- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Moody\’s a plasat OTE sub monitorizare cu perspectiva negativa

18 Mar, 10:58 • Redactia DailyBusiness
Agentia de evaluare financiara Moody's a plasat luni sub monitorizare cu perspectiva negativa ratingul 'Baa1' al OTE.
Moody\'s a plasat OTE sub monitorizare cu perspectiva negativa

Decizia a fost luata intrucat sustinerea de care beneficiaza compania s-ar putea diminua, ca urmare a anuntului Deutsche Telekom, care vrea sa cumpere un pachet de control la OTE, anunta Moody’s, conform NewsIn.

Luni, Deutsche Telekom a anuntat ca va achizitiona o participatie de 20% din OTE pentru suma de 2,5 miliarde euro. Suma platita pe actiune este de 26 de euro, cu 36% mai mult decat pretul de inchidere de 19,14 euro, de vinerea trecuta.

Tranzactia va fi finalizata pe 7 mai, conform unui comunicat Marfin Investment Group(MIG), citat de Bloomberg.

Ratingul ‘Prime-2’ pentru credite pe termen scurt al Hellenic Telecommunications Organization (OTE) nu este influentat de procesul de revizuire si a fost confirmat, se mai precizeaza in comunicatul Moody’s Investors Service.

Factorul „sustinere” este unul dintre cele patru elemente ce intra in metodologia de evaluare a Moody’s pentru companii legate de autoritatile publice, iar anuntul Deutsche Telekom ca ar vrea sa cumpere un pachet de control la OTE ar putea duce la o scadere a sustinerii companiei grecesti de telecomunicatii, au explicat analistii de la agentia de rating.

In timpul revizuirii, Moody’s va evalua daca posibila vanzare de catre guvernul grec a unei parti din detinerea sa de la OTE catre Deutsche Telekom, care ar prelua in acest mod controlul OTE, va avea impactul anticipat de Moody’s asupra sustinerii companiei.

Deutsche Telekom, cel mai mare operator telecom din Europa, a raportat pierderi de 757 milioane euro in al patrulea trimestru din 2007, in scadere de la 898 milioane euro in aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a costurilor aferente disponibilizarii de personal.

Compania elena OTE este prezenta pe piata din Europa de sud-est, detinind firme de telefonie in Romania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, dar si in Armenia.

In Romania, OTE controleaza 54,01% din actiunile Romtelecom si 70% din titlurile operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania. Restul de 30% din actiunile Cosmote Romania sunt detinute de Romtelecom.