- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Google va plati despagubiri pentru ca a incalcat dreputurile de proprietate ale Oracle

08 May, 11:26 • Redactia DailyBusiness
Juriul unei Curti Federale din Statele Unite a deliberat luni verdictul in cazul Google Inc  vs Oracle Corp care stabileste ca sistemul de operare Android de la Google incalca drepturile de proprietate ale Oracle cu privire la tehnologia Java.
Google va plati despagubiri pentru ca a incalcat dreputurile de proprietate ale Oracle

Judecatorul  William Alsup a anuntat ca in aceasta faza a procesului [b]Oracle va primi despagurbiri[/b] pentru incalcarea dreptului de autor a 9 dintre liniile de cod create de ei, stabilind ca suma pe care Google va trebui sa o plateasca este [b]de 150.000 de dolari[/b].

Oracle a deschis procesul impotriva Google, acuzand ca tehnologia Android, folosita de Google pentru sisteme de operare ii incalca patentele pentru limbajul de programare Java.

Procesul a fost intentat in august 2010 si viza doua brevete, pentru cele 9 linii de cod si unul pentru un tool de programare. Despagubirea ceruta de cei de la Oracle este de 1 miliard de dolari. Google sustine ca nu a incalcat niciun brevet al Oracle si ca unele portiuni ale Java nu pot fi puse sub copyright, deoarece este un limbaj de programare „open-source”, adica cedat patrimoniului public.

Oracle a dobandit Java dupa preluarea Sun Microsystems, in 2010 pentru 7,4 miliarde dolari. Patentele Sun au trecut in proprietatea Oracle care acuza acum Google ca foloseste Java fara a fi primit permisiunea sa utilizeze aceasta tehnologie, alti jucatori importanti din industrie, precum Samsung Electronics sau Amazon.com, au achizitionat contracost astfel de licente.

Procesul va continua, in urmatoarele luni se vor dezbate acuzatiile aduse de Oracle pentru dreptruile asupra altor API-uri. „Noi apreciem eforturile juriului, si sa stiti ca utilizarea corecta si incalcarea sunt doua fete ale aceleiasi monede” a afirmat purtatorul de cuvant al Google, Jim Prosser, citat de [url=http://www.reuters.com/article/2012/05/07/net-us-oracle-google-idUSBRE8460VQ20120507]Reuters[/url], adaugand ca pana la urma problema de baza este daca aceste API-uri  sunt detinute sau nu cu drepturi de autor.

Google a incercat la un moment dat sa ajunga la o intelegere cu Oracle, oferind despagubiri de 2,8 milioane de dolari pentru utilizarea Android pana la data acordului, plus 0,5% din veniturile generate de Android pana la expirarea primului brevet. Negocierile au avut loc in decembrie 2011, iar pe parcurs cei de la Google au mai adaugat la oferta si 0,015% din aceleasi incasari pana la expirarea celui de-al doilea brevet, in aprilie 2018. Oracle a refuzat oferta si astfel s-a ajuns la proces.