- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Roubini: Rezultatele noilor alegeri vor duce Grecia catre iesirea din zona euro

15 May, 18:43 • adrian.mihaltianu
Alegerile anticipate din Grecia vor fi castigate de Coalitia Stangii Radicale (Syriza), formatiune care nu se va intelege cu reprezentantii creditorilor internationali, iar Grecia va ajunge in incetare de plati si va iesi din zona euro, a afirmat, marti, economistul Nouriel Roubini (foto), cunoscut ca profetul crizei.
Roubini: Rezultatele noilor alegeri vor duce Grecia catre iesirea din zona euro

„Noile alegeri din Grecia vor conduce la victoria Syriza si la un curs de coliziune cu Troica (formata din reprezentantii FMI, UE si BCE, n.r.), iar aceasta la default si iesirea din zona euro”, a afirmat Roubini la scurt timp dupa anuntul ca vor fi organizate noi alegeri anticipate, conform Mediafax.

[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/grecia-organizeaza-iar-alegeri-anticipate-76596/]Grecia va organiza noi alegeri anticipate[/url], dupa ce grupurile parlamentare nu au reusit joi sa cada de acord in ceea ce priveste formarea gurvernului. Aceasta criza politica duce tara tot mai aproape de faliment si de iesirea din zona euro.

La finalul celei de a treia zi de discutii esuate intre liderii politici, purtatorul de cuvant al Presedintiei elene a anuntat ca este necesara organizarea alegerilor anticipate.

El nu a anuntat si data la care vor avea loc acestea, dar conform regulamentului ar trebui sa se tina undeva pe la mijlocul lunii iunie. „Miercuri va fi instalat un guvern interimar”, a mai spus purtatorul de cuvant.

Produsul intern brut al Greciei a inregistrat [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/economia-greciei-s-a-contractat-cu-6-2-in-t1-76600/]o scadere de 6,2% in primele trei luni[/url] din 2012, comparativ cu perioada similara din 2011, dupa un declin de 7,5% in trimestrul patru din 2011, a anuntat marti Oficiul de Statistica de la Atena.

Comisia Europeana a estimat ca economia Greciei se va contracta cu 4,7% in 2012, al cincilea an de recesiune, in urma reducerii cheltuielilor si a majorarii taxelor, cerute in schimbul pachetelor de asistenta financiara de la FMI si UE.

Totusi, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a declarat luni ca tarile membre ale zonei euro au [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/zona-euro-isi-exprima-sustinerea-fata-de-grecia-76573/]”intentia de neclintit sa pastreze Grecia”[/url] in randul lor, criticand vehement „propaganda” acelora care sustin ipoteza ca Atena sa fie exclusa.

„Suntem 17 tari membre coproprietare ale monedei noastre comune, [b]nu imi imaginez nicio secunda ca Grecia va parasi zona euro[/b], este absurd, este vorba doar de propaganda”, a adaugat premierul luxemburghez.

Partidele din Grecia nu au reusit sa se puna de acord asupra formarii unui guvern, dupa ce in alegerile de la inceputul lunii mai formatiunile care au sustinut programele de austeritate au avut rezultate foarte slabe.

Coalitia Stangii Radicale este favorita in sondaje, dupa ce la alegerile parlamentare a obtinut al doilea scor (de aproape 17%), devansand Noua Democratie (aproape 19%). Potrivit unor sondaje, Coalitia Stangii, care se opune masurilor de austeritate din acordul de ajutor extern, ar obtine peste 20% din voturi la noile alegeri.