- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Videoconferinta, tot mai utilizata de companii. Cat va creste piata anul acesta

06 Mar, 13:49 • clement.dan
Piata locala de solutii corporate pentru videoconferinte ar putea avansa in acest an cu 30% comparativ cu anul 2011, cand a valorat circa 3-4 milioane de euro, estimeaza reprezentantii Romtelecom, cel mai mare furnizor de telefonie fixa din Romania.
Videoconferinta, tot mai utilizata de companii. Cat va creste piata anul acesta

Romtelecom Business Solutions a lansat marti „Reteaua de Colaborare Video” (Video Collaboration Network), o noua solutie pentru segmentul business, care permite companiilor sa organizeze intalniri video intre zone diferite ale tarii, fara a fi nevoite sa suporte costuri legate de transport, calatorii sau achizitii de echipamente.

Aceasta retea va fi disponibila gratuit pana la sfarsitul lunii august, ca proiect pilot. Investitia totala se cifreaza la 1 milion de euro, iar compania estimeaza ca va fi amortizata intr-un an.

Operatorul pune la dispozitia clientilor sai o retea demonstrativa de colaborare video, care consta intr-o retea de sali, special configurate si echipate, din hoteluri bine cotate din mai multe orase ale tarii, incepand la acest moment cu Bucuresti (Ramada Nord), Cluj (City Plaza Hotel), Timisoara (Hotel Timisoara) si Sibiu (Ramada). In aceste locatii, companiile cu filiale in aceste orase pot organiza intalniri folosindu-se gratuit de serviciul de video-conferinta pus la dispozitie de companie.

Dupa perioada pilot, serviciile de videoconferinte pot fi inchiriate cu cel putin 50 de euro pe luna.

Reteaua este construita in colaborare cu Polycom, una dintre cele mai importante companii in ceea ce priveste solutiile  bazate pe standarde unificate de comunicatii (UC) pentru tele-prezenta, video si voce.

Sistemul de videoconferinte este disponibil atat pe platforme precum smartphone-uri si tablete (cu sisteme de operare Android sau iOS), cat si pe desktop-uri sau desktop-uri cu ecran dedicat. Pentru nevoi mai sofisticate este disponibil serviciul High Definition Telepresence. Acesta poate fi cumparat la un pret de cateva mii de euro.

Cu acest serviciu, Romtelecom vrea sa atace si sectorul public, pe langa cel privat.

Romtelecom a incheiat 2011 cu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/veniturile-romtelecom-au-scazut-cu-8-6-in-2011-74101/ ]venituri de 655,1 milioane de euro[/url], in scadere cu 8,6% fata de 2010. EBITDA a fost pe intreg anul 2011 de 119,1 milioane euro, cu 23% mai mic fata de anul precedent.