FINANTE-BANCI

Salariile bugetarilor vor fi majorate. Ungureanu l-a anuntat pe Isarescu (Update 1)

09 martie 2012, ora 16:26, autor(i): Andreea Radu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Isarescu--Ungureanu.jpg
Premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR ca intentioneaza sa majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmeaza sa fie stabilit. Mugur Isarescu a spus ca aceasta este exclusiv decizia Guvernului si ca pe el il intereseaza cresterea consumului, potrivit unor surse oficiale.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, au discutat, vineri, la Guvern, timp de doua ore, la Palatul Victoria, spre finalul discutiilor sosind si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

"Premierul i-a spus guvernatorului BNR ca va mari salariile, dar ca inca nu stie cu cat, iar guvernatorul a evitat sa indice care dintre masurile aflate in analiza Guvernului este mai buna, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunandu-i doar ca in acest caz este vorba exclusiv de optiunea Guvernului si ca pe el il intereseaza sa creasca consumul in economie", au declarat sursele pentru Mediafax.

Potrivit acestora, Guvernul nu a exclus inca varianta reducerii CAS impreuna cu majorarea salariilor pentru bugetari, iar o decizie va fi luata in urmatoarele saptamani."Reluarea consumului e necesara pentru cresterea economica"

Reluarea consumului populatiei este necesara pentru continuarea cresterii economice in acest an, iar majorarea salariilor in sectorul public va avea efect pozitiv direct asupra consumului, a subliniat vineri purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, in urma unei intrevederi a premierului Mihai-Razvan Ungureanu cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Suciu a aratat ca discutia dintre cei doi a avut rolul de a corela politicile BNR si ale Guvernului.Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca salariile bugetarilor sa fie majorate concomitent cu o reducere a constributiilor de asigurari sociale, oficialul guvernamental a aratat ca o analiza in acest sens va fi efectuata pe baza datelor economice din primul trimestru, dar a amintit ca in programul de guvernare nu se vorbeste decat de recuperare salariala, daca economia permite, nu si de o reducere a CAS.

"Este important de vazut diferenta intre tipurile acestea de masuri: daca recuperarea salariala intr-o anumita proportie va avea un impact asupra consumului direct, eventuala modificare a CAS, care ramane de luat in calcul si de analizat, va avea efecte ulterioare, eventuale, pe aceasta linie a reluarii consumului", a spus Suciu.

"In programul de guvernare prezentat in urma cu o luna nu aparea nimic legat de CAS. Discutia este lansata in acest moment, se fac evaluarile necesare, in schimb in programul de guvernare de la bun inceput aparea evaluarea legata de modificarile salariale sau de recuperarea a cel putin unei parti din venituri, in conditiile bugetare existente si de sustenabilitate bugetara pe care ni le putem permite la momentul deciziei", a mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului.

El a aratat ca indicatorul de crestere economica luat drept reper pentru recuperarea pierderii salariale in sectorul bugetar vizeaza intregul an 2012, nu doar primul trimestru, in care economia s-ar putea contracta comparativ cu ultimul trimestru din 2011.

Suciu a precizat totodata ca aceste masuri depind de capacitatea statului de a aduce mai multi bani la buget, inclusiv din diminuarea sau "macar temperarea" evaziunii fiscale, si de crestere economica.

Referitor la majorarea pensiilor, Dan Suciu a afirmat ca aceasta masura nu s-a discutat la intrevederea dintre Isarescu si Ungureanu.

Totodata, oficialul guvernamental a subliniat ca Guvernul are ca obiectiv principal cresterea economica si transpunerea sa in nivelul de trai al populatiei.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in Parlament, ca masurile de austeritate luate in 2010 au prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia, si ca trebuie gasite solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa fie reintregite salariile bugetarilor.

Anterior, premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS) intr-o marja cuprinsa intre 3-5% pentru angajati, poate si pentru angajatori. Masura depinde de situatia economica interna si externa.

Citeste si:

Ce impact bugetar ar avea cresterea salariilor si scaderea CAS

Realitate sau campanie electorala: De unde bani pentru cresterea salariilor?

CAS mai mic, economie in crestere? Ce alte taxe ar putea sa mai scada

Prima intalnire dintre noul premier si seful BNR (Articol initial)

09 martie 2012, ora 08:14   | 3 comentarii publicate
question1.jpg
Premierul Mihai Razvan Ungureanu se intalneste astazi cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. La discutiile, programate in aceasta dimineata, urmeaza sa participe, cel mai probabil, si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

Este prima intalnire oficiala dintre noul sef al Executivului si guvernatorul BNR. Ea vine dupa declaratiile din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu privind relaxarile fiscale pentru reintregirea salariilor bugetarilor si reducerea cu 3 - 5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale.

Seful statului a afirmat ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile angajatilor de la stat.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ellia Rusan a spus:
09/03/2012 17:24
Daca intr-adevar se vor mari, vreau doar atat sa spun, Grecia va fi o varainta palida la ceea ce se va intampla la noi.
 
Horia a spus:
09/03/2012 19:33
Abia astept sa se mareasca salariile. Va fi ultimul cui batut in cosciug. Sa crape sistemul bugetar ! Cu cat mai repede , cu atat mai bine. Singura scapare e inflatia uriasa ce se va instala in tara. Cine are bani in banci ii va pierde prin devalorizare.
 
Dan a spus:
13/03/2012 19:33
sa asteptam... sa se mareasca ... si o sa vedem...O sa vedem ca Romania nu este Grecia, o sa vedem ca nu va fi nici ultimul cui...Cred ca unii isi vor da seama ca exista bani in buget pentru: majorarea salariala, scaderea CAS cu aprox 3-4 %, si chiar o crestere a pensiilor cu pana la 5% . Acest aspect poate fi calculat... exista 5,85 mld lei dif intre bugetul pentru salarii propus si cel existent.. salariile nu reprezinta decat 2,3 mld. ... dar pentru asta trebuie sa citesti.. oricum banii vor fi mult mai bine cheltuiti de bugetari decat de GUVERN.... dar timpul va demonstra ... aceasta este o parere..
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Ianuarie 2021, 16:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter