- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Industria de phishing a crescut cu 20% in S1

10 Aug, 13:42 • Redactia DailyBusiness
Industria de phishing din Romania a crescut cu 20% in primul semestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit unui raport al producatorului autohton de solutii de securitate BitDefender.
Industria de phishing a crescut cu 20% in S1

Primele 5 banci atacate de infractorii cibernetici sunt Raiffeisen Bank, cu 86% din total, Bancpost (7%), Banca Transilvania (4%), BRD (2%) si Romcard (1%).

Phishingul este o metoda ilegala de a intra in posesia datelor personale si a informatiilor financiare a celor vizati, in vederea obtinerii de beneficii necuvenite.

„In contextul economic actual, actiunile de spam si phishing au luat amploare”, a declarat Vlad Valceanu, seful Laboratorului Antispam BitDefender.

„Pentru infractorii cibernetici, situatia economica, dar si panica si stresul oamenilor, cauzate de conditiile actuale, sunt oportunitati ideale de a obtine acces la informatii confidentiale. Acum, mai mult ca niciodata, utilizatorii trebuie sa fie extrem de atenti la managementul informatiilor financiare si personale pe Internet”, a mai spus Valceanu.

Cele mai des invocate argumente ale mesajelor spam sunt negative, precum blocarea unui cont sau depasirea perioadei de valabilitate a acestuia (40%), actualizari fictive ale metodelor de siguranta ale bancii (30%), precum si cresterea taxei de administrare a sumelor retrase (10%).

Au fost depistate si metode care se bazeaza pe motivatii pozitive, precum primirea unei sume substantiale de bani daca utilizatorul completeaza detaliile unui formular atasat (15%).