- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Halloween in mall-uri: Maraton de filme, concursuri si costumatii inspaimantatoare

27 Oct, 00:03 • adrian.mihaltianu
Centrele comerciale, dar si numeroase cluburi sau cinematografe din intreaga tara sarbatoresc in acest weekend Halloween-ul, o sarbatoare care a patruns in Romania in ultimii ani. Acestea au investit in decoruri cat mai inspaimantatoare si asteapta ca numarul vizitatorilor sa creasca simtitor fata de o perioada normala a anului.
Halloween in mall-uri: Maraton de filme, concursuri si costumatii inspaimantatoare

Chiar daca Halloween-ul este pe 31 octombrie, petrecerile au inceput de vineri seara si vor tine aproape o saptamana, timp in care mall-uri au programe si concursuri dedicate acestei sarbatori, intampinand vizitatorii cu personaje costumate. Nici cluburile sau cinematografele nu sunt mai prejos si asteapta clientii costumati pentru sarbatoare.

„Sun Plaza investeste in decorarea centrului comercial cu ocazia fiecarui sezon sau sarbatori. Decorul reprezinta ingredientul principal in crearea unei atmosfere calde, prietenoase, a unui loc placut de petrecere a timpului liber si de divertisment. Anul acesta, de Halloween, Sun Plaza a pregatit o saptamana mortala pentru ca, intre 24-31 octombrie 2012, pasionatii de cumparaturi sunt asteptati cu [b]premii de speriat, decoruri si personaje infricosatoare din filme[/b]”, au declarat pentru DailyBusiness.ro oficialii mall-ului.

„Centrul comercial nu i-a uitat nici pe cei mici si le-a pregatit o demonstratie ingenioasa de [b]sculptura in dovleci[/b], unde vor invata cum sa faca cele mai inspaimantatoare decoratiuni de Halloween”, au adaugat acestia.

Calendaristic Halloweenul cade si in acest an intr-o zi din timpul saptamanii, drept urmare va fi sarbatorit in weekendul pre-eveniment. Tot atunci, clientii sunt asteptati la Sun Plaza sa „isi puna oasele in miscare”, timp de 2 ore, in cadrul „Maratonul Groazei”, o runda de spinning inedita cu participanti costumati in spiritul sarbatorii. Acestora li se vor alatura si Florin Piersic Junior, Ana Maria Branza si Alice Iota.

„Numarul de vizitatori creste sensibil, ca intr-o zi de sarbatoare”, au subliniat reprezentantii mall-ului.

[b]Maraton de filme[/b]

Cinematograful [b]Movieplex din cadrul Plaza Romania[/b] organizeaza o noapte-maraton de filme de actiune. Spectatorii vor avea ocazia sa-si intalneasca actorii preferati pe parcursul vizionarii consecutive a cinci filme best action-thriller ale momentului, care vor rula in noaptea de 27 spre 28 octombrie.

Cu ocazia Halloween-ului, clientii Movieplex din centrul comercial Plaza Romania vor avea parte de o noapte plina de filme de actiune si surprize. Astfel, spectatorii vor viziona consecutiv 5 filme best action-thriller ale momentului, care vor rula in noaptea de 27 spre 28 octombrie: Taken 2: Teroare in Istanbul; Brutele/Savages; Sweeney: Justitie la limita legii; Eroi de sacrificiu 2/The Expendables 2; Ultima razie/End of watch.

Clientii pot alege intre cele doua variante de bilete la preturi speciale: 25 lei/persoana pentru toate filmele sau 39 lei pe pachet, care include biletul, un meniu si posibilitatea castigarii unui premiu.

„Am pregatit la Movieplex o Sarbatoare de Halloween aparte, in care [b]spiritele prind viata[/b] prin intermediul filmelor si al atmosferei create. Noaptea, toti clientii nostri se vor putea bucura de un adevarat maraton al filmelor, din care nu vor lipsi buna dispozitie si premiile surpriza. Am pregatit si premii instant pentru absolut toti participantii la maraton. Avem si o tombola in care punem la bataie gadgeturi de groaza, oferite de partenerii nostri si Plaza Romania. In timpul zilei, copiii beneficiaza de preturi speciale si au filme de animatie pentru toate gusturile.”, au declarat reprezentantii Movieplex.

Nici cei mici nu au fost uitati. Movieplex le ofera tuturor copiilor cu varsta pana in 12 ani un pachet special, constand intr-un bilet la un film si un meniu mic. Oferta este valabila sambata si duminica (27 si 28 octombrie), in timpul zilei, pentru toate filmele de animatie din programul Movieplex.

In acelasi timp, si [b]The Light Cinema din Liberty Center Mall[/b] organizeaza sambata,  27 octombrie, incepand cu ora 23:50 o petrecere de Halloween in stil Hollywoodian, cu un maraton de 5 filme.

The Light Cinema ii asteapta pe vizitatori, [b]costumati in vedeta preferata[/b]. Astfel, Amy Winehouse, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Patrick Swayze, Bruce Lee si multe alte celebritati Hollywoodiene vor petrece noaptea din 27 spre 28 octombrie la cinematograful din Liberty.

Pretul unui bilet la maraton este de 35 de lei/persoana si include vizionarea celor 5 filme: Silent Hill: Revelation 3D, Hotel Transylvania 3D, ParaNorman 3D, Resident Evil 3D si Chernobyl Diaries.

In acelasi timp, The Light Cinema ii asteapta si pe copii pe 27 octombrie, incepand cu ora 11:00 la „Halloween pentru Copii”.

„Cu toate ca Halloween-ul nu este o sarbatoare locala, este un eveniment in care personajele principale sunt copiii, costumatiile haioase si monstruoase, dulciurile si buna dispozitie”, spun oficialii cinematografului.

The Light Cinema ii asteapta atat pe cei mici cat si pe cei mari la o zi plina de surprize. Copiii si parintii vor putea viziona 2 filme tematice: Hotel Transilvania 3D dublat in limba romana si Paranorman 3D,  si vor avea parte de un program interactiv special dedicat sarbatorii de Halloween.

Pretul biletului este de 25 lei pentru 1 persoana (copil/adult) si include accesul la cele 2 filme si la toate activitatile ce vor avea loc cu aceasta ocazie.

[b]Pe ritmuri de dans[/b]

Petrecerile mascate nu vor lipsi din niciun club in acest weekend. Astfel, amintim de urmatoarele petreceri din Bucuresti:  „Halloween Weekend” in Shakespeare Cafe&Bar – pe 26 si pe 27 octombrie, de la ora 22:00; „Halloween Zombie Attack Party” in Fire Club – pe 27 si 31 octombrie, de la ora 22:00; „Halloween in Piranha” in Piranha Club – pe 27 octombrie, de la ora 20:00; „Pre Halloween Party!” in Undreworld Club – pe 27 octombrie, de la ora 21:00, intrare 10 lei; „Halloween Cocktails Night” in El Dictator – sambata, de la ora 22:00. Lista poate continua cu zeci de localuri.

De asemenea, remarcam ca la Palatul Bragadiru are loc sambata editia a treia din „Haloloween or not… We Party” – dress code: anii ’20, ’30, intrare 30 lei.

O petrecere mare va avea loc sambata noaptea, la Sala Polivalenta din Bucuresti, de la ora 22:00, si va purta numele de „The White Rabbit and The Black Magic”. Organizatorii au pregatit muzica, proiectii de film, lumini si decoruri de poveste, alaturi de artisti autohtoni si de peste hotare, precum Rockwell, Coma, Shadowbox, Tremour, Flesh Rodeo si altii. Intrarea cost 45 de lei.

[b]Care este originea Halloween-ului[/b]

[img=3397][/img]
Halloween-ul, una dintre cele mai vechi sarbatori, isi are originile cu mii de ani in urma. Sarbatoarea a fost influentata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la crestini Sarbatoarea Tuturor Sfintilor sau a Tuturor Sufletelor.

Simbolul acestei sarbatori este dovleacul, luminat sau nu.

Cuvantul Halloween isi are originea in Biserica Catolica. Pe 1 noiembrie catolicii sarbatoresc „Ziua tuturor sfintilor”, „All Saints Day” sau „All Hollows Day”. Insa sarbatoarea in sine, 31 octombrie, este inca de pe vremea vechilor celti, a caror credinta sarbatorea Anul Nou la aceasta data.

31 octombrie a devenit ajunul sarbatorii tuturor sfintilor All Hallows Eve fiind prescurtat in Halloween.

In obiceiurile celtice, sarbatoarea Samhain coincidea cu ultima recolta cand toate produsele erau adapostite in hambare, aparate de frigul iernii. Aceasta era o perioada cheie a anului si era vazuta de celti ca un interval temporal magic cand vii credeau ca pot sa comunice cu mortii lor.

Celtii credeau ca mortii salasuiau impreuna cu zanele din cultura populara in dealurile satelor Scotiei si Irlandei. Zanele au fost privite uneori ca niste creaturi ostile care ar fi pacalit oamenii si i-ar fi facut sa-si piarda calea. Celtii faceau pacaleli in aceste zile de sarbatoare si unii se deghizau in zane si cereau `tratatii`, iar daca nu primeau de pomana „zanele” jucau feste proprietarului casei.

Traditia celtica si engleza de a bate la usi si sa ceara de pomana s-a adoptat si s-a transformat in ceea ce este acum „trick-or-treat”.

In America Halloween-ul a fost sarbatorit pentru prima oara in anii 1800 cand mai multi emigranti din Scotia, Irlanda si Anglia s-au stabilit in Noul Continent.

[b]Americanii vor cheltui mai mult in acest an[/b]

Pentru Halloween-ul din 2012, Federatia Nationala de Vanzare cu Amanuntul (NRC-
National Retail Federation) estimeaza ca vanzarile isi vor reveni considerabil
dupa perioada crizei.

Astfel, consumatorii americani vor cheltui in medie [b]79,82 dolari[/b] de Halloween din acest an, in crestere
fata de anii anteriori. In 2011, un americam a cheltuit in medie 72,31 dolari, dupa
ce in 2010 suma cheltuita a fost de 66 dolari, iar in 2009 de 56 dolari,
conform unui sondaj.

Surprinzator este faptul sa americanii cheltuiesc in
acest an mai mult chiar si fata de anul 2007, inainte de criza financiara, cand
valoarea medie platita a fost 65 dolari.

Totalul cheltuielilor va ajunge in acest an la 8 miliarde
de dolari, dupa ce nivelul din 2011 a fost de 7 miliarde de dolari.

Potrivit studiului, 71,5% dintre americani vor sarbatori
Halloween-ul in acest an, reprezentand un nivel record, fata de 68,6% in 2011
si 64% in 2010.

Ei vor cheltui cel mai mult pentru a-si achizitiona
costumele, respectiv 28,65 dolari per persoana, fata de 26,52 dolari in 2011.
Cele mai populare costume sunt cele de vrajitoare, vampiri si pirati. In ceea
ce priveste copii ei se transforma in super-eroi, precum Batman, Spiderman sau Superman, dar si in prin?ese, vrajitoare sau
vampiri.

Sondajul a fost realizat pentru NRF de catre firma de
cercetare de piata BIGresearch, in perioada 5-11 septembrie. Studiul ar putea
avea o marja de eroare de +/- 1%.

Citeste si Halloween a intrat
si pe piata florilor: decoruri cu dovleci, panze de paianjen si
dantela neagra (Foto)