IT&C, NEW MEDIA

Cum a ajuns smartphone-ul sa insemne aproape totul in viata tinerilor

16 decembrie 2014, ora 15:44 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
smartphone.jpg
Telefonul mobil reprezinta in momentul actual un obiect multitasking indispensabil pentru tineri, potrivit unui studiu Exact Cercetare si Consultanta.

Prin toate functiile si aplicatiile pe care le ofera, smartphone-ul semnifica pentru tineri: conexiune, social media,
relaxare, amintiri, informare, organizare, aplicatii, dar si “business time”. 

“Integrand atat canelele media (TV, radio, ziare/ reviste), cat si dispozitivele IT (calculator, laptop, tableta), telefonul s-a transformat dintr-un simplu mijloc de realizare a conversatiilor la distanta, intr-un obiect omniprezent in rutina zilnica a utilizatorilor, incorporand o buna parte din viata acestora (amintiri, activitati zilnice, fisiere importante etc.)”, declara Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului. 

Iata mai jos cat de important este smartphone-ul pentru tineri:Smartphone-ul inseamna conexiune: conversatii lungi, mentinerea legaturii cu cei dragi. Prin intermediul functiei apeluri video, telefonul  a reusit sa depaseasca barierele spatiale, devenind mai degraba un instrument de conexiune, de legatura intre utilizator si persoanele apropiate (familie, prieteni). Discutia devine mult mai personala si pare sa o inlocuiasca cu succes pe cea “face to face”.

Smartphone-ul inseamna relaxare: muzica, youtube, jocuri, videoclipuri. Una dintre asocierile cel mai des facute de catre tineri este cea legata de smartphone ca instrument de relaxare in timpul liber sau in ”timpul gol” (asteptare, deplasarea cu mijloacele de transport in comun etc). Relaxarea este tradusa atat prin jocuri, cat si muzica – fie ca este vorba de playlist-ul personal, fie ca discutam despre muzica/ videoclipuri de pe Youtube -  care fac ca asteptarea sa fie mai placuta si mai scurta. 

Smartphone-ul inseamna amintiri: imortalizarea momentelor importante, amintiri, poze, filmulete. Cel mai utilizat instrument de imortalizare si stocare a momentelor importante din viata prin poze si videoclipuri. In ultima perioada, tinerii au inlocuit aparatul de fotografiat/ camera video cu Smartphone-ul, intrucat rezolutia acestuia a devenit tot mai buna si, in plus, este mereu la indemana. 

Smartphone-ul inseamna aplicatii: GPS, Harti, Plati facturi, Home bank, Lifestyle tips, Star Taxi/Clever Taxi. Ideea de smartphone este de asemenea asociata cu aplicatiile care, de altfel, ii creeza si o utilizare atat de complexa. Aplicatiile le faciliteaza accesul utilizatorilor la o plaja foarte mare de servicii -  cel mai des mentionate fiind GPS-ul, serviciile bancare (internet banking), comanda taxi, plati online ale facturilor si tips-uri din domenii tot mai diverse: retete culinare, moda, stil de viata etc.

Smartphone-ul inseamna socializare: Facebook, WhatsApp, Linkedin, Messenger. Majoritatea tinerilor isi petrec o buna parte din timp in mediul virtual si, din acest motiv, retelele de socializare sunt principalele shortcut-uri de pe ecranul smartphone-ului. Facebook, Twitter, WhatsApp reprezinta cele mai des accesate linkuri, fiind percepute ca cele mai simple modalitati de a ramane la curent cu noutatile din viata cunoscutilor/ prietenilor. In plus, comunicarea scrisa este preferata de acest target, fiind considerata mai eficienta prin prisma faptului ca permite atasarea de elemente vizuale (poze, video). 

Smartphone-ul inseamna informare: Google, Newsfeeds, Agregatoare de Stiri, Bloguri. Smartphone-ul a reusit sa incorporeze principalele canale de informare – TV, radio, ziare/ reviste, facilitand accesul utilizatorilor la informatie oriunde s-ar afla. Astfel, smartphone-ul a devenit pentru tineri principala sursa de informare – indiferent daca este vorba de o informatie pe care o cauta pe Google sau de cele generate de canalele de socializare sau agregatoarele de stiri. 

Smartphone-ul inseamna organizare: Alarma, Calendar, Memo, Notes, Timing. Pe langa aplicatii, functiile proprii ale telefonului sunt de asemenea utilizate zilnic, fiind de un real ajutor pentru organizarea activitatilor.  Aceste functii reusesc sa substituie o gama larga de obiecte, incepand de la ceasul desteptator, calendar, carnete pentru notite, liste pentru cumparaturi etc. Tinerii prefera sa utilizeze aceste functii deoarece sunt percepute a fi mai sigure, mereu la indemana si usor de stocat in memoria telefonului. 

Smartphone-ul inseamna business: E-mail/ Office, Stocarea online a documentelor, Meeting request, Reportofon. O alta intrebuintare a smartphone-ului este cea legata de serviciu, acesta devenind de multe ori un ”birou portabil” datorita functiilor pe care le preia de la laptop/calculator – mail, fisiere, documente, medii de stocare. Pentru a-si improviza acest birou, utilizatorii isi stocheaza documentele de la serviciu in diverse medii online pentru a le avea mereu la indemana. De asemenea, mailul de serviciu incepe sa devina nelipsit pe smartphone. 

Metodologia utilizata de Exact Cercetare si Consultanta in realizarea acestui studiu a fost una de tip calitativ: tehnica jurnalului (scris de catre respondenti). Targetul a fost reprezentat de tineri, femei si barbati, cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. Cercetarea s-a realizat in perioada 1- 10 decembrie 2014.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din IT&C
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Sambata, 23 Iunie 2018, 16:27
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter