LIFESTYLE

"Buna dimineata" de Tonitza, scos la licitatie cu 120.000 euro

12 decembrie 2014, ora 12:54 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Buna dimineata, Nicolae Tonitza.jpg
Licitatia de Iarna propune doua opere magistrale semnate de Nicolae Tonitza, "Buna dimineata!" (opera clasata in Tezaurul patrimoniului national, estimare: 120.000 euro - 160.000 euro) si "Lebada alba" (opera clasata in Fondul patrimoniului national, estimare: 60.000 euro - 90.000 euro).

Opera "Buna dimineata!" provine din colectia doctorului Iosif Dona care, de altfel, a fost poate si cel mai infocat colectionar de Tonitza, cu o colectie de 44 de uleiuri, acuarele si desene de artist.

Opera de fata este realizata catre sfarsitul anilor ´20, perioada in care nudurile artistului se vindeau deja la sume considerabile, mai ridicate chiar decat cele practicate de Petrascu sau Pallady.

A doua opera de Tonitza din licitatie, portretul unei copile pure, cu referinte mitologice, "Lebada alba", provine la randul ei dintr-o colectie importanta, retrocedata de Muzeul Colectiilor de Arta in 2007, cea a diplomatului interbelic Vasile Stoica.

Contemporan cu Tonitza, Theodor Pallady este prezent in licitatie cu opera "Natura statica cu liliac si pipa" (estimare: 40.000 – 55.000 euro), care a facut parte din colectia Marie Jeanne Diamandy (fiica sotiei lui Pallady) si a sotului sau Nicolae Bastaki.Uleiul s-a aflat in expozitia personala a artistului de la Ateneul Roman din primavara 1933, expozitie celebra, care i-a atras pe cei mai faimosi colectionari ai epocii: George Oprescu, Krikor Zambaccian, Henri Trembiski, Nicolae Ghika-Budesti, Marina stirbei sau Emil Ottulescu.

Prezent in licitatie este si Gheorghe Petrascu. Operele "Flori de Camp" (estimare: 20.000 - 30.000 euro) si "Garoafe" (colectia actorului Dinu Ianculescu, estimare: 12.000 - 18.000 euro) sunt adevarate capodopere de natura statica, gen pe care nici un alt pictor nu-l cultiva cu asemenea expresivitate si concentrare.

Licitatia de Iarna incheie anul cu o sarbatoare a artei de la care nu puteau lipsi vechii maestri Theodor Aman si Nicolae Grigorescu.

Cel dintai este prezent cu opera "Seara de bal mascat" (estimare: 20.000 - 30.000 euro), o scena de gen tipica pentru Aman, ce reflecta insa, prin culori si pensulatie, un nou discurs pictural, specific vremurilor modernizarii picturii romanesti.

Cata vreme, eveniment pentru piata de arta, pictura "Ciobanas" (estimare: 25.000 – 35.000 euro) de Nicolae Grigorescu provine din colectia Armand Calinescu, legendar prim-ministru al perioadei interbelice, si este reprezentativa pentru discursul estetic traditionalist al artistului.

Expozitia poate fi vizitata pana marti, 16 decembrie, la Artmark, Palatul Cesianu-Racovita, iar pe 17 decembrie la JW Marriott Grand Hotel Bucharest, unde, de la ora 19:30, va avea loc licitatia.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din LIFESTYLE
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 19 Iunie 2018, 11:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter