FINANTE-BANCI

Topul bancilor care au pierdut procese cu clientii

22 martie 2012, ora 14:43, autor(i): Andreea Radu   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
POZA.jpg
Bancile de pe piata locala au pierdut aproximativ 1.000 de procese la nivel national in fata clientilor nemultumiti, in ultimele luni din 2011 si pana in prezent, a declarat joi avocatul Marius Coltuc, fondatorul Casei de avocatura Coltuc.

"Daca am face un top al hotararilor castigate de clienti in 2012, definitive si irevocabile, pe primul loc sunt cele castigate de clientii Volksbank. Pe urmatoarele pozitii sunt bancile OTP Bank, BCR, UniCredit, Piraeus Bank, Banca Transilvania", a spus Coltuc.

Conform acestuia, clientii Volksbank au cele mai multe procese castigate, circa 160. In medie, exista aproximativ 100 de procese castigate impotriva fiecarei banci.

Cele mai multe procese sunt individuale, dar exista si colective."Volksbank este regina abuzurilor", a subliniat Coltuc.

El a mentionat ca la Volksbank, 95% dintre procesele castigate au in vedere comisionul de risc care, in absolut toate cazurile relevante din instanta, este abuziv.

"Este vorba despre o modificare multilaterala a dobanzii in functie de schimbarile semnificative pe piata monetara. Mai avem un comision surpriza de monitorizare polita de asigurare pe care foarte multi clienti il scapa", a declarat avocatul.

"Per total aceste clauze implica anumite costuri. Fiecare client a platit in plus pentru aceste comisioane abuzive de risc si de monitorizare in jur de 2.000 de euro", a mai spus Coltuc, care a adaugat ca pe Volksbank nu o intereseaza ce se intampla cu clientii.

In cazul BCR, clientii reclama un comision de administrare abuziv si un comision de riscuri, care se aplica la creditele de nevoi personale.

La OTP sunt probleme foarte mari pentru ca se modifica dobanda fara niciun fel de justificare. "Se invoca un articol destul de permisiv din anexa 1, litera A, din legea 193/2000, anume ca poate modifica unilateral pretul creditului daca are motive intemeiate. Dar intreaga dispozitie prevazuta in anexa trebuie sa se coroboreze cu toate celelalte", a explicat Marius Coltuc.

Avocatul a aratat ca toate procesele castigate la sfarsitul lui 2011 - 2012, pana acum sunt rezultatul unor cereri depuse in anul 2010 si poate la inceputul lui 2011.

Carmen Cretu, colaborator al Casei de avocatura Coltuc, a declarat ca instantele din Romania se confrunta cu o lupta incrancenata intre banci si clienti, ca urmare a clauzelor abuzive introduse in contractele de creditare.

Totusi, in majoritatea cazurilor s-a dat castig de cauza clientilor. Cele mai intalnite clauze care incalca drepturile clientilor sunt cresterea dobanzii si introducerea comisioanelor de risc si rezerva.

Referitor la problemele pe care clientii le au cu plata ratelor si executarea silita de catre banca, avocatii Casei de avocatura Coltuc i-au indemnat pe clientii bancilor sa nu incalce obligatia de a-si plati ratele, deoarece acest lucru nu le va fi favorabil pe viitor.

In cazul in care acestia se afla in imposibilitatea de a achita ratele, exista cateva modalitati prin care isi pot indeplini obligatia asumata: reesalonarea ratelor (in acest caz ar trebui sa se aiba in vedere o revenire a situatie financiare pe viitor), renegocierea contractului sau vinderea bunului achizitionat pentru achitarea imprumutului.

Citeste si:
Epoca proceselor impotriva bancilor. Ce sanse au clientii
Si bancile pierd: Primul proces castigat de clienti impotriva Volksbank
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
C. L. a spus:
22/03/2012 18:43
Ma intreb ce rol are BNR in tara? E clar ca stiau matraplazlacurile celor de la VBR altfel nu le "demisionau" capii in 2008 si nu le interziceau sa mai acorde credite ipotecare pentru cativa ani... Au preferat sa se reduca la asta, in loc sa ii oblige sa puna ordine in contracte. Iar desteptii de la VBR in loc sa profite de OUG si sa faca ordine in contracte, au incercat sa le faca mai imporavatoare pentru noi. Ca sa nu mai spun ca ne chemau la "negocieri" explicand cat de avantajos e pentru mine sa obtin o dobanda variabila cu marja de 3.49 in locul celei fixe de 3.99. Asta in coditiile in care LIBOR CHF era aproape 3 cand am luat creditul, fata de 0.10 cand faceau minunatele propuneri "super avantajoase"
Acum sa plateasca pentru:
- dobanda fixa pe care o schimba dupa o luna
- dobanda p.a. interpretata si impusa de ei drept dobanda pe luna
- impunerea asiguratorului
- etc, etc, etc.
Ca si inginer, studiind putin legile am descoperit ca incalcasera o sumedenie de legi, ma gandeam ca erau chestii asa clare ca si eu m-as fi putut reprezenta sigur folosind claritatea legii 34/2006 de exemplu.. ce pleasca pentru un avocat... Chiar si acum, desi le e clar ca vor pierde (daca nu in tara, la CEDO - pentru creditele ipotecare date in perioada 2006 - 2008 cititi legea 34/2006 si vedeti singuri cat au incalcat) continua sa spuna ca au dreptate si sa cheltuie milioane pe case de avocatura, desi i-ar costa mult mai putin sa isi rezolve problemele pe cale amiabila cu clientii
Era o vreme cand imi spuneam ca fiind austrieci, sunt o banca serioasa.. increderea nu ii mai uneste de clienti de mult, nu inteleg cine le-a conceput acest slogan stupid (pentru cazul lor)
 
Lucian opescu a spus:
22/03/2012 19:50
In sfarsit misca ceva in Bucuresti.
 
D.B. a spus:
23/03/2012 13:43
Din pacate nu cred ca se va schimba ceva. Cei de la VBR fac ce vor in continuare, putin le pasa de legile din tara asta. Si daca ne gandim bine care legi? Legile sunt facute pentru prosti ca noi, nu pentru ei....
 
DAVID SLAVIN a spus:
25/01/2013 22:23
BNR e complice la toata situatia asta. Cum e posibil sa fie gradul de indatorare 70% ,banca imi da 53000 euro , au spus ca asta e pragul maxim, rata de 400 euro, iar dupa 12 luni rata devine 520 euro. Nu e indatorare 95%? Sunt dezamagit total, ne-au pacalit bancherii astia .Teapa ca la F.N.I. Dar asta e.....
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter