- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu mizeaza pe revenirea cotatiilor la petrol pentru atingerea tintei de inflatie

09 Mar, 11:46 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu e optimista privind revenirea inflatiei in intervalul tintit, dar mizeaza, printre altele, pe o scadere a cotatiilor la petrol, potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu (foto).
Isarescu mizeaza pe revenirea cotatiilor la petrol pentru atingerea tintei de inflatie

„Nu pot spune ca BNR este optimista. Inflatia este o boala extrem de perfida, dar trebuie s-o tinem sub control. Dupa scaderea din ianuarie, inflatia se va mentine la 7,2-7,5% pana in vara acestui an pentru ca inflatia a fost extrem de scazuta dupa ianuarie 2010 si efectul de baza nu ne ajuta pentru ca apoi, din august-septembrie, sa se duca spre 4% si, speram noi, sub 4%”, a declarat miercuri Isarescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca principalele presiuni vin dinspre preturile alimentelor, unde Romania are potential, dar nu l-a fructificat, si cotatiile petrolului, unde Isarescu si-a exprimat speranta ca trendul se va intoarce.

„Bineinteles ca o crestere in continuare a pretului la petrol va duce la presiuni inflationiste suplimentare. Mizez pe faptul ca Arabia Saudita are capacitati excedentare de trei ori mai mari decat ale Libiei si ca le va pune in functiune. Exista, astfel, probabilitatea unei reveniri a cotatiilor sub 100 de dolari pe baril, probabil spre 80 de dolari daca acesta se va dovedi pretul de echilibru”, a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca motivatia majorarii pretului la combustibili din cauza cursului a disparut, pentru ca de la inceputul anului leul s-a apreciat cu 7% in raport cu dolarul.

De la inceputul anului companiile petroliere din Romania au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%. Acestea explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si a competitiei de pe piata interna.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

Potrivit mediei estimarilor analistilor economici, preturile de consum au crescut cu 0,5% in luna februarie, iar rata anuala a inflatiei a revenit peste 7%.

In ianuarie, preturile de consum au crescut cu 0,77%, insa inflatia anuala s-a redus cu un punct procentual fata de decembrie, la 6,99%, beneficiind de un efect de baza pozitiv. In aceeasi luna a anului 2009, inflatia a crescut cu 1,24%.

Banca Nationala a Romaniei a majorat in februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.