- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Previziuni IDC: 2010, anul recuperarii modeste pentru IT&C

07 Dec, 00:01 • emanuel.ceciu
Pietele emergente, inclusiv Romania, vor juca un rol important in procesul de remodelare a industriei globale IT&C anul viitor, cresterile cele mai importante urmand sa aiba loc in aceste state, reiese dintr-un studiu IDC. Schimbarile vor forta jucatorii de pe piata sa isi redefineasca uneori esential activitatile si pachetul de oferte.
Previziuni IDC: 2010, anul recuperarii modeste pentru IT&C

Cresterile modeste din 2010 nu vor insemna insa intoarcerea la perioada post-recesiune ci mai degraba vom asista la schimbari radicale ale industriilor, impinse de cererea in crestere de pe pietele emergente, impactul marit al tehnologiilor „cloud”, explozia de terminale mobile si aplicatii dezvoltate pentru acestea, precum si a cresterea vitezelor de acces la Internet.

Piata globala de IT va creste in 2010 cu circa 3,2%, pana la 1.500 de miliarde de dolari. Cresterile inregistrate pe pietele emergente vor fi insa mult mai solide, Brazilia, Rusia, India si China (BRIC) conducand plutonul si urmand sa inregistreze evolutii intre 8 si 13%, conform studiului IDC. Piata telecom va creste de asemenea, la nivel global, cu circa 3%.
[quote=IDC]Numarul de aplicatii pentru iPhone va creste de 3 ori in 2010, pana la 0,3 milioane[/quote]
Studiul IDC este unul dintre cele mai complexe realizate de companie in 2009. Acesta a sintetizat date de la cei peste 1.000 de analisti ai companiei de pe intreg globul, din toate statele in care compania este prezenta.

„Studiul este util pentru toate companiile care vor sa fie informate pentru a reusi sa se alinieze trendurilor mai rapid decat concurentii lor”, transmite IDC.

Concluziile studiului pot fi rezumate in 5 categorii principale.

1. Industria IT in 2010 – Cresteri moderate

Dupa un „an chinuitor” de scaderi in 2009, piata globala de IT&C va reincepe sa creasca usor in 2010. Industria IT va reveni aproape de nivelul inregistrat in 2008, de 1.500 de miliarde dolari. Segmentul hardware, care a fost in 2009 cel mai afectat sector IT in Romania conform jucatorilor din piata, isi va reveni cel mai greu.

Cele mai importante categorii de produse de anul viitor vor fi terminalele mobile. Totodata, virtualizarea va juca un rol important, precum si o gama din ce in ce mai larga de software.

Pe segmentul de servicii, outsourcing-ul va juca un rol esential. Ca si in anii precedenti, acest segment se va dezvolta cel mai puternic in pietele emergente. Romania este una dintre tarile cele mai importante din punct de vedere al outsourcing-ului, spun oficiali ai unor jucatori ce au si activitati locale, precum Oracle. Piata romaneasca de outsourcing este estimata la aproximativ 700 de milioane de euro la nivelul anului curent.
[img=474][/img]
Bugetele de marketing pentru tehnologii vor creste la nivel global cu circa 3% in 2010 fata de 2009, cand acestea au fost reduse in medie cu 8%.

2. Telecomunicatii: Stabilizare si transformare

Recupererea economiei globale va influenta pozitiv procesul de stabilizare a gigantilor telecom in 2010, pe plan global investitiile in industrie urmand sa creasca cu circa 3%. Cresterea va veni in special din relansarea si perfectionarea segmentului de date, precum si a lansarii de noi terminale mobile.
[quote=IDC]Doar 0,1% din terminalele mobile livrate in 2010 vor fi compatibile cu tehnologia 4G[/quote]
Companiile telecom se afla intr-un important proces de relansare, in acest sens activitatile urmand sa se intensifice in 2010, pe masura ce veniturile din voce scad. Pe pietele emergente concurenta devine din ce in ce mai dura, Romania fiind recunoscuta pe plan european ca fiind una dintre cele mai concurentiale piete. ARPU a scazut aproape continuu in 2009, acest lucru fortand operatorii sa accelereze procesul de atragere de clienti pe segmentul de Internet mobil, sa imbunatateasca tehnologiile astfel incat sa poata deservi mai eficient clientii, cu accent pe cei de business.

3. Pietele emergente vor sustine mai bine de jumatate din cresterea globala a industriei IT

Pietele emergente vor impinge industria IT in 2010, in timp ce pietele mature vor ramane in general vulnerabile si supuse riscurilor. IDC estimeaza ca mai mult de jumatate din cresterea globala a segmentului IT va sta pe „umerii” statelor emergente. Lideri pe acest segment sunt China (crestere de 9% in 2010), Brazilia (8%), India (13%) si Rusia (8%).

In contrast cu pietele emergente, pietele mature vor evolua mult mai greoi. Piata din SUA va creste cu doar 3% in timp ce tarile din Europa de Vest cu doar 1%. Japonia va inregistra un declin de 1% pe segmentul IT.

La finele lui 2010, BRIC vor acoperi 10% din piata globala de IT. Per total, pietele emergente, inclusiv Romania, vor acoperi 21% din segmentul IT global. Ca o comparatie, in 2002 pietele emergente acopereau doar 13% din aceasta piata.

4. Terminalele mobile incep sa eclipseze PC-urile

Terminalele mobile vor deveni platforme strategice de crestere atat pentru producatori cat si pentru utilizatorii finali in 2010. Pentru prima oara in 2010, terminalele mobile nu vor mai fi privite ca „o extensie a computerelor personale” sau ca simple gadget-uri, ci mai degraba vor fi recunoscute pe plan global ca platforme primare pentru dezvoltatori si pentru utilizatori deopotriva. Piata de PC-uri nu va disparea – nici pe departe -, avand in vedere ca in 2010 IDC estimeaza ca se vor comercializa pe plan global circa 300 milioane de PC-uri.

Terminalele mobile vor incepe insa sa eclipseze PC-urile pe diferite dimensiuni strategice, dar si ca adoptie. De exemplu, terminalele mobile vor incepe sa fie din ce in ce mai folosite pentru a accesa Internetul, numarul aplicatiilor pentru acestea vor creste, concomitent cu cresterea penetrarii in toate tarile.

Cu siguranta aceste schimbari vor afecta profund industria de IT. Producatorii de computere care nu se vor alinia cerintelor si nu vor raspunde rapid cu propriile terminale mobile vor disparea in curand, prezice IDC.

Care sunt punctele cheie ale industriei de terminale mobile pe 2010:

Peste 1 miliard de terminale mobile vor fi folosite pentru a accesa Internetul in 2010. Astfel, 2010 va marca depasirea pragului de 1 miliard de telefoane folosite pentru a accesa Internetul, fata de 1,3 miliarde de PC-uri. In 2011 este posibil ca numarul de terminale mobile folosite de utilizatori pentru a accesa Internetul sa depaseasca numarul de PC-uri folosite in acelasi scop.

Principalii jucatori de pe aceasta piata vor ramane Apple, cu terminalul iPhone, BlackBerry-urile companiei canadiene Research in Motion si smartphone-urile Nokia. Totodata, vor inregistra cresteri si mobilele dotate cu sisteme de operare Windows Mobile si cele cu sisteme de operare Google Android. In 2010 se vor livra circa 200 milioane de astfel de smartphone-uri, care se diferentiaza de restul prin posibilitatea de a rula aplicatii dezvoltate de terte companii/persoane.

Pretul smartphone-urilor se va micsora simtitor anul viitor, multe dintre acestea livrandu-se la preturi de sub 150$, considera IDC.

Dezvoltatorii de aplicatii vor accelera crearea de continut pentru mobile. Cel putin la fel de importanta este industria aplicatiilor pentru telefoane mobile, care a prins avant in special in 2009. Lider de piata necontestat pana in prezent – App Store, al Apple.

In prezent pe magazinul virtual al Apple sunt peste 100.000 de aplicatii, in crestere de la 10.000 cu un an in urma. Ca si comparatie, pentru Windows 7 sunt 10.000 de aplicatii compatibile.

IDC estimeaza ca numarul de aplicatii pentru iPhone va creste de trei ori pana la finalul lui 2010. Multe dintre aplicatii vor fi create de companii, pentru oameni de business.

Google Android va concura puternic cu iPhone si platformele BlackBerry, Symbian si Microsoft

In prezent pe piata sunt 12 terminale ce ruleaza sistemul de operare Google Android. Pentru acestea s-au dezvoltat peste 10.000 de aplicatii. IDC estimeaza ca numarul de aplicatii pentru acest sistem de operare va fi de circa 50.000-75.000 la finele anului. Cresterea va fi influentata de faptul ca platforma dezvoltate de Google este mai permisiva si mai „deschisa” decat cea a iPhone-ului.

Piata de netbook-uri va continua sa creasca puternic

Mini notebook-urile au tinut capul de afis in 2009, cu peste 30 de milioane de produse din aceasta gama vandute la nivel global. In 2010, IDC estimeaza ca se vor vinde circa 40 de milioane de netbook-uri, crestere de 25%. Mai departe de aceste cifre, preturile produselor Asus, Acer, Dell, HP, Lenovo si ale altora vor continua sa se reduca si performantele sa creasca.

De asemenea, IDC precizeaza ca vor aparea din ce in ce mai multe produse software specifice pentru aceste device-uri. Acestea vor fi special concepute pentru a rula cu viteza pe procesoare mai putin puternice.

5. Internetul broadband si wireless se va extinde odata cu piata IT&C

Odata cu cresterea serviciilor cloud, a vanzarii de terminale mobile si de aplicatii, a pietei video pe Internet si a altora, este evident ca vom asista la cresterea dramatica a ofertelor de Internet broadband, mobil dar si fix. Oferta unor mari operatori de Internet va trebui sa se adapteze modelelor de business si a schimbarilor de reglementare din industre. In urmatorul an vom asista la urmatoarele discutii cheie:

Super-vitezele 4G nu se vor lansa decat pe foarte putine piete.

Desi trecerea pe 4G reprezinta cea mai mare revolutie in domeniul networking-ului de 10 ani, impactul pe piete va fi minor in 2010, sustin oficialii IDC. „Da, operatorii discuta despre beneficiile tehnologiei, si unii chiar vor lansa tehnologia la nivel comercial in 2010. IDC estimeaza insa ca doar 125.000 de terminale mobile, adica 0,1% din cele 1,2 miliarde ce se vor livra in 2010, vor fi compatibile cu tehnologia 4G”.

Adevaratul trend in 2010 vor fi investitiile continue in tehnologiile 3G si migrarea clientilor pe HSPA+. In Romania, Vodafone si Zapp permit viteze HSPA+, Orange urmand sa lanseze aceasta tehnologie cel mai probabil in 2010.

Broadband-ul fix accelereaza intrarea pe fibra optica

Operatorii de linii fixe au un avantaj clar fata de cei ce ofera Internet mobil – vitezele mari. Pe mai multe piete din lume am asistat in 2009 la lansarea pe piata de oferte ce aduc viteze din ce in ce mai mari de Internet fix. Operatorii au ca scop principal oferirea de Internet de 100 Mbps+ la preturi decente.

In 2010 vom asista la accelerarea procesului de atragere a clientilor pe retele de fibra optica. IDC estimeaza ca anul viitor in SUA 2 milioane de clienti rezidentiali vor opta pentru conexiune la Internet prin fibra optica, tehnologia ajungand la o rata de penetrare de 10% din totalul conexiunilor broadband.

In Europa de Vest, pana in 2013, 80% din noii clienti de Internet broadband vor opta pentru fibra optica.

Aici puteti parcurge intreg studiul IDC.