- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Vodafone acopera de azi 90% din populatia tarii cu Internet broadband. Urmatorul pas: 4G-ul

28 Apr, 13:41 • Redactia DailyBusiness
Vodafone Romania este primul operator care a lansat miercuri la nivel national servicii 3G in frecventa 900 Mhz, extinzand astfel accesul la Internet mobil pentru 90% din populatia tarii. "Acesta este un ultim pas catre lansarea 4G, care ar putea sa aiba loc in 2012-2013", a declarat Liliana Solomon (foto), director executiv al Vodafone Romania.
Vodafone acopera de azi 90% din populatia tarii cu Internet broadband. Urmatorul pas: 4G-ul

Operatorul telecom extinde astfel accesul la Internet mobil la viteze de pana la 21,6 Mbps, de la 55% din populatie la 90%.

Serviciul acopera peste 12.000 de localitati, la viteze de pana la 7,2 Mbps si 16 mari orase, unde viteza maxima este de 21,6 Mbps.

„Am lucrat in parteneriat cu compania asiatica Huawei, investitia totala in aceasta tehnologie ridicandu-se la cateva zeci de milioane de euro. Urmatorul pas este lansarea LTE, supranumit 4G, care inca este in teste in diferite tari ale lumii, inclusiv in Romania. Nu pot oferi o data exacta pentru implementarea acestei tehnologii, insa estimez undeva prin 2012-2013, la nivel comercial. Pana la acel moment, tehnologiile se vor alinia si vor fi compatibile 4G”, a mai spus Solomon (foto).

Oficialii Vodafone, care pana in prezent ofereau Internet mobil in frecvente de 2100 Mhz au subliniat ca utilizatorii finali nu vor simti diferenta de performanta intre cele doua tehnologii.

Oficialii Vodafone Romania au dezvaluit de asemenea mai multe date privind penetrarea actuala a PC-ului in mediul urban (65%) precum si in mediul rural (19%), dar si a Internetului broadband. In mediul urban penetrarea este de 19%, iar in mediul rural de numai 3%.

„Urmare a lansarii serviciilor 3G in frecventa de 900 Mhz, 21,5 milioane de romani pot accesa incepand de astazi Internetul mobil, chiar si la sate sau in regiuni precum Vama Veche, Sulina, Cabana Balea, Varful Semenic sau Paltinis si Cheile Bicazului”, mai spune Liliana Solomon.

Tot miercuri, operatorul telecom si-a extins portofoliul de Internet mobil cu servicii prepaid, prin Cartela Internet Vodafone, care ofera acces la Internet de pe laptop sau PC cu ajutorul unui modem USB, la viteze de pana la 21,6 Mbps, pe baza de cartela reincarcabila.

Noul serviciu se adreseaza utilizatorilor ocazionali ai serviciilor de Internet mobil care nu vor sa incheie abonament pe o durata mai lunga si au nevoie doar punctual de acces online mobil.

Cartela Internet Vodafone este disponibila in doua variante: pachetele cu cartela reincarcabila si pachetele cu cartela reincarcabila si modem USB. Acest din urma pachet costa 140 lei.

Pretul variaza de la 5 euro credit, viteza maxima in acest caz fiind de 3,6 Mbps, valabilitate 10 zile si trafic inclus de 0,5 Gb, pana la 30 euro credit, ce implica viteza maxima de 21,6 Mbps, valabilitate de 30 zile si trafic inclus de 8 Gb.

Vodafone a lansat pe site-ul companiei o harta a acoperirii de voce si de date, care poate fi consultata gratuit. Aceasta nu se updateaza in timp real in functie de potentiale defectiuni sau caderi ale retelei, intrucat „acestea se remediaza in timp rapid si nu este sustenabil sau util”.

Fara sa ofere date exacte despre numarul de clienti de Internet, oficialii Vodafone au spus ca sunt lideri de piata in Romania.

Principalii concurenti ai Vodafone Romania pe segmentul de date sunt Orange Romania, RCS&RDS, precum si Romtelecom sau Cosmote Romania.