- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Franks: Romania iese din recesiune la finele lunii martie. Perceptia publica nu va fi simultana

26 Mar, 15:30 • Redactia DailyBusiness
Romania va iesi din recesiune la finele lunii martie, iar cresterea economica va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul, insa perceptia publica nu va fi simultana, a declarat Jeffrey Franks (foto), seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, citat de Mediafax.
Franks: Romania iese din recesiune la finele lunii martie. Perceptia publica nu va fi simultana

„Exista intotdeauns un grad de incertitudine si nu stiu exact care va fi cifra de la sfarsitul primului trimestru, dar cred ca indicatorii privind economia Romaniei sunt aproape universal pozitivi. Exista si unele exceptii, dar daca ne uitam la productia industriala, cresterea este foarte robusta, iar evolutia exporturilor, de asemenea, foarte pozitiva”, a adaugat Franks.

El a aratat ca indicatorii s-au imbunatatit constant in primul trimestru si se asteapta la o crestere modesta a economiei dupa primele trei luni ale anului.

„Ma astept ca avansul economiei sa creasca gradual pe parcursul anului 2011. Cresterea din fiecare trimestru va fi, in medie, ceva mai puternica decat in trimestrele anterioare, astfel incat sa putem intra in anul 2012 cu o crestere destul de robusta”, a continuat Franks.

Guvernul si FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5%.

Intrebat cand vor fi sesizate de catre populatie efectele cresterii economice, oficialul FMI a aratat ca exista o diferenta in timp de la prezentarea datelor statistice pana la momentul perceptiei publice ca situatia s-a imbunatatit.

„As spune ca pana in a doua jumatate a anului veti vedea ca o persoana obisnuita isi va da seama ca lucrurile s-au imbunatatit”, a adaugat Franks.

Institutul National de Statistica va prezenta pe 13 mai evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru din acest an.

De asemenea, Franks a declarat ca BNR va lua masurile de politica monetara necesare pentru a reduce din nou inflatia dupa ce preturile au crescut peste asteptari in primele doua luni, influentate de cotatiile internationale la alimente, petrol si energie.

„Motivele pentru care inflatia din ultime doua luni a fost peste asteptari nu a avut legatura cu BNR, au legatura cu evolutia comertului international, in special cu preturile la alimente, petrol si energie. Acestea au urcat mai mult decat s-a anticipat”, a declarat seful misiunii FMI in Romania.

„Ne asteptam ca trendul inflatiei sa fie descrescator pe parcursul anului 2011”, a continuat oficialul BNR.

Franks a adaugat ca este prematur pentru a spune daca BNR va rata tinta de inflatie si in 2011, pentru al cincilea an consecutiv, mentionand ca este mai important trendul de scadere a preturilor inregistrat in ultimii 10-15 ani.

Inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind estimarile analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor.

Aprecierea leului, vot de incredere dat de investitorii straini

„Cred ca aprecierea din ultima vreme a fost determinata de un
val de incredere fata de Romania. In prezent exista anumite fluxuri de capital care mai degraba sunt orientate catre interior decat din tara catre exterior. Presiunea pe aprecierea unei monede este, de obicei, un vot de incredere dat de investitori in tara respectiva”, a afirmat oficialul FMI.

Cursul de referinta anuntat vineri de BNR, de 4,0881 lei/euro, este cel mai redus din ultimele 12 luni.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca modificari de pana la 3-4% ale cursului de schimb „nu trebuie bagate in seama” si nu ar trebui sa se vada imediat in preturi.