- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Speriat de impozitul forfetar, Moromete a intrat in Legiunea Straina

11 Apr, 00:01 • gecad.net
Initiativele din ultimele zile ale lui Gheorghe Pogea, ministrul finantelor (dintre care cea mai renumita este introducerea impozitului forfetar), au incins spiritele in randul bloggerilor, care il compara pe acesta fie cu personajul Jupuitu, din Morometii, fie cu Legiunea straina. Exista totusi si sustinatori ai ministrului, care cred ca majorarea impozitelor va avea efectul benefic de a scoate din joc firmele ineficiente.
Speriat de impozitul forfetar, Moromete a intrat in Legiunea Straina

Cristian Parvan,

specialist in piata media, il compara pe blogul sau personal pe Gheorghe Pogea cu personajul Jupuitu’, agentul fiscului din Morometii, romanul lui Marin Preda.

Jupuitu’ vine la Ilie Moromete sa incaseze impozitul pe teren. Dialogul dintre cei doi e destul de aprins. „De ce nu vrei tu sa-ntelegi ca n-am. Dac-as putea sa fac bani as facea si ti-as zice: ia domne”, zice Moromete. „Toata lumea isi plateste loturile numai tu o intinzi de mai bine de 15 ani”, replica nervos inspectorul.

[quote=Ilie Moromete catre inspectorul Jupuitu’, in romanul lui Marin Preda]N-am![/quote]
Pe vremea lui Moromete agentul fiscal avea cumul de functii, jucand totodata rolul de executor. Asa ca, dupa ce taranul spune ca nu are cum sa achite darile catre stat, inspectorul incearca sa ia caii din curtea acestuia, dar afla ca animalele nu sunt proprietatea lui Moromete.

In cele din urma, Ilie se cauta in buzunare si gaseste 1.000 de lei. Inspectorul vrea sa ia banii fara sa taie chitanta, dar Moromete are prezenta de spirit si cere dovada platii.

VIDEO: Jupuitu’ negociaza cu Moromete

[dbvideo=184]
Blogger-ul Eugen Secmerean, specialist in PR si fost jurnalist de business, este de parere ca initiativa ministrului de a introduce impozitul forfetar seamana cu doctrina Legiunii straine, al carei motto era „Mergi sau crapa”: „Mergi sau crapa este si motto-ul lui Pogea, durul de la Finante, care a introdus impozitul forfetar pe 7 trepte de venituri anuale, astfel incat firmele cu venituri de 0-12.000 euro au de platit un impozit de 500 de euro. ‘Cine nu poate plati, sa isi inchida afacerea’, a declarat Pogea.”

VIDEO: Asa arata un antrenament in Legiunea Straina

[dbvideo=185]

Un alt blogger, absolvent de masterat in piete financiare, scrie: „Masurile pe care Guvernul doreste sa le ia in perioada urmatoare sunt menite sa cocoseze si mai mult mediul privat si in special sectorul IMM iar masura care reprezinta cireasa de pe tort este impozitul forfetar pe care companiile trebuie sa il plateasca, indiferent daca au pierderi sau nu”, spune Cristian Orgonas, intr-un post intitulat Guvernul Disperarii.

Si Dan Popa, redactor sef adjunct la revista economica Piata, critica initiativele ministrului Pogea, si se exprima astfel pe blogul sau: „Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea a marit impozitele pe venit la toti cei 125 de contribuabili ramasi in tara, pentru a avea de unde achita banii celor 200.000 de pensionari care oricum nu si-au mai primit banii de 3 luni”.

Gheorghe Pogea are si sustinatori in randul bloggerilor. Ministrul a primit un vot pro de la Balonul imobiliar, care scrie: „Sunt, fireste, de acord cu ideea ca statul nu trebuie sa gatuie afacerile private; dar nu sunt de acord ca statul sa perpetueze la nesfarsit conditiile mentinerii artificiale in viata a unor pseudo-afaceri, de exemplu: intrarea lejera pe piata dublata de o perpetua impozitare laxa”.

„In felul asta se persista in starea de precaritate si consecinta imediata dar si pe termen lung e ca ramanem minge de fotbal in picioarele strainilor si ne si amagim ca „economia duduie” ori de cate ori se intampla ca vantul sa mai bata si pe strada noastra”, mai scrie autorul Balonului Imobiliar.

Ideea impozitului forfetar, primita cu raceala in mediul de afaceri

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului, societatile urmeaza sa achite un impozit forfetar ce va fi stabilit in functie de cifra de afaceri a acestora. Astfel, o firma cu cifra de afaceri de pana la 12.000 de euro va plati anual 500 de euro. Firmele care ruleaza intre 12.000 si 50.000 de euro vor plati 1.000 de euro.

Masura Guvernului, care a suferit o serie de transformari (initial impozitul minim pretins firmelor fiind de 4.300 de lei pentru 2009), a trezit o serie de reactii in randul oamenilor de afaceri si presei, considerandu-se ca este o masura fiscala prea restrictiva, ce va sufoca si mai tare economica, slabita in prezent de criza.

Desi un impozit similar exista si in alte tari, cum ar fi Franta, oamenii de afaceri au atras atentia guvernantilor ca in aceste state taxa este mult mai suportabila pentru firma, fiind extrem de redusa in raport cu cifra de afaceri.

Potrivit oamenilor de afaceri, in Franta firmele cu cifre de afaceri sub 400.000 de euro sunt scutite de la impozitul forfetar. Acestia au sustinut ca, in Romania, scutirile ar putea sa se aplice la firme cu cifra de afaceri sub 100.000 euro. Totodata, afaceristii au cerut scutirea de la plata impozitului a unor companii din domenii grav afectate de criza, cum ar fi constructiile.

Cititi si analiza Efectele supra-impozitarii: Guvernul incurajeaza fara sa vrea evaziunea, si articolul de opinie Suntem romani, nu ne sperie niciun impozit!