IT&C

Deutsche Telekom incepe sa scada si in Germania, dupa Grecia si Romania

07 noiembrie 2011, ora 15:39 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
deutsche-telekom.jpg
Conditiile dificile cu care se confrunta Deutsche Telekom pe piete precum Grecia si Romania ar putea fi mai greu de gestionat in contextul scaderii vanzarilor din Germania, cauzata de concurenta tot mai dura.
Cel mai mare operator telecom din Europa se bazeaza in mod traditional pe afacerile solide din Germania, unde economia s-a dovedit mai putin vulnerabila la criza datoriilor de stat, in timp ce operatiunile din Europa de Est si SUA (T-Mobile USA) pierd clienti, potrivit unei analize Bloomberg citata de Mediafax.

In prezent, chiar si operatiunile de internet in banda larga (broadband) si televiziune prin cablu si prin satelit, folosite pentru a recupera vanzarile pierdute pe segmentul telefoniei fixe, inregistreaza scaderi in Germania, iar Deutsche Telekom ar putea fi nevoit sa reduca preturile pentru a-si pastra cota de piata, apreciaza analistii contactati de Bloomberg.

Analistii estimeaza ca veniturile grupului in Germania au scazut in trimestrul al treilea cu 4,9%, la 6 miliardeeuro, dupa un declin de 3,4% in trimestrul doi, cand operatiunile de pe piata autohtona au generat 55% din incasarile Deutsche Telekom.Vanzarile grupului pe piata germana sunt in scadere de trei trimestre consecutive.

"La un moment dat, aceasta scadere trebuie sa ia sfarsit", comenteaza un analist al Fairesearch GmbH.Actiunile Deutsche Telekom sunt in scadere la Frankfurt cu peste 2%, capitalizarea companiei fiind de circa 38 miliarde euro.
Divizia germana a grupului, condusa de Niek Jan van Damme, se concentreaza pe reduceri de costuri, reusind astfel o marja record de 40,7% a profitului EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si aportizare) fata de vanzari in trimestrul al doilea.

Surse apropiate situatiei au declarat luna trecuta ca grupul vrea sa consolideze sistemele IT intr-o singura divizie, obtinand astfel noi reduceri de costuri dincolo de planul de economii de 4,2 miliarde euro derulat in perioada 2010-2012.

Astfel, cresterea marjei EBITDA peste nivelurile actuale s-ar putea dovedi dificila dincolo de aceste reduceri de costuri, considera un alt analist.

Analistii estimeaza ca profitul EBITDA ajustat al grupului a scazut in trimestrul al treilea cu 3,9%, la 3,8 miliarde euro, in timp ce vanzarile grupului excluzand divizia din SUA ar fi coborat cu 3,5%.Desi economia germana a rezistat mai bine crizei decat Franta, Spania sau Italia, cresterea pare ca a inceput sa incetineasca, ultimele date indicand un usor avans al somajului si scaderea increderii din mediul de afaceri.

Deutsche Telekom detine 40% din actiunile grupului elen OTE si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul.
Oficialii grupului refuza sa confirme daca vor sa majoreze participatia la OTE. Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.

In Romania, OTE este actionar majoritar la Romtelecom si detine Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata, si lantul de magazine Germanos.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 18 Ianuarie 2021, 22:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter