- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

„Civilizat, deschis, lider”. Cum ne vedem noi insine si cum suntem in realitate

13 May, 10:05 • karina.popescu
Romanii cred despre ei insisi ca sunt civilizati, disciplinati si deschisi spre schimbare, dar in realitate sunt cu un picior si jumatate in trecut si foarte putin orientati spre viitor, arata un studiu al Result Development. Vezi cum pot fi transpuse datele noastre culturale in mediul de afaceri.
Civilizat, deschis, lider. Cum ne vedem noi insine si cum suntem in realitate

Romanii au mai nou o cultura a inteligentei, pe care o pun inaintea multor altor caracteristici culturale, care cu cativa ani in urma erau primele pe lista, precum harnicia sau ospitalitatea.

„E firesc si normal sa ne credem mai buni decat ceilalti, dar nu si mai inteligenti”, spune Dorin Bodea, autorul studiului.

Supraevaluarea creste acum o data cu studiile si cu varsta, arata studiul, ceea ce pare paradoxal, pentru ca in general tinerii se cred „mai mari si mai tari” decat sunt. Economistii sunt pe primul loc in ceea ce priveste supraaprecierea propriilor calitati.

8 din 10 romani vor sa fie sefi

Faptul ca un numar atat de mare de persoane isi doresc sa fie sefi arata o nemultumire profunda fata de modul actual de organizare a lucrurilor, considera Dorin Bodea.

De asemenea, studiul mai arata ca romanii sunt foarte aplecati catre barfe, scenarii si jocuri politice, ceea ce are o foarte mare relevanta pentru mediul organizational: Orice manager trebuie sa se implice in zona informala, pentru a creste eficienta business-ului, spune specialistul Result Development. Succesul acestei metode de lucru s-a dovedit si in Germania, unde aplecarea angajatilor spre dimensiunea informala e chiar mai pregnanta decat la noi, a mentionat acesta.

In urma focus grupurilor realizate pentru acest studiu a reiesit ca sefia nu este asociata cu responsabilitatea rezultatului, ci doar cu puterea si controlul asupra lucrurilor. La fel se intampla si interpretarea libertatii, care nu este asociata cu responsabilitatea, ci cu ideea de a nu avea constrangeri si reguli.

Exista o diferenta de la cer la pamant intre cum se vede romanul pe el insusi si cum ii vede pe ceilalti romani.

Spre exemplu, toti cei chestionati au spus despre ei ca sunt civilizati, iar despre ceilalti romani ca sunt total necivilizati.

Conform studiilor, Romania este de departe pe primul loc la increderea in Europa, acel Occident care este civilizat.

„Nu stim ce inseamna, dar ne dorim. Occidentul este criteriul nostru pentru ‘civilizatie’ iar comparatiile dintre Romania si celelalte tari civilizate au creat un nou complex de inferioritate. Ne dorim sa fim civilizati, dar nu se poate, pentru ca ceilalti romani nu sunt. Iar aceasta diferenta, ajutata de contextul migratiei masive, duce la formula globala a unei puternice frustrari”,  sustine sociologul Vintila Mihailescu.

Faptul ca noi ii vedem pe ceilalti necivilizati, in ceilalti intram si noi. O cauza este reflectata si de ideea ca „romanii nu sunt dresati, au alergie la regulii”. Aceasta libertate pe care ne-o permitem este atractiva si pentru straini, considera psihologul Aurora Liiceanu.

Plecand de la rezultatele studiului, autorul acestuia trage niste concluzii cu privire la masurile care trebuie luate, pentru un mai bun management al vietii profesionale. Acestea se refera la perfectionism (lucru bine facut), care inglobeaza competenta si disciplina, comportament predictabil, care sa inspire incredere si centrare pe viitor.

Orientarea preponderenta in trecut a romanilor nu face bine, deoarece zona de constructie este foarte redusa. Viitorul se contruieste in sine, nu raportat la trecut. „Avem planuri, dar ne trebuie si un plan B, C…”, afirma Aurora Liiceanu.

Studiul a fost realizat la nivel national si s-a desfasurat in perioada martie-octombrie 2011. Au participat 1.132 romani, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, 80% cu statut de angajati si peste 90% cu studii superioare.

Result Development este o companie de consultanta, training si cercetare
in  management, vanzari si resurse umane.