- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Nokia: In Romania, avem cota de piata aproape de cea globala

29 Oct, 14:15 • emanuel.ceciu
Producatorul de telefoane mobile Nokia este in Romania aproape de cota de piata pe care o detine la nivel mondial (circa 40% - n.r.), utilizatorii romani fiind preponderent cei care "urmeaza un anumit stil", nu cei care il creeaza, au spus pentru DailyBusiness reprezentantii companiei.
Nokia: In Romania, avem cota de piata aproape de cea globala

Aceasta este una dintre cele mai clare indicatii cu privire la cota de piata pe care reprezentantii Nokia au dat-o vreodata pentru piata din Romania.

„In Romania, Nokia este aproape de cota de pe piata mondiala a companiei (Nokia Romania is reaching the company’s global market share – original n.r.). Utilizatorii romani sunt preponderent cei care urmeaza un anumit stil. Doar cei cu foarte multi bani, care au chiar si 4-5 telefoane mobile, sunt trend-setteri, cumpara ultimele noutati imediat cum apar”, a delarat pentru DailyBusiness.ro Tamas Dankovics, head of To Go market, Nokia Europa de sud-est.

Oficialul Nokia a subliniat ca prezenta unei fabrici in Romania influenteaza pozitiv imaginea companiei in tara, ducand la cresterea vanzarilor.

„Fabrica Nokia de la Jucu influenteaza in bine vanzarile, dar nu putem preciza cu cat. Oricum, fabrica face parte din reteaua globala si este foarte importanta pentru noi”, a mai spus Dankovics. Acesta nu a dorit sa comenteze cererile angajatilor de la Jucu pentru marirea de salarii.

„Suntem in mijlocul negocierilor, nu ar fi intelept sa comentez”, a spus Dankovics.

Oficialii Nokia au mai spus ca un numar din ce in ce mai mare de consumatori devin interesati mai putin de terminalul in sine, cat de date si tipul de continut disponibil, in special pe segmentul de business.

Tot pentru acest gen de clienti, compania are un serviciu de salvare a datelor importante. „Ovi.com, portalul multimedia al Nokia, lansat in Romania in septembrie 2008, permite back-up-ul de date de pe un numar mare de terminale pe serverele companiei. In cazul furtului sau deteriorarii terminalelor, acestea pot fi transferate, gratuit, pe alt terminal”, a spus Dankovics.

Oficialul Nokia nu a oferit informatii despre numarul de utilizatori ai Ovi.com in Romania, spunand doar ca „este in crestere continua” si ca la nivel global sunt „mult peste 10.000 de useri inscrisi”, fara sa ofere date mai exacte.

Nokia 5800, cel mai nou terminal conceput pentru a asculta muzica, disponibil in Romania din ianuarie

Nokia a anuntat miercuri lansarea celui mai nou terminal conceput special pentru a asculta muzica, Nokia 5800 XpressMusic, precizand ca acesta va fi disponibil in Romania din ianuarie la un pret recomandat de 280 euro.

Nokia 5800 XpressMusic dispune de o memorie interna de baza de 8 Gb, ecran tactil, tastatura virtuala QWERTY, camera foto de 3,2 MP precum si optiunea de a incarca si descarca fisiere media de pe Ovi, Flickr sau Facebook.

„Cel mai de succes terminal conceput special pentru a asculta muzica de la Nokia s-a dovedit a fi modelul 5310 XpressMusic, cu peste 10 milioane de unitati vandute la nivel global in primul an de la lansare. Sunt de parere insa ca modelul 5800 XpressMusic il va detrona”, a spus Dankovics.

In ceea ce priveste modelele concepute special pentru oamenii de afaceri, Dankovics a declarat pentru DailyBusiness.ro ca cel mai cautat model este E71.

„Oamenii de afaceri, incluzandu-i pe cei din Romania, cauta din ce in ce mai mult modele cu tastatura QWERTY, vor ca modelele sa fie practice si neaparat cu conectivitate la Internet, dar si cu un design atragator care sa le sublinieze statutul”, a spus Dankovics.

Printre concurentii companiei Nokia se numara Samsung, Sony-Ericsson sau Motorola.