- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sondaj: Peste 20% dintre romani nu utilizeaza cardul bancar la cumparaturi

27 Jul, 16:38 • Redactia DailyBusiness
Un procent important dintre respondentii unui sondaj de opinie - 20,4% - afirma ca nu folosesc cardul bancar atunci cand fac cumparaturi. In acelasi timp, 14% dintre romani utilizeaza cardul mai rar de o data pe luna.
Sondaj: Peste 20% dintre romani nu utilizeaza cardul bancar la cumparaturi

20,5% dintre respondenti declara ca aleg sa plateasca folosind cardul bancar de 2-3 ori pe luna, iar 17,3% platesc cu cardul de cateva ori pe saptamana.

Sondajului de opinie „Ce parere ai despre sistemul bancar?”, realizat de iVox.ro, arata ca 46,6% dintre respondenti au declarat ca au incredere in mare masura in bancile din Romania. Procentul celor care au incredere in mica masura in aceste institutii este de 35,7%, iar extremele strang cele mai putine procente, astfel ca 4,9% declara ca nu au deloc incredere in banci si 3,1% declara ca au incredere foarte mare in bancile din Romania.

Un total de 38,1% dintre respondenti lucreaza cu 2 banci simultan, 37,4% prefera sa lucreze cu o singura banca si 24,5% cu trei sau mai multe banci. Unul din trei respondenti au declarat ca merg la banca o data pe luna – 31,3%, urmati de cei care merg de 2-3 ori pe luna – 28,4% si mai rar de o data pe luna – 24,2%.

Mai mult de jumatate dintre respondenti (65,4%) se declara multumiti si foarte multumiti de colaborarea cu bancile ale caror servicii si produse le folosesc. Acestia sunt completati de 25,4% care sunt multumiti in masura medie. Doar 9,2% dintre respondenti se declara nu prea multumiti si deloc multumiti.

Cei mai multi respondenti nu au folosit niciodata cardul pentru plata taxelor si impozitelor. 41,6% declara ca nu intentioneaza sa foloseasca cardul bancar in acest scop, iar 47,7%, desi nu au procedat inca in acest fel, intentioneaza sa foloseasca cardul la plata taxelor si impozitelor. In ceea ce ii priveste pe cei care si-au platit taxele si impozitele cu  ajutorul unui card bancar, 7,3% au facut acest lucru de mai multe ori iar 3,6% doar o singura data.

74% dintre respondenti au declarat ca au incredere in Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia ce reglementeaza sistemul bancar romanesc.

35,8% dintre persoanele chestionate considera ca stabilitatea sistemului bancar din [b]Romania poate fi afectata in mare si foarte mare masura de criza economica din Grecia[/b]. Procentul celor care cred ca aceasta stabilitate poate fi afectata de criza greaca in masura medie, este de 39,6%, in timp ce 24,6% dintre respondenti au incredere ca stabilitatea sistemului bancar autohton va fi afectata in mica si foarte mica masura.

In ceea ce priveste capacitatea de economisire a respondentilor, se observa o situatie dificila. Mai precis, in momentul de fata, [b]30,8% din indivizi nu fac economii deloc[/b], fiind urmati de 29,8% care fac economii foarte greu si de 20,7% care cu greu reusesc sa faca economii. Doar 16% din respondenti declara ca fac economii intr-un mod acceptabil. Comparativ cu anul precedent, 34,6% dintre cei chestionati declara ca nu fac deloc economii, in timp ce 43,8% dintre respondenti spun ca fac economii mai greu si mult mai greu. Doar 4,7% declara ca fac economii mai usor.

La sondajul online au raspuns un numar de 5.442 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul in perioada 27 iunie – 10 iulie 2011.