- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Top 5 cele mai frecvente greseli financiare

23 Sep, 18:44 • Redactia DailyBusiness
Tentatia de a cumpara un lucru de care nu ai neaparata nevoie, frica de regrete, precum si deciziile de investitii luate in baza unor impulsuri necontrolate, sunt trei dintre greselile pe care profesorul Eric Schoenberg de la Columbia Business School, le aseaza in top 5 cele mai intalnite greseli financiare. Iata ce sfaturi pot fi date pornind de la aceste greseli.
Top 5 cele mai frecvente greseli financiare

1 – Nu trebuie sa vezi doar interesul imediat ci priveste imaginea globala

– „Una din problemele cu care se confrunta oamenii este ca vad doar interesul lor imediat si nu imaginea de ansamblu”, spune Eric Schoenberg. Tocmai de aceea, unii oameni au tendinta de a se lasa cuceriti de anumite oferte si ajung de multe ori sa cumpere lucruri de care nu au neaparata nevoie.

2 – Infrange-ti teama de regrete – Se manifesta de fiecare data cand este vorba de investitii, si tocmai de aceea oamenii evita sa plaseze banii in banci sau pe alte piete financiare. Aceasta teama ii impiedica sa isi puna banii la lucru.

3 – Incearca sa traiesti bucuria castigului si sa nu supraestimezi durerea unei pierderi – O pilda foarte similara celei de la punctul doi, si care pe care cercetatorii au explicat-o astfel – „oamenii resimt durerea unei pierderi mai mult decat se bucura atunci cand castiga ceva. Studiile au demonstrat ca durerea pe care o traiesti cand pierzi 100 de dolari este de doua ori mai intensa decat cand castigi 100 de dolari”, spune Eric Schoenberg.

4 – Nu te mai hazarda luandu-te dupa presupuneri care te fac sa iei decizii pripite in privinta investitiilor – Multe dintre deciziile de investire se iau in baza unor opinii slab fundamentate sau a unor impulsuri.

„Cred ca boomurile de pe diferite piete, cum ar fi cea imobiliara, au survenit din cauza a ceea ce a fost exprimat foarte bine de un ganditor antic: nu exista lucru mai suparator in viata decat sa observi cum se imbogateste vecinul tau„, este de parere Eric Schoenberg.

5 – Incearca sa investesti pe termen lung, desi nu este in natura firii – Toata lumea este tentata sa investeasca pe termen lung si asta deoarece, se pare, este inscris in ADN-ul uman, pentru ca nimeni nu stie ce se va intampla peste 10 ani, asa ca „economisirea pe termen lung este un lucru nenatural, care cere o vointa foarte puternica”, potrivit profesorului de la Columbia Business School.