- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Gecad: 1,5% din comenzile online sunt tentative de frauda

27 Feb, 11:58 • Redactia DailyBusiness
Integratorul de solutii de comert electronic Gecad ePayment a anuntat miercuri ca procentul tentativelor de frauda inregistrate in 2007 in magazinele online care folosesc solutia ePayment a fost de 1,5% din numarul total al comenzilor efectuate cu card bancar.
Gecad: 1,5% din comenzile online sunt tentative de frauda

„Printre cele mai frecvente situatii pe care le-am intalnit in 2007 se numara cazurile in care copiii au folosit cardurile parintilor pentru a face achizitii pe Internet si cele in care s-au incercat plati cu carduri furate, indeosebi carduri emise in Statele Unite”, a spus Cristian Badea, CIO ePayment.

„Alte tentative de fraudare au implicat conturi de PayPal alimentate cu carduri furate sau chiar conturi de PayPal internationale furate, precum si tentative de frauda prin conturi bancare virtuale, din afara Romaniei”, a mai spus Badea.

Din totalul tentativelor, 42% au avut ca obiectiv produsele si serviciile telecom, iar 31% sectorul de retail online. Serviciile turistice si de transport au atras doar 8% dintre tentativele de fraudare inregistrate si respinse de sistemul ePayment.

Daca in cazul sectorului telecom, din totalul fraudelor care au vizat acest segment, 62% au fost comise de persoane care au dorit sa isi cumpere credite pentru cartele prepay, in ceea ce priveste retailul online, majoritatea tentativelor, adica aproximativ 76%, au vizat magazinele IT, fiind vorba, in mod surprinzator, de site-uri mai putin cunoscute.

„La o prima vedere, un magazin de talia eMag.ro ar fi atractiv pentru cei care intentioneaza sa produca astfel de fraude, insa suntem placut surprinsi sa vedem ca procentul tentativelor in cazul nostru este minim 2%”, a declarat Radu Apostolescu, director divizie brand, eMag.ro.

In Romania, tentativa de frauda online se pedepseste cu inchisoare de pana la 12 ani. Cazurile sunt anchetate de catre Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul Politiei Romane.

Gecad ePayment este integrator de solutii pentru comert electronic, compania dezvoltand si detinand in prezent 3 solutii proprietare: ePayment, Avangate si myAvangate.

Retailerul online eMag.ro a realizat in 2007 afaceri de 76,7 mil. euro, estimand pentru 2008 dublarea veniturilor catre 140-150 mil. euro. Cota de piata a eMag.ro a fost la finele lui 2007 de 70%, iar intreaga piata va ajunge, conform oficialilor companiei, la 250 mil. euro anul acesta.