IT&C

10 sfaturi simple pentru un calculator mai rapid

13 martie 2012, ora 00:06, autor(i): Alexandru Ionita 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pc-tuneup-icon.jpg
Calculatoarele sunt usor afectate de uzura venita cu trecerea timpului si de diverse programe daunatoare, care incetinesc performanta acestuia si pot deranja utilizatorul. Vezi mai jos cateva sfaturi simple pentru un calculator mai rapid si performant.

1. Curata praful

Praful acumulat in interiorul calculatorului de-a lungul timpului blocheaza circulatia aerului prin unitate, ceea ce duce la supra-incalzirea componentelor si cauzeaza o incetinire semnificativa a sistemului, erori sau chiar blocari dese. Curatarea de praf a calculatorului este recomandata a fi efectuata la un interval de maxim cateva luni.

La un calculator de tip desktop, curatarea prafului se poate face folosind un servetel sau o carpa umeda pentru exteriorul unitatii si un spray cu aer comprimat sau o pensula din par pentru ventilatoarele de pe procesor, placa video, sursa etc.E important de mentionat ca aspiratorul nu este recomandat pentru un asemenea proces de curatare, sau macar trebuie folosit cu foarte mare atentie, intrucat exista riscul de a afecta componentele mai mici.

Daca in timpul utilizarii calculatorului ventilatoarele din unitate scot zgomote, inseamna ca trebuie unse sau inlocuite pentru a putea functiona in parametri optimi.

Pentru laptopuri, utilizatorul trebuie sa stie sa ônavighezeö prin labirintul de componente compacte ale notebook-ului. In caz contrar, se poate curata fara mari eforturi aerisirea din partea laterala a laptopului.

Resetarea radiatorului de pe procesor si placa video

Exista posibilitatea ca legatura termica dintre procesor si placa video si ventilatoarele de racire aferente sa nu functioneze la parametrii optimi, ceea ce ar putea duce la supra-incalzirea acestor componente.

Astfel, pasta termica ce leaga procesorul sau placa video de ventilator poate fi curatata si inlocuita pentru a imbunatati eficienta sistemului de racire. Acest proces este recomandat a fi facut de un utilizator cu experienta sau un service specializat, intrucat exista pericolul arderii procesorului sau al placii video daca legatura termica nu este realizata corespunzator.
2. Dezactivarea animatiilor grafice si a altor efecte speciale

Dezactivarea efectele speciale ale sistemului de operare precum pictogramele de tip preview sau animatia ferestrelor si meniurilor poate aduce un plus de performanta pentru utilizator.

Aceste efecte grafice suplimentare cer multe resurse si timp pentru a fi afisate si incetinesc inutil un sistem mai slab dotat din punct de vedere tehnic. Efectele grafice pot fi dezactivate in Windows XP, Vista sau 7 din Control Panel. á

3. Dezinstalarea programelor nefolositoare

Aplicatiile nefolositoare ocupa spatiu in calculator si consuma memoria RAM a acestuia. Dezinstalarea lor poate duce la cresterea performantelor unitati si este unul dintre cele mai usoare masuri ce pot fi luate pentru a imbunatati performanta.

Acest procedeu reduce si timpul necesar deschiderii calculatorului.

4. Eliberarea spatiului pe HDD

Hard disk-urile lucreaza mai bine cand au mai mult spatiu liber la dispozitie. In general, este recomandat un procent de aproximativ 10% de spatiu liber pe fiecare partitie. Pot fi folosite programe specializate, care sterg fisierele temporare create de browserele web sau programele instalate cu mult timp in urma si nefolosite.

5. Defragmentarea

Defragmentarea poate oferi un mic plus de performanta pentru utilizatorii Windows, desi nu are un impact major asupra sistemelor moderne si nu poate fi realizata pe hard-disk-urile de tip SSD.

Aplicatia de defragmentare pre-instalata in Windows este eficienta pentru acest proces si da randament maxim pe Windows XP, folosit inca de un procent important dintre utilizatorii de PC.

6. Antivirus

Principala cerinta de la un antivirus este eficienta, insa in acelasi timp pentru a imbunatati performanta sistemului, programul trebuie sa consume si cat mai putine resurse.

Astfel, este de recomandat ca utilizatorii cu un calculator mai putin performant sa ia in calcul si cate resurse consuma antivirusul instalat si daca este cazul sa il schimbe cu unul care cere mai putine resurse pentru a maximiza performanta sistemului.

Tot la acest capitol, este recomandata o scanare completa impotriva virusilor sau programelor daunatoare ce ar putea incetini sistemul. Pe langa aceasta, se poate folosi si un program anti-spyware, disponibil gratuit pe Internet pentru verificarea si imunizarea sistemului de operare.

7. Updatarea driverelor hardware

Actualizarea driverelor pentru componentele calculatorului poate repara diversele erori existente si poate imbunatati performanta respectivelor componente. Spre exemplu, updatarea driverele placilor video, de pe site-ul producatorului, vine adesea cu imbunatatiri de performanta.8. Verifica memoria RAM si Hard Disk-ul


Exista posibilitatea ca HDD-ul sau memoria RAM sa nu functioneze la parametrii optimi din cauza uzurii sau a unor probleme tehnice.

Pentru a verifica starea acestor doua componente exista mai multe programe disponibile gratuit de pe Internet, precum MemTest86 sau DiskCheckup. á
9. Upgrade hardware

Un upgrade simplu al unei parti componente individuale este mai eficient din punct de vedere al costurilor decat schimbarea intregului sistem. La laptop-uri optiunile de upgrade sunt limitate la memoria RAM, hard disk sau placa wireless, insa pe sistemele desktop pot fi schimbate mai multe componente.

Hard disk-ul este de multe ori cea mai lenta componenta a calculatorului. La incarcarea datelor sau cand este utilizata toata memoria RAM, de obicei efectele se resimt asupra hard-diskului, mai ales daca acesta este mai vechi si mai lent. SSD-urile sunt cele mai rapide tipuri de HDD-uri disponibile, insa pretul mare este un impediment in calea achizitionarii lor.

Este recomandabil ca un hard disk sa aiba o viteza de 7200 de rotatii pe minut (RPM) pentru un plus de rapiditate, iar intre doua discuri cu viteza egala, cel mai rapid va fi cel cu capacitate mai mare.

10. Reinstalarea sistemului de operare

Formatarea calculatorului si reinstalarea Windows de la zero este ultima solutie pentru a imbunatati performanta calculatorului. Desi sistemele moderne reduc nevoia de a re-instala sistemul de operare la minim, de multe ori se intampla ca aceasta sa fie singura solutie pentru a rezolva anumite probleme software.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 05:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter