul global al competitivitatii in afaceri. Tara noastra a coborat, astfel, 7 pozitii in clasament fata de anul trecut.Dincolo de numarul mare de taxe, Romania are probleme si cu plata acestora. La acest indicator, Romania se afla pe locul 154 din 183 de tari.

Expertii Bancii Mondiale remarca, insa, ca a existat o imbunatatire la capitolul taxe, prin introducerea unui sistem de plati online. Dar au fost inregistrate si progrese, in domeniul insolventelor.

Studiu arata, pe de alta parte, ca Romania a pierdut din interes si la capitolele "deschiderea unei afaceri" si "comertul transfrontalier".

Potrivit datelor "Doing Business 2012: Doing Business in a More Transparent World" (Afacerile in 2012: afaceri intr-o lume mai transparenta), cea mai mare imbunatatire in afaceri a fost in Georgia (locul 16 in clasamentul general), urmata de Moldova, care a urmat in clasamentul general 18 locuri de la 99 la 81, si FRI Macedonia care a urcat 12 locuri de la 34 la 22.

De asemenea, Armenia a avansat sase pozitii in clasamentul global, pana la locul 55, prin implementarea a cinci reforme legislative si institutionale in perioada iunie 2010 - mai 2011, cele mai numeroase reforme din regiune. Cipru a avansat si el pana pe locul 40, consolidand modalitatile de protectie a investitorilor.

In Federatia Rusa s-a simplificat procesul de inregistrare a proprietatilor, s-a redus numarul de documente necesare pentru activitatile comerciale si s-a ieftinit electricitatea prin revizuirea tarifelor la energia electrica. Georgia, Letonia, FRI Macedonia, Republica Moldova, Federatia Rusa si Ucraina au implementat fiecare cate patru reforme in domeniul legislativ.

O noua masura referitoare la modul in care tarile studiate si-au modificat reglementarile din domeniul comercial in ultimii sase ani ilustreaza faptul ca toate economiile din Europa de Est si Asia Centrala si-au modificat legislatia, pentru a fi mai "prietenoasa" cu intreprinzatorii.

"Cercetarile efectuate arata faptul ca un mediu legislativ pentru afaceri mai simplificat ajuta la cresterea economica a unei tari", a declarat Augusto Lopez-Claros, Director pentru Indicatori Globali si Analiza din cadrul Grupului Bancii Mondiale.

"Prin simplificarea reglementarilor si prin extinderea accesului la credite, tarile din Europa de Est si Asia Centrala continua sa sporeasca oportunitatile pe care le pun la dispozitia intreprinzatorilor", a mai spus Lopez-Claros
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 29 Octombrie 2020, 09:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter