FINANTE-BANCI

Vine furtuna economica? Tiparnitele de bani ne pot duce la un nou razboi mondial

27 februarie 2012, ora 00:05, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
w1.jpg
Economia globala se indreapta spre o noua furtuna, confirmand astfel scenariul crizei sub forma de "W", afirma analistii financiari, care cred ca sfarsitul crizei ar putea fi marcat de un razboi.

Teoria crizei sub forma de W nu este noua. DailyBusiness.ro a scris inca din 2009 despre posibilitatea ca economia mondiala sa se intoarca inapoi in recesiune, dupa ce banii tipariti peste noapte pentru a salva marii giganti financiari isi vor arata efectele “otravite”.

Intre timp, datele macroeconomice  vin sa confirme aceasta evolutie. Iar in viziunea analistilor economici, ce e rau abia acum urmeaza. “Inca nu am vazut nimic, marea depresiune urmeaza”, afirma analistul economic Dorin Ghidiu, investitor pe pietele de capital externe.

"Suntem intr-o usoara intarziere, nimic fundamental nu s-a schimbat din 2009. Nivelul de datorie este nesustenabil si in plus, spre deosebire de perioada marii depresiuni, cand economia globala se afla la un nou ciclu de crestere economica, in momentul de fata acel ciclu de crestere economica a ajuns la final", a explicat acesta.

Inca nu am vazut nimic, marea depresiune abia urmeazaDorin Ghidiu, analist economic"Fundamentele economiei globale ne spun ca ar trebui sa ne prabusim, dar tiparnitele bancilor centrale ne tin inca in viata. Tiparnitele lovesc in proprii cetateni, pentru ca atunci cand tu ai din ce in ce mai putini bani, vine statul si-ti creeaza inflatie, adica iti lasa si mai putini bani", a explicat analistul economic la TMC.

Potrivit lui Ghidiu, nu vom scapa usor de criza de acum, care nu este la fel ca marea depresiune din 1929-1933. Iar la final ne asteapta razboiul.

"Razboiul va interveni la finalul crizei, o criza care va dura nu ca marea depresiune 2-3-4 ani, ci asa cum am spus, zeci si zeci de ani”. Cand vom avea un astfel de conflict, este greu de estimat, insa el mocneste", a mai spus acesta.

Ghidiu nu este primul si probabil nici ultimul analist care propavaduieste noul val al crizei. DailyBusiness.ro scria, in septembrie anul trecut, ca criza datoriilor suverane, tensiunile economice dintre marile puteri SUA, Germania, Marea Britanie, Franta si tarile emergente, in special China, Brazilia si Rusia, revolutiile si escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, ar putea fi interpretate drept primele semnale ale unui Al Treilea Razboi Mondial, unul economic, in care banii au luat locul armelor.

In opinia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ce se intampla acum in economia mondiala poate fi privit drept premisa de la care ar putea izbucni un nou razboi, unul economic.

"S-ar putea sa avem un vartej mare, un razboi economic. S-ar putea sa vedem constituite blocuri noi, cu spatiul american, spatiul asiatic, poate Statele Unite ale Europei. Dar pana sa se faca aceste aranjamente, foarte multi se tem de razboi", a declarat Vasilescu, la Realitatea Tv.

Abia acum am intrat in actul doi al acestei drame, iar o criza de tip W nu poate fi scoasa din calculGeorge Soros, om de afaceri

Ideea unui alt razboi, de aceasta data pur economic, nu este noua. A fost prezentata in diverse “profetii” de-a lungul ultimilor 30-40 de ani, insa abia acum isi gaseste si valentele efective.

"Pericolul unui potential razboi, in urmatorii 10 ani, desi acum nu facem planuri pentru urmatorii 10 ani, este un scenariu la care ar trebui sa ne gandim", declara Jan Vincent-Rostowski, ministrul polonez de Finante.

Celebrul economist Nouriel Roubini, supranumit Profetul Crizei, avertiza recent ca zona euro prezinta cel mai mare risc pentru cresterea economiei mondiale, masurile anticriza ale europenilor fiind nesustenabile (vezi cazul Greciei)

Poitrivit acestuia, 2012 va duce la adancirea crizei, insa cele mai mari probleme le vede in 2013, atunci cand super-puterea mondiala China va suferi o aterizare fortata a economiei.

"Bancile chinezesti au datorii de trilioane de dolari si estimez ca 30% din aceste imprumuturi vor deveni neperformante. Lovitura va fi asupra bancilor. Iar efectele vor fi devastatoare la nivel mondial", a afirmat Roubini.

Iar un razboi ar putea deveni astfel inevitabil. De altfel, potrivit unui studiu efectuat de New England Complex Systems Institute (NECSI) un posibil conflict global ar putea fi generat de accentuarea saraciei, ca urmare a crizei economice mondiale.

Ca va fi sau nu razboi, ramane de vazut. Cert este ca, potrivit celebrului investitor George Soros, va urma un al doilea val de criza. Soros a afirmat ca datoriile statelor s-au extins "ca un cancer" si ca evolutia este inevitabila.

La randul sau, Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru Economie, a avertizat, inca de anul trecut, ca "trebuie sa ne pregatim pentru ca recesiunea sa dureze pana in 2012, daca nu tehnic, atunci cu siguranta practic".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 23 Mai 2019, 00:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter