- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cele mai frecvente greseli in vestimentatia unui business-man

18 Apr, 00:01 • elena.olteanu
Costumul, camasa si cravata neasortate cromatic, confundarea camasii casual cu cea de business sau accesorizarea consumului cu bijuterii de aur sunt cateva din greselile vestimentare des intalnite, pe care oamenii de afaceri trebuie sa le evite pentru a avea o imagine cat mai buna, spun specialistii.
Cele mai frecvente greseli in vestimentatia unui business-man

Stilistul Alin Galatescu si reprezentantii Dinasty, un brand specializat in vestimentatia masculina, cu 3 magazine in Bucuresti, au punctat pentru DailyBusiness.ro cum se pot evita aceste greseli si care sunt cele cateva reguli esentiale de care un barbat trebuie sa tina cont pentru a avea o tinuta de business impecabila.

„Perceptia barbatilor de business asupra vestimentatiei s-a schimbat foarte mult, intrucat in prezent multi lucreaza cu stilisti”, a spus Alin Galatescu, care a adaugat ca numarul mai mare de branduri prezente pe piata prezinta de asemenea un avantaj

Costumul este cea mai importanta piesa vestimentara din garderoba barbatilor. El confera distinctie si eleganta celui care-l poarta si joaca rolul „armurii moderne”, potrivit reprezentantilor Dinasty.

[quote=Oana Tatu, brand manager Dinasty] Costumul masculin joaca rolul armurii moderne. El trebuie sa transmita putere, seriozitate si siguranta[/quote]
Pentru a evita senzatia de neglijenta data de pliuri si cute, costumul trebuie sa fie confectionat din tesaturi de inalta calitate si de mare finete – lana pura sau in amestec cu matase, stretch, mohair, cu un tuseu placut, spune Oana Tatu, brand manager Dinasty.

Diversitatea costumelor este data, in principal, de tesaturile din care sunt confectionate. Calitatea tesaturii este conferita de calitatea fibrelor. Cu cat acestea sunt mai complex prelucrate si finisate, cu atat calitatea stofei creste, a explicat Oana Tatu.
[img=169][/img]

Reprezentantii Dinasty recomanda costumele din doua piese (fara vesta-n.r.). In cazul in care se poarta si vesta, ea trebuie sa fie decoltata si deschisa la nasturele de jos (pentru a da liberate corpului atunci cand persoana se aseaza).

In ceea ce priveste paleta cromatica a costumului, aceasta este restransa, variatiile de culoare fiind permise doar in sezonul cald.

„Paleta cromatica in cazul costumelor pentru birou trebuie sa fie foarte restransa: negru, bleumarin inchis, maro inchis, iar variatiile de culoare sunt permise doar in sezonul cald”, spun oficialii Dinasty.

Accesoriile dau nota finala

Daca distinctia e data de costum, camasa si cravata asigura rafinamentul masculin.

In ultima vreme cravatele sunt din ce in ce mai indraznete, atit in ceea ce priveste culorile cit si modelele sau imprimeurile. Cravata intregeste aspectul final al unei tinute. De-a lungul timpului, marimea nodului de cravata a oscilat, oprindu-se in acest sezon la nodul de cravata tip Windsor (mediu). Varful cravatei trebuie sa acopere catarama curelei de la pantaloni, spune Oana Tatu.

Stilistul Alin Galatescu sustine ca un barbat de business trebuie sa poarte si pantofi cu personalitate, sa invete sa poarte un sacou si sa aiba un ceas veritabil.

„Se spune despre ceas ca el indica exact statutul social si de aceea trebuie acordata o mare atentie alegerii lui. Din fericire, a disparut din vestimentatia masculina acul de cravata si au ramas doar butonii, care completeaza cu succes tinuta masculina”, au mai spus reprezentantii Dinasty.

Pentru a evita gafele vestimentare, pantoful trebuie sa fie in ton cu tinuta si acelasi lucru trebuie sa-l respecte sosetele, care trebuie sa fie intotdeauna in ton cu pantoful si costumul.

De asemenea, consultantii vestimentari spun ca bijuteriile de aur sunt „interzise”, acestea putand fi inlocuinte cu un ceas.

Alternativele la costumul traditional

Cu toate ca sunt momente cand se prefera ca la o intalnire de afaceri sa se renunte la formalism, totusi acesta trebuie pastrat la nivel vestimentar, chiar daca se permit anumite „abateri”.

Reprezentantii Dinasty spun ca daca pentru o astfel de intalnire se alege un costum casual, se poate renunta la cravata sau chiar se poate inlocui camasa cu un tricou polo.

Profesionisti in fashion isi spun parerea despre „vestimentatia perfecta” a barbatului de business
[dbvideo=182]