- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cosmote \”impotriva cursului jocului\”: Veniturile trimestriale au crescut cu 84%

07 May, 11:59 • Redactia DailyBusiness
Pe o piata unde cresterile par sa fi devenit istorie (liderul Orange a anuntat o scadere de 14% a veniturilor in T1), afacerile Cosmote Romania, subsidiara locala a companiei elene OTE, au crescut cu 84%, in primul trimestru al acestui an, la 98,1 milioane de euro, in comparatie cu perioada similara a anului trecut, potrivit raportului OTE.
Cosmote \impotriva cursului jocului\: Veniturile trimestriale au crescut cu 84%

Numarul de clienti ai Cosmote Romania a crescut cu 3,4% fata de sfarsitul anului 2008, la 6,1 milioane de clienti, si cu 45,2% in ultimele 12 luni, de la cei 4,2 milioane de clienti inregistrati in perioada similara a anului precedent, potrivit raportului financiar al Deutsche Telekom, care controleaza prin intermediul OTE subsidiarele din Romania Cosmote si Romtelecom.

Cosmote a inregistrat in Romania cea mai mare crestere de la an la an, urmata de Cosmote Grecia unde numarul de clienti au crescut cu 29,2%, la 8,4 milioane de clienti, Cosmote Albania, unde s-a inregistrat o crestere de 16,7% a bazei de clienti, la 1,4 milioane, si Cosmote Bulgaria, unde baza de utilizatori a crescut cu doar 2,6% in T1 fata de perioada similara a anului precedent, la 4 milioane.

Venitul mediu per utilizator (ARPU) a fost de 5,3 euro, in crestere cu 5,6% fata de perioada similara a anului, afectata in continuare de catre utilizatorii de cartele prepaid. Veniturile din abonamente au crescut cu 70% in comparatie cu T1, 2008, pe cand cele din cartelele prepaid au crescut cu 67%. 20% din abonatii Cosmote sunt abonati.

Cosmote Romania este al treilea operator de telefonie mobila de pe piata locala, ca numar de clienti, principalii competitori fiind Orange Romania, liderul pietei, si Vodafone Romania.

Piata din Romania a devenit mult mai concurentiala, iar marii operatori nu mai inregistreaza cresterile de zeci de procente din ultimii ani.

Veniturile Orange Romania au scazut in primul trimestru al acestui an cu 14,1%, la 264 milioane de euro, iar baza de clienti s-a diminuat si ea cu 237.000 de utilizatori, ajungand la 10,11 milioane. Vodafone nu si-a anuntat inca rezultatele pe T1. In ultimul trimestru al anului trecut, atat Orange cat si Vodafone au inregistrat ritmuri de crestere de sub 2%.

Deutsche Telekom a devenit anul trecut cel mai important actionar minoritar al OTE si detine in prezent 40% plus unul din drepturile de vot in actionariatul grupului elen, in urma unor tranzactii in valoare totala de 4,4 miliarde euro.

OTE, care mai detine pe piata romaneasca Romtelecom si Germanos, a fost consolidat in rezultatele financiare ale Deutsche Telekom pentru prima data in primul trimestru al acestui an.