IT&C, NEW MEDIA

Romania, prima tara din lume la numarul de site-uri infectate de una dintre cele mai sofisticate operatiuni de spionaj cibernetic

07 august 2014, ora 18:39   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
internet2.jpg
Operatiunea de spionaj cibernetic Epic Turla a avut ca victime printre altele doua ministere si alte doua institutii guvernamentale din Romania, care se plaseaza pe primul loc in lume in ceea ce priveste numarul de site-uri infectate in acest moment, potrivit Kaspersky Lab.

"Turla, Snake sau Uroburos reprezinta una dintre cele mai sofisticate campanii de spionaj cibernetic activ in prezent. In luna martie a acestui an, atunci cand au fost publicate primele analize, era inca neclar cum anume erau infectate tintele. Cele mai recente investigatii ale Kaspersky Lab asupra noii operatiuni denumite Epic sau Epiccosplay, au scos la iveala faptul ca acest ultim proiect reprezinta o parte esentiala a mecanismului de infectare a victimelor", se arata intr-un comunicat al producatorului de aplicatii de securitate informatica Kaspersky Lab.  

Proiectul "Epic" a fost utilizat in atacuri cibernetice incepand cu 2012 si a culminat in perioada ianuarie-februarie a acestui an. Cel mai recent atac a fost detectat asupra unuia dintre utilizatorii Kaspersky Lab pe 5 august.

Victimele proiectului «Epic» apartin urmatoarelor categorii: organizatii guvernamentale (ministere ale afacerilor interne, economiei, afacerilor externe, servicii de informatii si securitate), ambasade, armata, organizatii din domeniul cercetarii si al educatiei, companii farmaceutice.  Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava, a declarat joi ca entitati statale din Romania sunt vizate de un nou atac cibernetic de anvergura, potrivit Mediafax. El a precizat ca atacul are ca sursa grupari de criminalitate informatica, grupari extremist-teroriste si chiar actori statali.  

"Pot sa va confirm ca vorbim despre un nou atac cibernetic de anvergura la adresa Romaniei, sunt vizate entitati statale din Romania", a spus Sava.  

Potrivit Kaspersky Lab, o mare parte din victime ale operatiunii de spionaj cibernetic Epic Turla sunt localizate in Orientul Mijlociu si in Europa.  

"Cu toate acestea, numeroase alte victime provin din alte regiuni, cum ar fi Statele Unite sau Rusia. In total, expertii Kaspersky Lab au identificat cateva sute de adrese IP afectate la nivel global, distribuite in peste 45 de tari", se mai spune in comunicatul producatorului de aplicatii de securitate informatica.  

Pe primul loc la numar de victime se situeaza Franta, Romania aflandu-se pe locul sapte, cu 15 adrese IP afectate. Printre cele 15 victime identificate pe teritoriul Romaniei, se numara doua ministere, doua alte institutii guvernamentale, companii private, precum si utilizatori de internet rezidential sau mobil.  

Romania este, de asemenea, tara cu cele mai multe site-uri infectate (sase) care sustin atacul Epic Turla in acest moment, aflandu-se astfel pe primul loc in lume din perspectiva apetitului atacatorilor pentru noi victime. Sunt vizate tinte care prezinta interes pentru atacatori, cum ar fi utilizatorii care acceseaza internetul de la adrese IP guvernamentale, potrivit Kaspersky Lab.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
mircea a spus:
08/08/2014 15:56
Ce infectie grozava e cea care are tinta in Romania 15 adrese???Marii specialisti angajati ai acestor proprietari de IP-uri ce au pazit?Au pazit caseria sau ATM-ul din care-si incasau leafa!Avem firme romanesti cu programe performante romanesti antivirus blocheaza aceste tentative de intrare in bazele de date.Daca era bi.......er nu intra nici musca!
 
Materialele zilei din IT&C
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Vineri, 22 Iunie 2018, 06:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter