- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tanasescu: Unii cer renegocierea deficitului ca sa facem infrastructura. Dar noi nu folosim nici banii care exista

30 Apr, 14:34 • gecad.net
Am auzit tot felul de teorii care spun sa crestem deficitul bugetar ca sa facem lucrari de infrastructura, dar avem bani pentru infrastructura (fondurile europene - n.r.) si nu putem sa ii cheltuim, a spus vineri Mihai Tanasescu (foto), reprezentantul Romaniei la FMI, in cadrul unui seminar economic.
Tanasescu: Unii cer renegocierea deficitului ca sa facem infrastructura. Dar noi nu folosim nici banii care exista

Executia bugetara, care a intrat pe deficit inca de la inceput de an, contrar evolutiei din anii anteriori, a facut pe multi analisti sa declare ca a putea fi nevoie sa renegociem nivelul de deficit convenit pentru finalul de an, de 5,9% din produsul intern brut (PIB).

Unul din argumentele invocate a fost acela ca astfel putea fi folosite mai multe fonduri pentru infrastructura.

Tanasescu sustine insa ca pentru a face lucrari de infrastructura ar trebui lucrat la parghiile care sa duca la absorbirea lor.

El a atras atentia totodata ca disciplina publica in privinta chetuielilor este destul de precara: „cheltuielile curente au urcat in cativa ani de la 4% din PIB la 10% din PIB”.

Luand in calcul evolutia din ultimul timp, cei care cer un deficit mai mare trebuie sa se intrebe daca putem sa finantam un deficit in crestere, a remarcat Tanasescu.

„Tinta de 5,9% din PIB este ambitioasa, dar poate fi dusa la indeplinire. Avem suficiente instrumente sa facem acest demers”, a mai spus acesta.

Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, economia locala a scazut si in primele trei luni ale anului, raportat la aceeasi perioada a lui 2009: „T1 va avea probabil o tendinta negativa, dar foarte usoara”.

In opinia lui Tanasescu, mesajul principal pe care il va da parcursul economiei din acest an a fi acela de revenire din criza, „dar o revenire timida”.