FINANTE-BANCI

Speriat de impozitul forfetar, Moromete a intrat in Legiunea Straina

11 aprilie 2009, ora 00:01, autor(i): Raluca Florescu   | 10 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Ministrul de finante Gh. Pogea este comparat in blogosfera cu un celebru personaj al romanului Morometii, Jupuitu' (dreapta - captura din filmul Morometii, regizat de Stere Gulea)
Ministrul de finante Gh. Pogea este comparat in blogosfera cu un celebru personaj al romanului Morometii, Jupuitu' (dreapta - captura din filmul Morometii, regizat de Stere Gulea)
Initiativele din ultimele zile ale lui Gheorghe Pogea, ministrul finantelor (dintre care cea mai renumita este introducerea impozitului forfetar), au incins spiritele in randul bloggerilor, care il compara pe acesta fie cu personajul Jupuitu, din Morometii, fie cu Legiunea straina. Exista totusi si sustinatori ai ministrului, care cred ca majorarea impozitelor va avea efectul benefic de a scoate din joc firmele ineficiente.
Cristian Parvan, specialist in piata media, il compara pe blogul sau personal pe Gheorghe Pogea cu personajul Jupuitu', agentul fiscului din Morometii, romanul lui Marin Preda.

Jupuitu' vine la Ilie Moromete sa incaseze impozitul pe teren. Dialogul dintre cei doi e destul de aprins. "De ce nu vrei tu sa-ntelegi ca n-am. Dac-as putea sa fac bani as facea si ti-as zice: ia domne", zice Moromete. "Toata lumea isi plateste loturile numai tu o intinzi de mai bine de 15 ani", replica nervos inspectorul.


N-am!Ilie Moromete catre inspectorul Jupuitu', in romanul lui Marin PredaPe vremea lui Moromete agentul fiscal avea cumul de functii, jucand totodata rolul de executor. Asa ca, dupa ce taranul spune ca nu are cum sa achite darile catre stat, inspectorul incearca sa ia caii din curtea acestuia, dar afla ca animalele nu sunt proprietatea lui Moromete.

In cele din urma, Ilie se cauta in buzunare si gaseste 1.000 de lei. Inspectorul vrea sa ia banii fara sa taie chitanta, dar Moromete are prezenta de spirit si cere dovada platii.

VIDEO: Jupuitu' negociaza cu Moromete

DailyBusiness Video: Moromete

Blogger-ul Eugen Secmerean, specialist in PR si fost jurnalist de business, este de parere ca initiativa ministrului de a introduce impozitul forfetar seamana cu doctrina Legiunii straine, al carei motto era "Mergi sau crapa": "Mergi sau crapa este si motto-ul lui Pogea, durul de la Finante, care a introdus impozitul forfetar pe 7 trepte de venituri anuale, astfel incat firmele cu venituri de 0-12.000 euro au de platit un impozit de 500 de euro. 'Cine nu poate plati, sa isi inchida afacerea', a declarat Pogea."

VIDEO: Asa arata un antrenament in Legiunea Straina

DailyBusiness Video: Legiunea straina


Un alt blogger, absolvent de masterat in piete financiare, scrie: "Masurile pe care Guvernul doreste sa le ia in perioada urmatoare sunt menite sa cocoseze si mai mult mediul privat si in special sectorul IMM iar masura care reprezinta cireasa de pe tort este impozitul forfetar pe care companiile trebuie sa il plateasca, indiferent daca au pierderi sau nu", spune Cristian Orgonas, intr-un post intitulat Guvernul Disperarii.

Si Dan Popa, redactor sef adjunct la revista economica Piata, critica initiativele ministrului Pogea, si se exprima astfel pe blogul sau: "Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea a marit impozitele pe venit la toti cei 125 de contribuabili ramasi in tara, pentru a avea de unde achita banii celor 200.000 de pensionari care oricum nu si-au mai primit banii de 3 luni".

Gheorghe Pogea are si sustinatori in randul bloggerilor. Ministrul a primit un vot pro de la Balonul imobiliar, care scrie: "Sunt, fireste, de acord cu ideea ca statul nu trebuie sa gatuie afacerile private; dar nu sunt de acord ca statul sa perpetueze la nesfarsit conditiile mentinerii artificiale in viata a unor pseudo-afaceri, de exemplu: intrarea lejera pe piata dublata de o perpetua impozitare laxa".

"In felul asta se persista in starea de precaritate si consecinta imediata dar si pe termen lung e ca ramanem minge de fotbal in picioarele strainilor si ne si amagim ca "economia duduie" ori de cate ori se intampla ca vantul sa mai bata si pe strada noastra", mai scrie autorul Balonului Imobiliar.

Ideea impozitului forfetar, primita cu raceala in mediul de afaceri

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului, societatile urmeaza sa achite un impozit forfetar ce va fi stabilit in functie de cifra de afaceri a acestora. Astfel, o firma cu cifra de afaceri de pana la 12.000 de euro va plati anual 500 de euro. Firmele care ruleaza intre 12.000 si 50.000 de euro vor plati 1.000 de euro.

Masura Guvernului, care a suferit o serie de transformari (initial impozitul minim pretins firmelor fiind de 4.300 de lei pentru 2009), a trezit o serie de reactii in randul oamenilor de afaceri si presei, considerandu-se ca este o masura fiscala prea restrictiva, ce va sufoca si mai tare economica, slabita in prezent de criza.

Desi un impozit similar exista si in alte tari, cum ar fi Franta, oamenii de afaceri au atras atentia guvernantilor ca in aceste state taxa este mult mai suportabila pentru firma, fiind extrem de redusa in raport cu cifra de afaceri.

Potrivit oamenilor de afaceri, in Franta firmele cu cifre de afaceri sub 400.000 de euro sunt scutite de la impozitul forfetar. Acestia au sustinut ca, in Romania, scutirile ar putea sa se aplice la firme cu cifra de afaceri sub 100.000 euro. Totodata, afaceristii au cerut scutirea de la plata impozitului a unor companii din domenii grav afectate de criza, cum ar fi constructiile.

Cititi si analiza Efectele supra-impozitarii: Guvernul incurajeaza fara sa vrea evaziunea, si articolul de opinie Suntem romani, nu ne sperie niciun impozit!
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
obiwankenobi a spus:
11/04/2009 01:31
Semneaza petitia contra impozitului forfetar la:

http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/spuneti_nu_initiativei_guvernului_de_a_impozita_lunar_microintreprinderile_cu_minim_540_de_lei-p48923053.html

Sau baga un ochi la:

http://groups.yahoo.com/group/anti_impozit_forfetar/

Daca ai vreo idee de cum s-ar putea lupta impotriva acestei aberatii trimite-ne un mail.

 
Ministrul Sanatatii Nationale a spus:
11/04/2009 10:50
Presiunea "mediului de afaceri ridicat sanatos" va fi hotaratoare in elaborara unei legi fiscale bune. Am participat la o reuniune a tinerilor oameni de afaceri in Austria si va pot transmite ca am invatat multe de la colegii europeni.
In Franta afacerile de tip start-up sunt sustinute financiar de stat. In Austria afacerile sunt sustinute indirect de infrastructura solida si sistemul de proprietate construit de-a lungul timpului.
In Belgia exista sustinere a statului.
Pentru afacerile cu produse verzi statele respective acorda ramburs pana la 40% in sumele investite de ORICE CETATEAN.
In Romania statul suporta o cota doar pentru polistiren si doar pentru asociatile de proprietari ( blocuri ).
In Romania apar legi care dau drepturi abuzive primarilor si politiei comunitare asupra proprietatii private!
Problema in Romania este una istorica, noi am fost o bariera in calea turcilor si tatarilor, care doreau sa ajunga la Viena si care astazi au afaceri prospere in Austria sau viziteaza en-gross Austria.
In Romania nu exista "celule sanatoase de proprietari" care sa lupte pentru dreptul de proprietate.
Noi imbogatiti-strategici sunt la a doua sau prima generatie si vad doar binele propriu, pana la nivelul gardului lor. Dansii nu sustin un Master Plan de Dezvoltare al tarii, ci eventual emigratia copiilor dansilor temporara sau definitiva in tari dezvoltate.
Ei lupta doar pentru mentinerea capabilitatii lor de supravietuire si nu pentru tara si locuitorii acesteia!
Este drept ca multi din locuitorii acestei tari, trecuti prin foc si para, au pierdut tinta.
Cu regret trebue sa va spun ca nu doresc sa emigrez, dar aceasta tara este bolnava de comunism si interes personal, la nivel de politicieni si gandire administrativ - economica.
Conturile lor, care se maresc prin furt si jaf de tara nu vor ajuta cu nimic viitorul nostru, al comunitatii.
Problema majora este ca in Romania nu miroase a balegar. In Austria "mirosea a MUNCA " si in hotel, si in magazin si pe strada..
Toti "proprietarii adevarati" au pamant de generatii, peste 1 hectar pe care il lucraza si il fertilizeaza cu balegar. Au tractor cu echipamente care permit lucrul eficient pe mai mule brazde simultan. Au comunitati satesti puternice si multe, la noi au fost distruse, char si prin exportul sasilor si inlocuirea lor cu tigani, ademenirea romanilor la oras.
Austriecii au productie industriala in zonele rurale, la cateva localitati au o fabrica de bere si un abator, fabrici de branzeturi, restaurantele au sursa de produse ieftine.
In Austria restaurantele au preturi la alimente mai mici ca in Romania.
Casele sunt aranjate si cochete.
Pe strazi nu am remarcat reclame si panouri de afisaj ostentative si nici camere de supraveghere in exces, care ingrasa anumiti afaceristi in numele sigurantei nationale.
In Romania propun impozitarea doar a proprietarilor care au casele cu acoperise noi, cu barem fiecare 100 m.p. de costructie se taxeaza cu 500 de euro. Ceilalti sunt obligati sa plateasca sau sa presteze munca in folosul comunitatii in echivalentul a 300 de euro anual.
Pentru cei care au beneficiat de ajutor de nemunca, de la stat, pentru fiecare an de ajutor sa presteze 150 de zile lucratoare in folosul comunitatii.
Austria are istorie si traditie.
Noi cultivam dar o mica parcela in spatele casei pentru ciorba de fasole de peste vara.
Primariile si Consilile Locale din Romania nu fac nimc pentru imaginea tarii vazuta din tren sau de pe sosea. In Austria nu au taiat copacii de pe langa sosele ca sa faca afacere cu lemnul judetului.
Persoanele defavorizate din Romania ar trebui sa primeasca ajutor dar pentru munca prestata in folosul comunitatii, de ex. eliminarea gunoaielor judetene, in special a celor din zonele vizibile din tren si auto pe rutele importante, constuirea de garduri si replantare de arbori.
Satele sasesti trebuie retrocedate cu prioritate celor care doresc sa se reintoarca iar casele statului roman, ocupate abuziv, sa fie platite de locatari prin munca in folosul comunitati si sa existe obligatia de restaurare anula a cladirii de catre locatari.
Catunele tziganesti trebuie refacute pe principii sociale in locuri special amenajate oferite de primarii si cocioabele eliminate. Exista proiecte si vi le punem la dispozitie.
Noile case sa fie patite prin prestare de munca in folosul comunitatii locale.
Trebuie construite tractoare, combine, utilaje agricole si batoze, fabrici de industrie alimentra mica, pentru sucuri de fructe, branzeturi, depozite si uscatoare de legume si fructe, frigorifere, in Romania.
Trebuie refacute satele si sustinuta natalitatea.
In Romania trebuie sa miroasa din nou a balegar si nu a scandaluri politice interminabile.
Primarii locali trebuie sa participe la trainninguri lunare, de doua zile pentru a invata sa citeasca si sa scrie in noul limbaj economic european.
Pentru toti primarii care au existat dupa 1989 sa se masoare averea la intrare si la iesire pentru tot neamul lor. La fel si pentru politicieni si oamenii strategici romani.
Sistemul actual in care primarul se pricepe la toate este perimat.
Primarii, in iitor, trebuie sa aiba doar un rol decorativ, consilierii locali nu pot fi decat oameni cu pregatire tehnica admisi pe baza de concurs, in celule de minim 3 pe un domeniu, decizia fiind luata pe baza de vot deschis a analizelor tehnice ( de ex.: 3 la sosele, 3 la apa si canal, 3 la energie electica, 3 la administrare paduri, 3 la agricultura, 3 la industrie alimentara, 3 la turism, 3 la ecologie, 3 consilieri decisi de comunitatea locala, 3 localnici scoliti pe probleme de aparare).
Imi este greu sa spun, dar cred ca societatea acestei tzari este in coma, si episodul medical de salvare este dificil.
Cred a bolnavului trebuie sa i se vorbesca.
 
andrei a spus:
11/04/2009 13:05
Cred ca cel mai bine ar fi sa propunem lapidarea acestui ministru,cit nu mai vine cu alte ordonante sau legi !
 
Ministrul Sanatati Nationale a spus:
11/04/2009 13:39
Pentru literele lipsa din textul de mai sus imi cer scuze.
Supracalitatea uneori induce pierderi, dar asumarea greselilor determina progresul.
Am uitat sa va spun ca CERSETORIA DE ORICE FEL TREBUIE INTERZISA IN ROMANIA.
 
Marea Bariera de Corali a spus:
11/04/2009 16:22
Firmelor care vor plati impozitul impus sa li se acorde un loc cu drept de vot in consiliul local al primariei unde firma isi are sediul si un loc cu drept de vot in consiliul local judetean.
Suma tuturor taxelor si impozitelor platite de firma catre stat nu poate fi mai mare e 16% din venit.
Ex: 500 euro/an +5% din venit taxa locala catre Primarie+2%din venit taxa locala ( salvamont ) + cursuri obligatorii periodice + conditii de indeplinire avize pe anul in curs ( ex: pompieri etc.) + cuantum amenzi pe anul fiscal < 16% din impozit pe venit
Va multumim.

 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 16:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter