FINANTE-BANCI

Verdict: Germania spune DA zonei euro. Ce conditii pun nemtii

12 septembrie 2012, ora 12:20   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euro2.jpg
Curtea suprema de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului german la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din zona euro si pactul de disciplina fiscala semnat de 25 de lideri europeni in prima parte a acestui an. Tratatul de infiintare a Mecanismului European de Stabilitate poate merge la ratificare in Parlament, cu anumite conditii.

Conditiile stabilite de Curte se refera la expunerea financiara pe care si-o poate asuma guvernul german fata de fond, care nu poate depasi plafonul de 190 miliarde euro stabilit initial fara aprobarea Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului, transmite Mediafax.

Judecatorii au respins totodata o clauza de confidentialitate din tratatul de infiintare a fondului de urgenta, hotarand ca orice decizie a MES trebuie avizata de ambele camere ale Parlamentului german.

Bursele europene si moneda euro au crescut dupa citirea hotararii. Cursul euro afiseaza un avans usor fata de dolar, de la 1,2857 dolari la 1,2901 dolari pe euro.Uncia de aur s-a apreciat cu 0,5%, la 1.744 dolari, iar barilul de titei cu livrare in octombrie a avansat cu 0,5%, la 97,67 dolari.

Mecanismul European de Stabilitate va functiona, in esenta, precum un Fond Monetar European.   ESM va fi capitalizat prin contributii financiare ale fiecaruia din statele zonei euro, in functie de ponderea fiecaruia in PIB-ul zonei euro. Suma totala va fi de 500 miliarde de euro, iar Germania va aduce cei mai multi bani – 190 miliarde de euro.

Cei 500 miliarde de euro vor fi imprumutati statelor din zona euro aflate in criza, precum Grecia si Spania, la dobanzi reduse. Asta in conditiile in care tarile respective se imprumuta foarte scump in prezent din piete.  
Bineinteles, dupa modelul FMI, ajutorul financiar va fi conditionat de reforme economice si politice care sa scoata economiile la liman.  

Statele respective nu vor primi banii direct. Vor emite obligatiuni care vor fi cumparate de ESM.  Cititi aici mai multe detalii legate de subiect.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
13/09/2012 23:58
Romanii trebuie sa spuna NU ZONEI EURO . E o mare idiotenie iar tara asta va avea numai de pierdut odata cu adoptarea monedei acesteia .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 23 Octombrie 2019, 20:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter