IT&C

Ce amenzi a dat ANCOM in primele sase luni din 2013

08 august 2013, ora 17:21 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
11-pencil-mare.jpg
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a efectuat un numar de 2.767 de actiuni de control, in prima jumatate a acestui an,in urma carora au fost aplicate 104 avertismente si 18 amenzi, in cuantum total de 94.800 de lei.

1.395 de controale, reprezentand peste jumatate din numarul total, au fost efectuate la titularii de licente de utilizare a frecventelor radioelectrice, dintre care 918 la furnizorii de servicii de radiocomunicatii si 477 la furnizorii de radio si televiziune. In urma acestor actiuni de control au fost emise 25 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii si s-au aplicat 50 de avertismente si 14 amenzi in cuantum de 52.800 lei.

Cele mai frecvente nereguli intalnite pe parcursul acestor actiuni de control au fost nerespectarea prevederilor din licente si autorizatii, precum si operarea necorespunzatoare a statiilor de radiocomunicatii de catre persoane care nu detineau certificat de operator radiotelefonist.

Aproximativ o treime din numarul total de actiuni de control, respectiv 760, au vizat furnizorii de comunicatii electronice si s-au axat pe respectarea obligatiilor din autorizarea generala: 431 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 6 la furnizorii de telefonie si 323 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.Controalele au aratat ca unii operatori nu respecta obligatia de a introduce in contractele incheiate cu utilizatorii finali clauzele minime prevazute de lege si nu respecta anumite conditii tehnice si de compatibilitate electromagnetica impuse retelelor de comunicatii electronice prin regimul de autorizare generala.

Pentru a remedia cele constatate, ANCOM a emis 88 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii, urmate de 43 de avertismente si 4 amenzi in cuantum de 42.000 lei. O amenda in cuantum de 25.000 de lei a fost aplicata unui furnizor de telefonie pentru utilizarea necorespunzatoare a numerotatiei de telefonie mobila si 3 amenzi au fost aplicate furnizorilor care presteaza servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, pentru furnizarea neautorizata de servicii media audiovizuale fara a detine certificat tip sau pentru parametri tehnici modificati fata de cei permisi conform autorizatiei generale.

180 din controalele efectuate in prima jumatate a acestui an au vizat furnizorii de servicii postale si au fost finalizate cu aplicarea a 7 avertismente. Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor de a marca toate trimiterile postale introduse in reteaua postala cu denumirea sau marca comerciala a furnizorului, precum si nerespectarea unora dintre obligatiile prevazute in autorizatia generala pentru furnizarea serviciilor postale, respectiv nedetinerea la fiecare punct de acces deservit de personal, a instrumentelor de masura necesare.

432 de actiuni de control au vizat producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente radio si echipamente terminale de telecomunicatii. In urma acestor actiuni, au fost aplicate 4 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniu.

Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate si un numar de 5.806 actiuni de monitorizare a spectrului radio, in urma carora au fost depistate 208 cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum si situatii de nerespectare a conditiilor din licentele de emisie, autorizatiile tehnice de functionare, licentele de utilizare a frecventelor sau autorizatiile de asignare a frecventelor. In toate cazurile s-au initiat imediat actiunile necesare pentru intrarea in legalitate.

De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 63 de orase si peste 11.570 de km de drum.

äFata de aceeasi perioada a anului trecut, constatam o reducere a sanctiunilor aplicate de Autoritate, ceea ce indica faptul ca actiunile de control ale inspectorilor nostri isi ating obiectivul de a preveni si descuraja eventualele abateri ale furnizorilor de comunicatii electronice si servicii postale. Obiectivul activitatii de monitorizare, supraveghere si control a ANCOM este asigurarea aplicarii si respectarii prevederilor legale pentru promovarea concurentei corecte si pentru protejarea drepturilor si intereselor utilizatorilorö, a declarat Cristin POPA, directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Conform ANCOM, operatorii telecom de pe piata locala vor fi obligati, de la 1 octombrie, sa detina sisteme de management al riscului si de detectare a incidentelor si sa aiba o strategie proprie pentru asigurarea continuitatii furnizarii retelelor si serviciilor in cazul perturbarilor grave ale functionarii acestora.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 08:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter