- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Topul celor mai mari dobanzi la depozitele in lei si euro

29 Jul, 20:01 • gecad.net
Dobanzile depozitelor s-au oprit din scaderea accentuata din ultimul timp, atat in cazul economiilor in lei cat si al celor in euro. Vedeti care sunt cele mai bune dobanzi oferite de banci pentru economiile pe 3, 6 si 12 luni.
Topul celor mai mari dobanzi la depozitele in lei si euro

[img=785]Dobanzile din tabel sunt anuale[/img]
In prezent, bancile ofera dobanzi similare pentru toate tipurile de scadente ale economiilor in lei, fie acestea de trei, sase sau doisprezece luni, topul celor mai mari cinci dobanzi la economiile de peste 10.000 de lei incluzand valori de 7,5% pe an si 8% pe an sau aproape de acest nivel.

Bancile care ofera cele mai mari dobanzi la economiile in lei, pentru orice tip de scadenta, sunt institutiile de origine greceasca, Emporiki Bank si Piraeus Bank, dar si doua banci cu capital integral romanesc, Carpatica si CEC Bank.

Depozitele in euro cu scadente pe un an ofera cele mai bune randamente

In cazul economiilor in euro, cele mai mari bonificatii sunt oferite de banci pentru depozitele pe 12 luni. Situatia este diferita fata de inceputul anului, cand bancile ofereau dobanzi mai mari pentru depozitele pe scadente mai mici, in speranta ca trendul dobanzilor va fi unul de scadere.
[img=787]Dobanzile din tabel sunt anuale[/img]
Astfel, in timp ce bancile ofera dobanzi de maxim 3,5% pe an pentru economiile pe termen scurt, de una sau doua luni, castigurile urca pana in apropierea lui 5% la economii cu scadenta de un an.

Pentru scadente mai mari de un an bancile ofera dobanzi mici, atat la lei, cat si la euro, in conditiile in care cererea pentru acest tip de produse este oricum redusa pe piata locala, media scadentelor depozitelor deschise de romani fiind de circa 3 luni. De altfel, doar doua – trei banci locale au in portofoliu depozite in lei sau euro cu scadente de peste un an, repectiv pentru 18, 24 sau 36 de luni.

Dobanzile la economiile in lei si euro sunt destul de apropiate, diferenta dintre cele mai mari castiguri din piata oferite de banci pentru economiile intr-o moneda si cealalta fiind de doar 3 puncte procentuale.

De regula, specialistii recomanda ca banii sa fie mentinuti in banci in moneda in care urmeaza sa fie utilizati de investitori.

Ca depozitele in lei sa devina mai putin rentabile decat cele in euro ar trebui ca leul sa piarda in raport cu moneda europeana diferenta de dobanda dintre cele doua tipuri de depozite, respectiv 3 puncte procentuale. Astfel, cursul valutar ar trebui sa ajunga la aproximativ 4,38 lei/euro.

Majoritatea analistilor bancari estimeaza ca euro va fi in perioada urmatoare la un nivel de 4,2 – 4,25 lei/euro. Cu toate acestea, eventualitatea unei deprecieri accentuate a leului nu trebuie scoasa din calcul.

Ce trend ar putea urma dobanzile la economii lunile viitoare?

Dobanzile la economiile in lei par sa isi fi atins nivelurile minime, dupa ce au urmat un puternic trend descendent la inceputul anului. Astfel, daca acum cateva luni cele mai mari dobanzi oferite de banci erau de peste 9%, in ultimul timp au scazut la 8%, si par sa se fi stabilizat.

De altfel, nivelul bonificatiilor practicate de banci pentru diverse scadente transmite ca institutiile nu se mai asteapta ca dobanzile sa scada.

Stabilizarea din ultimul timp a nivelului depozitelor s-a produs ca urmare a perspectivelor inflationiste care s-au inrautatit din cauza cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, dar si a introducerii impozitului de 16% pe castigurile din depozite, de la 1 iulie.

In plus, scaderea accelerata a dobanzilor din ultimul timp a anulat mare parte din atractivitatea acestora in ochii romanilor. Luna aprilie a fost ultima din acest an in care depozitele in lei au inregistrat in soldul bancilor o crestere de la luna la luna, asa cum se intamplase in majoritatea lunilor anterioare. In mai, soldul depozitelor a scazut fata de aprilie cu 0,1%, iar in iunie scaderea s-a accentuat la 0,7%, potrivit datelor bancii centrale.

De asemenea, bancile ofera castiguri mai bune pentru economiile pe termen lung in euro, decat pentru economiile pe termen foarte scurt, situatie total opusa celei de la inceput de an.

Motivatia schimbarii de trend ar putea fi legata atat scumpirea resurselor in euro la care bancile au acces, in conditiile in care dobanda interbancara Euribor a fost in ultimele luni pe un trend ascendent, dar si de diminuarea lichiditatilor disponibile in moneda europeana.