- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Scandalul adeziunilor pentru casele de sanatate private: Cum se apara primul acuzat

14 Mar, 00:06 • adrian.mihaltianu
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a atentionat la finele lui 2011 ca au aparut mai multe companii care au inceput deja recrutarile pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Nationale de Asigurari de Sanatate private, ceea ce este ilegal. Vezi cum a reactionat una dintre firmele acuzate.
Scandalul adeziunilor pentru casele de sanatate private: Cum se apara primul acuzat

Aceste firme fac promisiuni de obtinere a unor profituri
din adeziunile colectate personal, cat si bonusuri din performantele echipei.
Conform CSA, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ce-risca-firmele-care-promit-castiguri-pentru-adeziuni-la-casele-private-de-sanatate-71542/]ele risca pedepse[/url] cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani
sau  amenda penala de la 20.000 lei la 100.000 lei.

CSA sublinia, la finele anului trecut, ca toate formele de asigurare, indiferent ca sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se incheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari.

Printre aceste firme se numara si Salve Club, acuzata in mai multe articole sau comentarii aparute pe Internet ca strange
adeziuni pentru cand va incepe reforma in sanatate, ca vrea sa vanda asigurari
de sanatate fara a fi autorizat. Acesta vrea acum sa isi spele imaginea
manjita.

Ce explicatii dau oficialii companiei 

Calin Donca, managing director al Salve Club Romania, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca societatea nu strange adeziuni pentru reforma din sanatate, iar informatiile care includ date personale sunt cerute doar agentilor proprii. Lor li se cere atat o copie dupa buletin, cat si un cont bancar pentru primi, cand va veni momentul, comisioanele din vanzari.

El a spus ca Salve Club doar instruieste agentii, care in prezent sunt circa 120.000, nu vinde asigurari de sanatate si nu strange adeziuni. Compania asteapta sa vada forma finala a noii Legi a Sanatatii si daca va fi necesar grupul va infiinta o societate de brokeraj in asigurari.

Grupul Salve a participat si la reforma pensiilor private din 2007 prin doua firme: Salve Club Broker de Pensii Private si Fincop Broker de Pensii Privare, fiind printre cei mai [url=http://www.pensiileprivate.ro/Topul-brokerilor-de-pensii-private-obligatorii-articol-17,9-31646.htm]importanti jucatori[/url] din domeniu. Acestea si-au incetat activitatea dupa reforma. De asemenea, Salve Broker a intermediat asigurari de viata si non-viata in perioada 2008-2010 si a renuntat la licenta deoarece nu i sa mai parut atractiv domeniul

„Oamenii nostri nu strang adeziuni. Construiesc brandul meu de peste 15 ani si nu am avut niciodata intentia sa lucrez impotriva legii”, a declarat Peter Kristofovic, presedintele Salve Group, care detine 11 companii in 4 tari.

El a adaugat ca s-a facut publicitate negativa la adresa companiei, pe internet, dar isi asuma greseala ca nu a aparut mai demult in public sa explice situatia.

„Nu am facut nimic ilegal si nici nu voi face”, a mentionat Kristofovic.

Peter Kristofovic a subliniat ca vrea sa reinvie succesul grupului in Romania si sa continue activitatea pe piata locala. Astfel, in acest an va face investitii intre 500.000 euro si un milion de euro in formarea infrastructurii, filiale, formarea unui call-center si a unui back-office mai mari, etc, dupa ce in 2007 a facut investitii de 6 milioane de euro in cele doua companii infiintate atunci – Fincop si Salve Club.

Totodata, Salve Club a lansat un card de reduceri in domenul medical, avand parteneriate cu peste 300 de clinici medicale si farmacii. Reducerile sunt intre 5-100% pe anumite servicii.

De asemenea, va aduce, incepand cu sfarsitul lunii martie, pe piata din Romania, vitaminele si suplimentele alimentare Avita International, produse in America.

Grupul Salve a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de 20 milioane de euro, iar pentru 2012 estimeaza afaceri de 25-30 milioane de euro. Grupul are circa 250 de filiale in 4 tari si peste 600 de angajati.

Piata asigurarilor din Romania a fost anul trecut de
peste [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarile-de-viata-si-cele-pentru-locuinte-motoarele-de-sustinere-ale-pietei-in-2011-74254/]7,9
miliarde de lei[/url], nivel care arata o scadere nominala de 4,30% comparativ
cu subscrierile de 8,3 miliarde lei aferente anului 2010.

Valoarea primelor intermediate in 2011 de brokerii de
asigurari s-a ridicat la peste [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/brokerii-de-asigurari-venituri-mai-mari-din-mai-putine-prime-intermediate-in-2011-74564/]3,1
miliarde lei[/url], in scadere cu aproape 3% fata de volumul primelor intermediate
in 2010, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).