- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vesti proaste pentru soferi. Cu cat se scumpesc politele RCA in 2013

03 Jan, 00:07 • adrian.mihaltianu
Inceputul de an nu vine cu vesti prea bune pentru soferi. Pe langa scumpirile la carburanti sau revenirea taxei de prima vanzare auto, acestia vor trebui sa achite o suma mai mare pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA). Vezi ce estimari au specialistii din domeniu.
Vesti proaste pentru soferi. Cu cat se scumpesc politele RCA in 2013

Daca in 2012 si 2011 politele RCA s-au ieftinit si cu zeci de procente, pentru anul viitor jucatorii din piata vad cresteri si de pana la 50% la tarife.

Potrivit lui Valentin Radu, marketing manager la Pintilie Broker de Asigurare, tarifele RCA au crescut in 2012 cu proximativ 15%. Cea mai mare crestere a avut loc in iunie – circa 20% fata de iunie 2011 si in decembrie – tot de 20%.

La randul sau, Victor Sraer, directorul general al Otto Broker, a precizat ca „preturile au crescut in 2012 cu cateva procente in fiecare luna”, astfel incat putem spune ca acum avem, in medie, preturi RCA mai mari cu circa 20%.

„Tendinta de crestere incepuse inca din ultimul trimestru din 2011, in acelasi ritm, si estimez ca va continua si in 2013”, a declarat Sraer.

Totodata, Viorel Vasile, managing partner Safety Broker, a aratat ca prima medie RCA aferenta primelor 3 trimestre din 2012 a scazut cu circa 5% fata de aceeasi perioada din 2011. Scaderea a fost mai moderata, avand in vedere scaderea tarifelor cu 26% consemnata in 2011 fata de 2010.
 
Prima de asigurare RCA rezulta ca urmare a unui numar important de factori precum profilul soferului (varsta, sex, localizare, experienta in condus), tipul autovehiculului asigurat s.a.m.d. Acestia pot modifica in mod decisiv pretul unei polite, deci variatiile pot fi foarte mari.

Segmentele de clienti care nu inregistreaza daune beneficiaza de tarife mai mici sau comparabile cu cele de anul trecut, pe cand segmentele cu istoric mare de dauna primesc acum la RCA preturi cu mult mai mari decat in trecut.

[b]Cat era in decembrie valoarea medie a unei polite[/b]

Polita medie anuala pentru persoane fizice este putin sub 100 euro pe an, de 3 pana la 8 ori mai mica decat in tarile din europa centrala si de vest, a aratat Victor Sraer.

Viorel Vasile a explicat ca pentru un autoturism Dacia Logan fabricat in 2010 si condus in interes personal, pretul mediu al unei polite RCA valabile 12 luni, incheiata in 2012, s-a aflat in jurul valorii de 450 lei, mai putin decat in 2011.

In acelasi timp, Valentin Radu a mentionat ca, in portofoliul Pintilie Broker, prima medie la o polita RCA pe 12 luni era in decembrie de aproximativ 370 de lei.

[b]Cresteri de tarife pana la 50%[/b]

„Ne asteptam ca in 2013 tarifele sa poata creste cu pana la 40-50%, avand in vedere actuala daunalitate si prevederile CSA privind profitabilitatea pe acest sector”, a spus oficialul Pintilie Broker.

In acelasi timp, seful Otto Broker se asteapta in 2013 la o crestere medie a preturilor similara cu cea de anul trecut, iar la acele companii care au avut preturi constant mici in trecut crede ca vom vedea cresteri chiar mai mari.

„Cauzele scumpirii RCA sunt daunele in crestere (pretul reparatiilor depinde de euro si de inflatie) si mai cu seama daunele morale, al caror cuantum va fi si mai mare in 2013”, a adaugat Victor Sraer.

„In paralel, daca ultimele demersuri CSA referitoare la daunele morale (ma refer la protocolul CSA – CSM) vor avea ca efect o jurisprudenta unitara si echilibrata din 2013, este posibil ca in 2014 si 2015 sa simtim eventuale imbunatatiri”, a mai spus acesta.

Si oficialul Safety Broker considera ca preturile la RCA se vor majora cu siguranta anul viitor datorita schimbarii legislatiei specifice sistemului asigurarilor de raspundere civila auto dar si pentru ca asiguratorii pur si simplu nu mai pot sustine actualul nivel de tarifare.

„Nu va fi insa vorba de o escaladare a tariferii ci doar de o majorare moderata – caci ne asteptam in 2013 la o prima medie de circa 500 lei sau chiar similara cu cea din 2012, in anumite conditii”, a adaugat Viorel Vasile.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2013, firmele de asigurari nu vor mai avea voie sa incaseze tarife diferite la RCA-urile contractate de barbati fata de cele facute de femei.

Conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA),  [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/tarifele-rca-sunt-stabilite-exclusiv-de-asiguratori-csa-nu-poate-interveni-83527/]tarifele de prima pentru politele obligatorii RCA[/url] sunt stabilite exclusiv de catre asiguratori, in functie de rezultatele inregistrate pe acest segment de afaceri si strategia de vanzare.

Totusi, CSA vrea ca tariful RCA sa acopere cheltuielile si marja de profit a companiei de asigurari.

In acest caz, tarifele de prime la politele RCA vor fi stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, potrivit unui proiect de norma al CSA.

[b]Care sunt criteriile in alegerea politelor RCA[/b]

In general, romanii cumpara o asigurare RCA in functie de pretul acesteia, chiar daca asiguratorul respective nu are o reputatie prea buna, adica plateste greu daunele.

„Din pacate oamenii continua sa caute cele mai ieftine polite RCA si nu se uita neaparat la asiguratorul care incheie polita. Practic, pretul ramane de departe cel mai important criteriu in alegerea unei astfel de polite. Sigur, o astfel de abordare nu ar fi deloc de condamnat daca toate companiile de asigurari ar oferi servicii de aceeasi calitate”, a spus Viorel Vasile.

„Cu toate acestea, pe acest final de an se observa o orientare generala catre promovarea calitatii produselor si serviciilor, asociata diverselor beneficii si premii, in detrimentul unor reduceri de preturi ceea ce este foarte important ca si tendinta! Clientii incep deci sa fie mai atenti la calitate”, a adaugat acesta.

In acelasi timp, potrivit lui Valentin Radu, cele mai importante criterii sunt pretul asigurarii si reputatia asiguratorului la care se incheie polita RCA.

Victor Sraer a remarcat o usoara modificare a comportamentului din punct de vedere al alegerii politelor RCA.

„Pretul este in continuare criteriul care dicteaza decizia de cumparare la majoritatea clientilor, dar interesant este ca alegerea nu se mai face neparat la cel mai mic pret ci la un asigurator care ofera un pret bun, dar fie are o reputatie mai buna, fie ofera beneficii suplimentare clientilor in special la alte tipuri de polite”, a spus Sraer.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a primit in primele noua luni din acest an [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/reclamatiile-din-partea-asiguratilor-au-crescut-considerabil-in-primele-9-luni-83732/]8.520 de reclamatii[/url] privind serviciile asiguratorilor si brokerilor, in crestere cu peste 65% fata de perioada similara a anului 2011.

Din acest numar total, 5.421 petitii (in crestere cu 41,25%) se incadreaza in segmentul asigurarilor obligatorii RCA si reprezinta 0,11% din volumul total al contractelor RCA incheiate in aceasta perioada. Din analiza petitiilor inregistrate se constata ca aspectul cel mai frecvent reclamat este neplata despagubirilor solicitate, respectiv recalcularea valorii despagubirilor, a valorilor de rascumparare pentru asigurarile de viata. De asemenea, s-au constatat probleme de comunicare intre asigurati/pagubiti si reprezentantii societatilor de asigurare.

Primele brute subscrise de asiguratori, la sfarsitul lunii septembrie 2012, au totalizat [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/piata-de-asigurari-a-crescut-usor-la-9-luni-vezi-cine-o-sustine-83335/]aproape 6,2 miliarde de lei[/url], nivel in crestere cu 1,43% comparativ cu aceeasi data a anului trecut, potrivit datelor raportate de societatile de asigurare si publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).