LIFESTYLE, CARIERE

Altruism sau oportunism? De ce participa angajatii la programele de voluntariat ale companiei

13 iunie 2011, ora 00:05, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
volunteer.jpg
Angajatii care participa la activitatile de voluntariat organizate de angajator sunt mult mai satisfacuti de locul de munca si mult mai loiali decat cei care nu iau parte la aceste actiuni, arata un studiu efectuat de Deloitte. Totusi, studiul arata ca jumatate din angajatii care fac voluntariat se asteapta sa profite profesional de gesturile voluntare.
Voluntarii sunt adesea caracterizati de dorinta a schimba lumea, insa de multe ori acestia sunt motivati de mai mult decat de propriul altruism. Astfel, conform studiului Deloitte, 51% din voluntarii din organizatii vor sa beneficieze profesional de gesturile nobile pe care le fac.  

Cei drept, majoritatea celor care vor sa beneficieze profesional de voluntariat sunt asa numitii “profesionisti”, care utilizeaza cunostintele de business pe care le au pentru a ajuta ONG-uri. De altfel, 72% din voluntarii profesionisti spun ca vor sa profite profesional de voluntariat fata de doar 56% din voluntarii traditionali.

Astfel, viitoarea generatie de lideri de business vede voluntariatul ca pe o strada cu doua directii, asa ca vor sa aiba avantaje, un profit din investitia in voluntariat. In plus, potrivit unei alte cercetari recente a Deloitte, lipsa oportunitatilor de evolutie in cariera este principalul motiv pentru care angajatii si-ar schimba locul de munca.Studiul arata ca ponderea voluntarilor care ar cataloga cultura organizationala a companiei pentru care lucreaza ca fiind pozitiva este dubla fata de ponderea angajatilor care nu fac voluntariat. Astfel, 56% din angajatii care fac voluntariat apreciaza cultura organizatiei, fata de doar 28% din angajatii care nu fac voluntariat.

In plus, voluntarii sunt in proportie mai mare mandri sa lucreze pentru companie, 55%, fata de 36% cat este ponderea angajatilor care nu fac voluntariat. In ceea ce priveste loialitatea fata de angajator si la acest criteriu voluntarii stau mult mai bine decat restul angajatilor.

Mai mult, ponderea voluntarilor care sunt multumiti de evolutia in cariera este aproape dubla fata de cea a angajatilor care nu participa la programe de voluntariat corporate. Impactul programelor corporate de voluntariat sunt foarte pozitive, insa, chiar si in cazul celor care aproape ca nu participa niciodata la astfel de actiuni. 61% din angajatii care participa rar sau chiar deloc la astfel de programe spun ca daca ar avea de ales intre doua job-uri cu aceleasi conditii de lucru l-ar accepta pe cel dintr-o companie cu programe responsabilitate sociala.

Studiul a fost efectuat pe baza raspunsurilor a 1.500 de angajati cu varste cuprinse intre 21 si 35 de ani.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Articole similare
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 15:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter