FINANTE-BANCI

"Visul" lui Carada, Bratianu si Campineanu la ceas de sarbatoare: BNR a implinit 130 de ani

02 mai 2010, ora 11:19 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bnrMed.jpg
Banca Nationala a fost infiintata la 2 mai 1880 cu un capital initial de 30 milioane lei si prin vointa unor patrioti romani care si-au pus amprenta pe cele mai importante evenimente ale secolului XIX, conform Wikipedia.

Din cei 30 milioane de lei, o suma de 10 milioane a fost capital de stat, iar restul de 20 milioane capital privat, cu precadere al familiei Bratianu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este banca centrala a tarii, avand personalitate juridica.

Este o institutie publica independenta, cu sediul central in Bucuresti si poate avea sucursale si agentii atat in Capitala, cat si in alte localitati din tara.Prima bancnota emisa de BNR a fost cea de 1.000 lei, care a circulat pana in anul 1933.

BNR a avut pana in prezent 26 de guvernatori, potrivit site-ului propriu.

Primul guvernator a fost Ion I. Campineanu. El a fost instalat in functie la 15 iulie 1880, in cadrul primei Adunari generale a actionarilor bancii. Au fost desemnati tot atunci directorii (Theodor Stefanescu, Theodor Mehedinteanu, Emil Costinescu, Dinu Bilcescu) si cenzorii (Stefan Ioanid, Menelas Ghermani, Em. Hillel Noah, Constantin Angelescu).

Fondatorul Bancii Nationale este considerat Eugeniu Carada, care se pare ca a refuzat functia de guvernator pentru ca era un idealist si voia sa stea departe de tentatiile puterii.

Carada s-a implicat insa in construirea institutiei. Printre altele, a mers la Paris pentru a supraveghea personal tiparirea biletelor si a organizat filiale si centre in toata tara. L-a ajutat sa puna bazele BNR Ion C. Bratianu, cel care l-a si convins ulterior sa preia un post de director sub amenintarea ca in caz contrar el, Bratianu, demisioneaza din Guvern.

Actualul guvernator, Mugur Isarescu (60 de ani) conduce institutia din 1990.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 13:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter