- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Concurenta ar putea amenda Orange si Vodafone cu pana la 176 mil. euro

14 Feb, 16:23 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Concurentei (CC) ar putea amenda companiile telecom Orange Romania si Vodafone Romania cu pana la 176 mil. euro, conform unor estimari DailyBusiness.ro.
Concurenta ar putea amenda Orange si Vodafone cu pana la 176 mil. euro

Autoritatea de concurenta va organiza marti o conferinta in care va anunta amenzile aplicate celor doua companii.

Evenimentul marcheaza „finalizarea investigatiilor referitoare la abuzurile de pozitie dominanta” savarsite de catre cei doi operatori telecom.

Reprezentanti ai Consiliului au explicat ca amenda practicata de autoritate variaza intre 0,5% si 10% din cifra de afaceri a companiei din anul anterior sanctiunii, precizand ca nivelul amenzilor pentru cele doua companii va fi anuntat marti.

Cele doua companii nu au publicat inca rezultatele pe 2010, dar aplicand o scadere medie de 10% la cifrele de afaceri obtinute de acestea in 2009, rezulta un nivel cumulat de circa 7,5 mld. lei pentru anul trecut.

Prin urmare, amenda de la Consiliul Concurentei pentru cele doua companii s-ar putea incadra, cumulat, intre 37,5 mil. lei (8,8 mil. euro) si 750 mil. lei (176 mil. euro).

Scaderea de 10% in medie a fost aplicata tinand cont ca veniturile Orange au scazut cu aproape 9% in al treilea trimestru, intr-un ritm similar cu veniturile Vodafone in ultimul trimestru din 2010.

In unele trimestre anterioare, cele doua companii au raportat insa declinuri si de peste 10%.

Vodafone Romania a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 3,94 mld. lei, in timp ce Orange Romania a atins un nivel de 4,4 mld. lei.

Concurentii Orange si Vodafone pe piata locala sunt Cosmote, Romtelecom, UPC si RCS&RDS.

Cea mai mare amenda acordata de Consiliul Concurentei in 2010 a fost de 24 mil. euro, pentru Posta Romana.