- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Romtelecom, scadere a veniturilor si a profitului operational: In conditiile economice actuale, \”am avut rezultate rezonabile\”

04 Nov, 11:08 • Redactia DailyBusiness
Romtelecom a inregistrat o scadere a veniturilor cu 6,5% in trimestrul trei al anului curent, pana la circa 181,5 mil. euro, compania subliniind ca, in conditiile scaderii consumului, a reducerii salariilor angajatilor bugetari si a cresterii TVA "Romtelecom a avut rezultate rezonabile".
Romtelecom, scadere a veniturilor si a profitului operational: In conditiile economice actuale, \am avut rezultate rezonabile\

Romtelecom a inregistrat pierderi operationale de 13,9 milioane euro in trimestrul al treilea. Compania a inregistrat, in aceeasi perioada a anului trecut, venituri de 194,2 milioane euro si un profit operational de 8 milioane euro.

Numarul liniilor de telefonie fixa operate de companie a scazut cu 6,3% in perioada 1 octombrie 2009 – 30 septembrie 2010, la 2,632 milioane.

Baza de abonati a crescut insa puternic pe serviciile de Internet, de la 764.708 la 947.379, in evolutie cu 23,9%, si pe cele de televiziune prin satelit si broadband, de la 831.043 la 1,003 milioane, conform raportului OTE, compania mama.

Romtelecom a depasit astfel pentru prima data pragul de un milion de clienti pe serviciile de televiziune.

Baza de clienti IPTV a depasit 20.000, in paralel cu extinderea acoperirii de la 10 orase la finalul lui 2009 la 32 de orase in prezent, conform oficialilor Romtelecom.

Totodata, serviciile de Internet de mare viteza, VDSL – 20-30 Mbps, lansate la finalul anului trecut, au atras pana la finalul trimestrului trei un numar de 34.000 de clienti. In trimestrul trei acest serviciu a atras 14.000 de clienti. „Pentru a intampina cererea de viteze si mai mari, compania va introduce o solutie de Internet de pana la 100 Mbps in anumite zone”, conform OTE.

Astfel, in comparatie cu trimestrul al treilea din 2009, in 2010 Romtelecom a continuat sa inregistreze o crestere a numarului de abonamente (unitati generatoare de venit), cu o rata mai mica decat inainte de criza (+4%), atingand un total de aproximativ 4,6 milioane abonamente.

„Ne vom concentra in continuare sa identificam noi solutii de crestere a eficientei si de reducere a costurilor pentru a asigura profitabilitatea pe termen lung a companiei, iar in acest sens am initiat un nou proiect. Acesta se afla in prezent in faza de evaluare in cadrul Romtelecom, obiectivul fiind de a identifica solutii care sa sustina redefinirea modelului de business, ajutand Romtelecom sa devina mai eficienta si sa raspunda si mai bine cererilor pietei. Analizam toate ideile si le vom selecta pe acelea pe care le putem implementa si care merita puse in aplicare in urmatoarea perioada”, a declarat Yorgos Ioannidis, director general al companiei.

La nivelul primelor noua luni ale anului, veniturile Romtelecom au scazut cu 7,5%, la 546,8 milioane euro, iar pierderile operationale au fost de 52,1 milioane euro. In aceeasi perioada a anului trecut, compania raporta venituri de 591 milioane euro si un profit operational de 20,3 milioane euro, conform raportului OTE.

Concurentii Romtelecom sunt RCS&RDS, UPC Romania, precum si Orange Romania si Vodafone Romania.

Ce parere aveti de evolutia rezultatelor financiare ale Romtelecom?