- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Comparatie intre operatori: Cat costa sa vorbesti 1.000 de minute in retea + 1.000 de minute in afara retelei

10 Mar, 12:55 • mihaela.tudorancea
Luand in calcul tarifele nationale si in retea, costul abonamentului si minutele incluse, DailyBusiness.ro a calculat cat va plati la sfarsit de luna un utilizator al retelei Cosmote, respectiv Orange, Vodafone, Zapp si RCS&RDS, pentru a vorbi 1.000 de minute de telefonie mobila in retea si alte 1.000 de minute in afara retelei.
Comparatie intre operatori: Cat costa sa vorbesti 1.000 de minute in retea + 1.000 de minute in afara retelei

Cel mai avantajos tip de abonament, insa care presupune si abonarea la alte servicii ale aceluiasi operator, este RCS&RDS, care se afla pe primul loc cu un cost total al facturii lunare de 72,38 de euro.

In cazul Vodafone, costurile variaza intre 229,67 de euro si 390,62 de euro pe luna, in timp ce pentru Orange factura merge de la 202,3 euro pana la 324,87 euro.

Pe de alta parte, factura la cel mai avantajos abonament Zapp va fi de 101,14 euro, iar la cel mai putin avantajos, de 201,76 euro. Lucrurile sunt asemanatoare si in cazul Cosmote, unde, factura va fi de 81,52 euro pentru cel mai avantajos abonament, si de 226,77 euro, pentru cel mai putin avantajos.

Datele provin din ofertele oficiale ale celor patru operatori, nefiind luate in calcul extraoptiunile si nici costurile pentru eventuale mesaje SMS sau MMS trimise.

Totodata, nu s-au luat in calcul abonamentele de tipul Family (cu minute incluse pentru o lista limitata de numere), minutele de fidelitate primite cadou dupa o anumita perioada de abonare, si nici abonamentele disponibile doar pentru companii sau care includ un numar mai mare de 1.000 de minute nationale.

Pentru a calcula cat mai realist care este cea mai avantajoasa oferta, un utilizator trebuie sa tina cont si de care este reteaua in care se termina majoritatea apelurilor sale.

La sfarsitul acestui an, sau cel mai tarziu inceputul anului viitor, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) intentioneaza sa introduca un serviciu de comparare a tarifelor oferite de operatorii de telefonie.