- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Cererea pentru bijuterii de lux a scazut in Romania cu 30% in S1

31 Jul, 15:05 • elena.olteanu
Apetitul romanilor pentru achizitionarea de bijuterii de lux a scazut in prima jumatate a anului, diminuarea intregii piete fiind de circa 30%, comparativ cu perioada similara din 2008, pe fondul turbulentelor economice, a declarat pentru DailyBusiness.ro Bogdan Rosu, managerul firmei Belgravo, care comercializeaza bijuterii, ceasuri si telefoane de lux in Romania.
Cererea pentru bijuterii de lux a scazut in Romania cu 30% in S1

Cel mai mult a scazut cererea pentru bijuterii care au preturi medii, cu peste 50%, cele mai putin afectate fiind cele ieftine si de lux, cu o scadere de circa 30% fiecare.

In Romania, bijuteriile de lux au un pret de plecare de 1.500 de euro si pot ajunge si la cateva zeci de mii de euro.

De asemenea, Rosu spune ca si industria ceasurilor din Romania a urmat acelasi trend ca si bijuteriile.

La finalul anul trecut, se estima ca intreaga piata de lux din Romania va scadea in 2009 cu 5-10%, ramanand insa una dintre cele mai atractive in estul Europei, potrivit vorbitorilor de la Global Luxury Forum, din Moscova.

Tot atunci se spunea ca cele mai afectate sectoare vor fi auto, imobiliar, mobilier/design interior, moda, ceasuri (cu exceptia celor confectionate din aur), iar cele mai putin afectate segmente vor fi segmentele de bijuterii (in special cele din aur si pietre pretioase) si accesorii (genti si pantofi din piele).

La nivel global, piata produselor de lux, care anul acesta se asteapta sa scada cu 10%, ar putea sa isi revina abia in 2012, potrivit reprezentantilor firmei de consultanta in afaceri Bain&Co.