- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Gartner: \”Windows se prabuseste\” si ar putea deveni istorie

11 Apr, 11:48 • Redactia DailyBusiness
Doi analisti ai companiei Gartner au declarat joi ca producatorul de software Microsoft trebuie sa realizeze schimbari majore in sistemul de operare, in caz contrar acest software riscand "sa devina istorie". Ei au numit situatia cu care se confrunta Microsoft "greu de stapanit" si au descris Windows ca fiind un software ce "se prabuseste".
Gartner: \Windows se prabuseste\ si ar putea deveni istorie

Gartner, alaturi de IDC sau Forrester Research, reprezinta una dintre cele mai renumite companii ce realizeaza studii de piata si analize ale industriilor IT&C sau electronice la nivel mondial.

Analistii Michael Silver si Neil MacDonald au declarat in cadrul unei prezentari in Las Vegas ca Microsoft nu a reusit in ultimii ani sa se plieze pe cerintele pietei, dovedind un dinamism redus. De asemenea, Microsoft si sistemul de operare Windows trebuie sa faca fata unei competitii din ce in ce mai acerbe, atat din partea sistemului de operare open-source Linux cat si din parte Apple.

Printre problemele majore cu care se confrunta Microsoft este faptul ca versiunile de Windows au cod sursa de dimensiuni prea mari, fiind foarte greu ca producatorul de software sa iasa pe piata rapid cu alte sisteme de operare sau patchuri relevante pentru utilizatori. Aceasta a fost principalul motiv pentru care Microsoft a lucrat 5 ani la producerea Vista.

Alti analisti, cum ar fi cei de la compania Forrester Research Inc., concurenti cu Gartner, au subliniat ca marile corporatii sunt in continuare foarte sceptice in ceea ce priveste utilitatea sistemului de operare Vista.

Astfel, conform unui studiu al companiei citate, doar 6,3% dintre 50.000 de corporatii migrasera catre Windows Vista la finele lui 2007. Cota de piata a Windows XP nu a suferit modificari majore in randul celor mai mari companii la nivel mondial, a mai subliniat studiul Forrester.

„Gigantul Microsoft incepe sa se miste din ce in ce mai greoi. In jurul sau, roiesc companii care, desi mai mici ca cota de piata, ameninta colosul prin inovatii si viteza de adaptare mult superioare”, sunt de parere cei doi analisti Gartner.