- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fitch: Riscurile bugetare vor mentine ratingul Romaniei sub nivelul recomandat pentru investitii

23 Mar, 09:12 • Redactia DailyBusiness
Romania a inregistrat progrese in aplicarea reformelor prevazute in acordul cu FMI, dar inca se confrunta cu riscuri legate de ritmul consolidarii bugetare, care vor mentine deocamdata ratingul suveran sub nivelul recomandat pentru investitii, potrivit agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings, citata de Mediafax.
Fitch: Riscurile bugetare vor mentine ratingul Romaniei sub nivelul recomandat pentru investitii

„Situatia se imbunatateste, dar exista inca riscuri semnificative”, a declarat marti Douglas Renwick, director la Fitch pentru ratingurile tarilor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

In cadrul acordului cu FMI, Guvernul a aplicat masuri dure de reforma, precum reduceri de salarii in sectorul public si majorarea TVA, prin care a consolidat finantele publice si a recastigat increderea pietelor.

Cu o pozitie mai sigura a Executivului si un nou acord cu FMI, de tip preventiv, este asteptata revenirea la crestere a economiei Romaniei, ceea ce ar putea avea o influenta pozitiva asupra ratingurilor, relateaza Reuters.

Fitch si Standard & Poor’s au retrogradat ratingurile Romaniei la nivelul „junk” (nerecomandat pentru investitii) in perioada de varf a crizei politice in care acordul cu FMI a fost temporar suspendat, la sfarsitul anului 2009. Ulterior, ambele agentii au modificat perspectiva de la negativa la stabila.

„Principalul risc este ca intarirea bugetului sa nu aiba loc in ritmul planificat”, a spus Renwick.

Alte riscuri includ incetinirea reformelor si finantele externe, a spus analistul, adaugand ca acesta este unul dintre motivele pentru care ratingul Romaniei este mentinut sub nivelul recomandat pentru investitii.

Fitch si Standard&Poor’s au acordat Romaniei ratingul „BB+”, in timp ce calificativul de la Moody’s , „Baa3” este peste nivelul „junk”, cu perspectiva stabila.

Un nou acord pe termen de doi ani cu FMI ar trebui sa ajute autoritatile de la Bucuresti ca isi respecte promisiunea de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2012, atenuand temerile ca unul dintre cele mai afectate state din Europa ar putea sa renunte la reforme.

Renwick a spus, referitor la disputele politice din tara, ca acestea au fost luate in calcul la atribuirea ratingului si nu reprezinta un pericol.

In privinta viitoarelor actiuni asupra ratingului, perspectiva este stabila, iar Fitch va urmari evolutia situatiei in acest an, a aratat Renwick.