- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Romanii vor utiliza peste 26 de milioane de telefoane mobile pana in 2015

16 Mar, 18:23 • Redactia DailyBusiness
Pana in anul 2015, se preconizeaza ca romanii vor folosi zilnic peste 7,5 milioane de laptop-uri si PC-uri si peste 26,7 milioane de telefoane mobile, au declarat miercuri reprezentantii Nokia Siemens Networks.
Romanii vor utiliza peste 26 de milioane de telefoane mobile pana in 2015

Dragos Chivu (foto)

, country director al Nokia Siemens Networks pentru Romania, a precizat ca, pana in anul 2015, numarul de smartphone-uri se va tripla, ajungand la 7,5 milioane. De asemenea, si numarul de notebook-uri va creste de trei ori, pana la 4,8 milioane.

Astfel, potrivit estimarilor Nokia Siemens Networks, va fi generat un trafic de 13,22 milioane Terabiti pe an. In acest context, necesitatea de a asigura viteze mai mari si un trafic de date crescut nu mai reprezinta o provocare a viitorului, ci o realitate pentru furnizorii de servicii de comunicatii din Romania. Mai mult, trecerea la televiziunea digitala reprezinta o oportunitate de a dezvolta servicii in banda larga si in zonele rurale sau regiunile mai indepartate.

„Autoritatile romane au declarat ca pana in 2015 se preconizeaza o tranzitie completa catre televiziunea digitala. In acest context, operatorii vor putea in curand sa extinda acoperirea serviciilor in banda larga prin exploatarea dividendului digital care devine astfel disponibil”, a declarat Chivu.

Potrivit lui Dragos Chivu, „pe fondul progresului inregistrat in ceea ce priveste dispozitivele, retelele si noile servicii, utilizarea benzii largi mobile a explodat si a transformat obiceiurile si asteptarile utilizatorilor. Acestia incep sa se bazeze pe aplicatii si servicii mai sofisticate decat simplele aplicatii de e-mail si navigare pe internet”.

In acelasi timp, Catalin Marinescu, presedinte al ANCOM, a dat estimari incurajatoare.

„Estimam ca pana la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz, astfel incat la inceput de 2012 sa putem deschide licitatia catre operatori. Exista astfel mari sanse ca in primul semestru al anului viitor sa avem licentele date si sa stimulam astfel investitiile in broadband-ul mobil de banda larga. In alocarea licentelor, ne vom ghida dupa modelul Germaniei, stimuland acoperirea zonelor defavorizate”.

Nokia Siemens Networks ofera un portofoliu complet de tehnologie de retele mobile, fixe si mixte, precum si servicii profesionale care includ consultanta si integrarea sistemelor, implementare, mentenanta si administrare. Este una dintre cele mai mari companii de hardware, software si servicii profesionale pentru telecomunicatii din lume. Compania isi desfasoara activitatea in 150 de tari si isi are sediul la Espoo, in Finlanda.