FINANTE-BANCI

Topul bancilor cu cei mai multi bani pentru credite prin Prima Casa

18 noiembrie 2014, ora 01:15, autor(i): DailyBusiness.ro 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
primacasa.jpg
Nivelul redus al dobanzilor la creditele in lei cumulat cu temerea de crestere a preturilor locuintelor din 2015 au determinat anul acesta o avalansa de cereri pentru programul Prima Casa, astfel ca unele banci au epuizat plafonul. DailyBusiness.ro iti prezinta un top al institutiilor financiare dupa valoarea fondurilor disponibile pentru acest program.

Lansat in 2009, programul Prima Casa a inregistrat un real succes, ce a culminat recent prin epuizarea plafonului mai multor banci, astfel incat Guvernul l-a suplimentat de doua ori in aceasta toamna.

DailyBusiness.ro a realizat un clasament al bancilor in functie de valoarea fondurilor disponibile pentru Prima Casa, dupa cea mai recenta suplimentare a plafonului de circa 400 de milioane de lei.

Sursa: Datele bancilor
Sursa: Datele bancilor

BCR, cea mai mare banca din sistem, a primit fonduri suplimentare de 138 milioane lei pentru acordarea de credite in cadrul programului Prima Casa. Aceasta inseamna ca mai poate acorda finantari prin acest program in valoare totala de 276 milioane de lei.

Dupa cum se poate vedea in tabel, a doua institutie financiara care dispune de cei mai multi bani pentru credite prin Prima Casa este Banca Romaneasca.

"Plafonul de garantare al Bancii Romanesti disponibil in acest moment este de 89,5 milioane de lei, ceea ce inseamna un plafon de creditare de 179 milioane de lei. Fondurile sunt suficiente pentru actualul nivel al cererii, pana la sfarsitul anului 2014", au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii bancii.  

Banca Transilvania
, ocupanta locului 3, are un plafon de garantare pentru Prima Casa de 78,8 milioane lei, din care pentru diaspora 3,5 milioane lei. Valoarea totala a creditelor ce pot fi acordate de aceasta banca se ridica astfel la 164,6 milioane lei.

ING Bank
a primit un plafon de 31 milioane de lei din plafonul suplimentar alocat de catre Guvern in valoare de 400,5 milioane de lei, ceea ce inseamna ca dispune de o suma totala pentru acordarea de credite prin acest program de 62 milioane de lei. "Datorita numarului mare de cereri, acest plafon este alocat deja clientilor cu cereri de credit Prima Casa in lucru", au spus reprezentantii ING Bank.Urmatoarea institutie de credit din clasament este Raiffeisen Bank, care mai are in acest moment un plafon disponibil de circa 50 milioane de lei.

Ocupanta locului 6 este Millennium Bank, careia i s-a alocat un plafon de garantare de 13,5 milioane de lei, ce ii permite sa acorde finantari in valoare totala de 27 milioane de lei.

Urmatoarea in top este Intesa Sanpaolo Bank, cu o limita de creditare disponibila pana la finalul anului 2014 in valoare de aproximativ 16 de milioane de lei pentru programul Prima Casa, din care circa 3 milioane lei pentru persoanele fizice cu cetatenie romana care locuiesc in strainatate (diaspora).

UniCredit Tiriac Bank dispune la randul sau de un plafon de garantare de aproximativ 9,3 milioane leim ceea ce face ca valoarea finantarilor sa se ridice la 18,6 milioane de lei.

Pe locul 9 se situeaza Marfin Bank, care dispune de un plafon de 7,3 milioane lei pentru credite Prima Casa.

Pentru urmatoarea institutie financiara din clasament, Bank Leumi, plafonul de garantare disponibil in acest moment este de 3 milioane lei, ceea ce se traduce in posibilitatea de a acorda, pana la finalul anului, credite de 6 milioane de lei clientilor interesati.

Plafonul pentru creditele Prima Casa de care dispune ocupanta locului 11, respectiv Credit Agricole Bank Romania, este de 5 milioane lei. "Mentionam ca pana la sfarsitul lunii septembrie am acordat 90% din totalul plafonului agreat initial", au spus reprezentantii bancii.

Surse din piata au mentionat ca in afara de doua banci mari, toate bancile inscrise in programul Prima Casa 2014 primesc dosare in analiza, datorita celei mai recente suplimentari a plafonului, anuntata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Lista bancilor care participa la program in aceasta etapa este formata din 16 institutii financiare: BRD, CEC, BCR, Banca Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Banca Romaneasca, Marfin, ING si Piraeus.

Ca o noutate, programul Prima Casa poate fi accesat de anul acesta si de romanii care locuiesc in strainatate, cu permis de sedere si de munca. Plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru acestia va fi de 25 milioane lei, pana la sfarsitul acestui an.

Contactati de catre DailyBusiness.ro, reprezentantii a 5 banci (BRD, CEC, Bancpost, Alpha Bank si Piraeus) nu au raspuns la solicitare pana la momentul realizarii acestui clasament.

Citeste si: Cum arata balanta imobiliara - Intre corsetul Prima Casa, atractia terenurilor si avantul retailerilor
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 11 August 2020, 08:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter