- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Shopping pe Internet: Merita sa risti ca sa cumperi cu pana la 70% mai ieftin?

07 Jun, 13:48 • razvan.codorean
Cumparaturile prin Internet pot aduce discounturi importante, insa trebuie sa fiti atenti pe ce site-uri intrati, daca au servicii de plata securizate si daca pretul acopera taxele de transport. Altfel riscati sa fiti victimele infractorilor cibernetici, care v-ar putea clona cardurile, si veti ramane fara bani.
Shopping pe Internet: Merita sa risti ca sa cumperi cu pana la 70% mai ieftin?

Avantajele cumparaturilor pe Internet sunt evidente. Potrivit unui studiu realizat de PayPal, unul dintre cei mai importanti jucatori internationali din piata platilor online, realizat pe 50 de magazine online din SUA, Polonia, Republica Ceha, Germania, Romania, Ungaria, Grecia, Portugalia si Marea Britanie,  diferentele de pret la produse identice pot ajunge chiar si pana la 70% : un iPhone 4 de la Apple costa circa 1.500 lei in SUA, 2.800 lei in Romania si in jur de 2.000 lei in Marea Britanie.
[img=1796][/img]
Potrivit expertilor, este mai ieftin, in prezent, sa cumperi in dolari decat in euro, avand in vedere evolutia cursului valutar. Dolarul a pierdut circa 10% in fata monedei nationale, astfel ca preturile produselor vandute in dolari au devenit si mai atractive.

„Acest lucru a influentat cumparaturile facute de consumatori, achizitionarea online de bunuri din strainatate dovedindu-se mai profitabila decat inainte. Daca acest trend va continua si pe masura ce economia isi va reveni, ne putem astepta ca importurile sa continue sa creasca”, spune Alexandru Ioan, Sales&Trading KBC Securities Romania.

[b]Unde merita sa faci cumparaturi?[/b]

Potrivit studiului PayPal, cele mai ieftine produse se vand in SUA. De exemplu, Apple Ipad costa in jur de 2.000 lei in Romania, aproape dublu fata de SUA, unde se vinde cu circa 1.100 lei. Si preturile pentru haine sunt mai avantajoase in SUA: un Polo Tommy Hilfiger costa circa 90 le in SUA , acelasi produs ajungand la 170 lei in Romania.

Specialistii spun ca, chiar daca preturilor li se adauga  costurile de livrare si taxele vamale,  cumparaturile facute din SUA sunt mai avantajoase decat cele din Romania.
[img=1795][/img]

Studiul arata, pe de alta parte, ca si romanii au preturi mici, in special la mobila, gadgeturi sau obiecte sportive. De asemenea, Romania este cunoscuta pentru servicii online precum hosting, jocuri sau servicii de turism.

[b]Ce pericole ascunde Internetul?[/b]

Cumparaturile pe Internet nu sunt, nici pe departe, scutite de capcane. Hackerii se folosesc, in principal, de clonarea unor site-uri de succes, pentru a obtine datele cumparatorilor.

Acestia sunt atrasi, in general, prin oferte si promotii spectaculoase. In tentativa de a prinde pretul de chilipir, cumparatorii uita sa verifice adresa de web pe care o acceseaza, ajungand astfel sa isi completeze datele de pe card pe site-uri fantoma.

Infractorii se mai folosesc de site-urile de licitatii pentru a-si atrage clientii pe site-uri personale, de unde le obtin datele de pe card, fara a le mai trimite bunurile cumparate. Depistarea hackerilor este dificila, pentru ca cele mai multe site-uri de acest gen functioneaza temporar sau sunt gazduite pe servere diferite, pentru a le pierde urma.
[img=1798][/img]

O alta metoda, des intalnita, o reprezinta prezentarea unor produse contrafacute drept originale, la preturi avantajoase. Diferentele sunt greu de depistat din prezentarile foto, iar informatiile prezentate de vanzatori sunt putine si prezentate de asa natura incat sa dea iluzia cumparatorilor ca achizitioneaza un produs de firma.

O alta modalitate folosita de infractori o reprezinta trimiterea prin e-mail a unor mesaje de tip spam, in care acestia anunta diverse promotii spectaculoase. Odata accesat linkul respectiv si introduse datele de card, banii dispar din conturi fara urma.

[b]Cum sa cumperi in siguranta de pe Internet?[/b]

Expertii spun ca principala metoda prin care pot fi evitate capcanele infractorilor cibernetici este sa nu cumparati decat prin intermediul unui serviciu de plati online care asigura tranzactii securizate si ofera garantia returnarii banilor, in cazul in care exista probleme cu bunul cumparat.

Expertul Przemek Pluta de la PayPal, unul dintre cele mai cunoscute sisteme de plati online din lume, spune ca „acum am mai facut un pas pentru eliminarea prejudiciilor cauzate de fraude: daca ceva nu merge bine si nu primiti produsul platit, nu pierdeti nici un ban, din moment ce sunteti acoperit de politica noastra de protectie completa a cumparatorului”.

O alta metoda care va poate salva economiile o reprezinta folosirea unor carduri speciale, securizate, aflate in oferta majoritatii bancilor.  Iar daca pe cardurile respective aveti numai suma necesara tranzactiei, cu atat mai bine. Veti evita orice posibila „surpriza”.

 [b]Romanii, tot mai atrasi de cumparaturile online[/b]

Potrivit specialistilor, romanii au inceput sa prinda gustul tranzactiilor online. „Pe masura ce oameni se conving ca plata cu cardul este chiar mai sigura decat purtatul portofelului in buzunar sau poseta, vom putea vorbi de o piata a platilor online cu adevarat importanta”, afirma reprezentantii Netopia, companie de plati prin telefonul mobil. Ei estimeaza ca in 2011 piata va creste cu 50% fata de 2010, de la 2,4 milioane de tranzactii la 3,6 milioane.
[img=1797][/img]

Compania Gecad, un alt jucator important din piata de profil, estimeaza ca in 2011, valoarea totala a platilor online va creste cu 30% fata de anul anterior. In 2010, s-a inregistrat un avans de 38%, pana la 127,8 milioane de euro, potrivit Romcard. Asadar, valoarea totala urmeaza sa depaseasca anul acesta 166 milioane de euro.
In 2010, valoarea medie a unei tranzactii a fost de  53 de euro, potrivit Netopia, iar in sistemul ePayment de 58 de euro.

„In acest moment, site-urile de reduceri reprezinta motorul pietei de plati online cu cardul, deoarece aceste platforme inregistreaza un ritm de crestere a numarului de tranzactii de 10% de la o luna la alta. Daca in primele patru luni s-au inregistrat peste 250.000 de tranzactii, pana la sfarsitul anului apreciez ca numarul platilor online cu cardul pe site-urile de reduceri va depasi 850.000 de tranzactii”, a declarat recent Antonio Eram, CEO al Netopia System.