- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Atentie, lucratori din retailul IT: eMag a angajat un robot (stire de 1 aprilie)

31 Mar, 17:00 • Redactia DailyBusiness
Angajatii din retailul IT au un motiv de ingrijorare in plus, pe langa piata care merge prost. In depozitul eMag din Bucuresti, un lucrator mai putin obisnuit preia marfa din camion si o aseaza pe rafturi, scaneaza coduri de bare si raporteaza deteriorari ale ambalajelor. Este vorba de un robot experimental, despre care reprezentantii firmei spun ca este cu 15% mai rapid decat un angajat obisnuit.
Atentie, lucratori din retailul IT: eMag a angajat un robot (stire de 1 aprilie)

Robotul, care este testat „pe termen lung” de catre eMag, este creat de producatorul american de roboti industriali Kuka Robotics si face parte dintr-o serie de trei unitati, proiectate special pentru retailul online, ceilalti doi roboti fiind deja in teste in strainatate, la Pixmania.com si la un magazin online australian de arme.

Modelele KuLogiPack 4.3Ex sunt facute sa lucreze in echipa, astfel incat un depozit de marimea unui teren de fotbal poate fi gestionat cu doar 8 unitati care lucreaza sincronizate si isi impart echilibrat taskurile.

„La doua saptamani de la instalarea robotului, timpii de manipulare in depozit s-au imbunatatit cu peste 15% si credem ca cifra va creste”, scrie pe blog-ul eMag.ro.

Printre capacitatile robotului se numara: preluarea marfii din camion si asezarea pe rafturi in zone predefinite, scanand codurile de bare, sesizand orice deteriorare a ambalajelor si raportand-o imediat.

La fiecare comanda primita online de la clienti, robotul alege produsele corespunzatoare din rafturi si le stocheaza intr-un rastel special de marfa rezervata in maxim 29 de secunde de la comanda, toate produsele fiind sortate dupa greutate si dimensiuni.

Pe baza dimensiunilor coletelor, robotul incarca foarte eficient camionul de marfa, astfel incat la o capacitate de 12 metri cubi, nu lasa mai mult de 13 centrimetri cubi de aer intre cutii. Viteza de incarcare este de maxim 15 de colete/minut, dar nu mai mult de 250Kg/minut.

Robotul are 18 brate articulate dintre care 10 sunt dotate cu ventuze vacuumatice pentru colete standard, 4 cu magneti pentru obiecte metalice de forme neregulate si 4 cu pensete si mini-pensete pentru obiecte mici.

Miscarea prin depozit se face de-a lungul unor monosine magnetice montate intre randurile de rafuri, pe podea, pereti si tavan. Cu acest sistem robotul poate fi adaptat la depozite de orice inaltime. Cand circula suspendat de tavan, prin variatia intensitatii fortei de atractie magnetica, robotul poate cobori in aer, fara alt sistem de prindere, fata de monosina superioara, cu maxim 3 metri.

Calcularea drumului optim intre rafturi si rampele de incarcare/descarcare se face prin memorarea coordonatelor GPS si a altitudinii fiecarui produs. Precizia este una record, fiind de 0,8 secunde de arc in plan orizontal si 10 microni in plan vertical, conform eMag.

Piata de retail IT, electronice si electrocasnice a inregistrat in 2009 o scadere de circa 40-50% fata de 2008, pana la o valoare de aproximativ 800 mil. euro.Pentru anul in curs, oficialii Altex, lider pe acest segment cu afaceri de 180 mil. euro in 2009, estimeaza ca piata va stagna la o valoare similara.

eMag a incheiat anul trecut cu afaceri de 64 mil. euro, in scadere cu 12% fata de anul precedent, estimand pentru acest an ca va genera venituri de 100 mil. euro, conform oficialilor companiei.