- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Saxo Bank: Romania va iesi din recesiune cu o intarziere de 2-3 trimestre fata de zona euro

15 Apr, 14:41 • Redactia DailyBusiness
Analistii Saxo Bank, specializata in tranzactionari si investitii, sunt de parere ca tara noastra va iesi din recesiune cu o intarziere de doua sau trei trimestre fata de zona euro, se arata intr-un raport trimestrial al bancii.
Saxo Bank: Romania va iesi din recesiune cu o intarziere de 2-3 trimestre fata de zona euro

„Pe langa evenimentele de la nivel global, sarcina dificila a guvernului de a reduce deficitul bugetar la 5,9% in acest an, de la 7,2% in 2009, va avea un impact negativ asupra PIB-ului real. Tinand cont de toate aceste aspecte, cresterea economica din 2010 s-ar putea situa sub nivelul general estimat”, a declarat Christian Tegllund Blaabjerg, chief equity strategist la Saxo Bank

„Cat despre consumul intern, nu consideram ca acesta ar putea sprijini redresarea in conditiile cresterii ratei somajului si a unei nesemnificative cresteri a creditarii. Ceea ce poate scoate Romania din recesiune este o crestere generata de exporturi„, a adaugat oficialul bancii.

Pentru SUA, Saxo Bank se asteapta la o crestere economica de 2,4% in al doilea trimestru din 2010, odata ce inventarele si stimulentele isi vor reveni, in pofida unui business imobiliar inca subred.

In acelasi timp, zona euro si Marea Britanie (UK) vor cunoaste o crestere slaba, dar pozitiva, odata ce ambele regiuni vor iesi din marele abis economic in care se afla.

„Asia, Japonia se lupta sa scape de fortele deflationiste care, practic, anuleaza orice sansa de revenire economica. Pe termen scurt, totusi, se intrevad perioade de crestere ampla, atata vreme cat guvernul asigura injectii de capital”, se arata in raport.

Saxo Bank are sediul in Copenhaga si birouri in Australia, China, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.