IT&C

Fa cunostinta cu sclavii care ti-au construit laptopul

21 septembrie 2014, ora 00:02   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
laptop.jpg
E o mare posibilitate ca smartphone-ul sau calculatorul tau sa fi fost construite de muncitori pe care lumea de azi, din 2014, nu se mai fereste sa ii numeasca sclavi. Vezi povestea trista din spatele gadgeturilor fara de care nu concepem viata de zi cu zi.

Malaysia este un producator popular de componente electronice care ulterior sunt asamblate in interiorul calculatoarelor de catre nume mari la nivel global. Este unul din centrele industriei globale de electronice. Dupa unele estimari, este una din primele 10 tari exportatoare de electronice din lume. Aceasta tara trimite anual componente electronice de miliarde de dolari in SUA, China, Japonia, Canada si alte puteri mondiale.

Potrivit unui studiu finantat de Departamentul Muncii din SUA, circa o treime din lucratorii in domeniul electronic din Malaysia fac munca fortata.

Verite, o organizatie care monitorizeaza lanturile de productie, a publicat un nou raport care arata ca 28% dintre cei 501 muncitori malaysieni in domeniul electronic care au fost intervievati se afla in ceea ce ei numesc eufemistic "situatie de munca fortata".Pentru muncitorii straini, procentul sare la 32%.

Pentru studiul Verite, cei 501 de muncitori au fost intervievati de catre 12 specialisti, cu ajutorul unor fonduri furnizate partial de Departamentul Muncii din SUA. Boom-ul industriei tehnologice din Malaysia a dus la angajarea a sute de mii de imigranti, din tari vecine sarace, precum Myanmar si Nepal. Acesti imigranti au drepturi foarte putine si sunt victime ale exploatarii in masa.

Producatorii de electronice s-au obisnuit de-a lungul timpului sa se foloseasca de firme locale de outsourcing la capitolul forta de munca, ceea ce minimizeaza relatiile legale pe care le au acesti producatori cu angajatii lor.

Studiul a scos la iveala, pe langa faptul ca 28% dintre muncitori se confrunta cu conditii de munca fortata, ca alti 46% sunt la un pas de a trece la acest nivel.

Multi muncitori malaysieni din domeniu au fost subiectul aceluiasi tip de exploatare pe care imigrantii au indurat-o, potrivit aceleiasi cercetari.

Care ar fi conditiile ce definesc munca fortata, in acest caz? Retinerea pasapoartelor, minciuni in ceea ce priveste contractul de angajare, datorii banesti pe termen nelimitat catre angajator sau catre firmele de recrutare, inducerea in eroare grosolana cu privire la cerintele locului de munca, violenta fizica si sexuala la locul de munca, rude amenintate in tara natala.

Din pacate, problema nu e limitata la fabricile din Malaysia. Sclavismul, munca fortata si traficul de persoane sunt atat de comune in lantul de productie din domeniul electronic, incat pana si statul California din SUA a introdus in 2010 o noua legislatie, pentru a permite pedepsirea producatorilor care folosesc deliberat sclavi sau muncitori neplatiti, aminteste Fastcoexist.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
22/09/2014 00:48
Toti suntem mai mult sau mai putin sclavi, insa, din pacate, numai unii constientizeaza acest lucru..
 
Materialele zilei din IT&C
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Joi, 24 Mai 2018, 01:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter