- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Inchirierile de limuzine au mers \”cu frana de mana trasa\” in 2008

08 Nov, 00:01 • elena.olteanu
Afacerile cu inchirieri de limuzine au tendinta sa stagneze sau chiar sa scada in Romania in 2008, pentru firmele deja consacrate pe aceasta piata. Acest lucru vine pe fondul cresterii numarului jucatorilor din acest domeniu si al turbulentelor financiare mondiale.
Inchirierile de limuzine au mers \cu frana de mana trasa\ in 2008

Astfel, piata nu va mai inregistra cresteri atat de mari ca si in anii trecuti, ba chiar unii jucatori afimand ca afacerile lor cu inchirieri de limuzine sunt in scadere.

Reprezentantii Star Limos au declarat pentru DailyBusiness.ro ca in cazul in care criza mondiala va continua si in anul 2009, afacerile sunt intr-o oarecare incertitudine, evolutia acestora fiind foarte greu de estimat.

De asemenea, de aceasta criza va fi afectata toata lumea, insa pentru cei care au avut o activitate mai indelungata ar putea fi mai usor datorita pozitiei pe care o au deja pe piata.

„La nivel de piata, numarul de limuzine din Romania a crescut in ultimii ani, insa la nivel de servicii oferite afacerile au stagnat, din cauza celor care au ‘invadat’ piata in ultimii ani, crezand ca este o afacere care aduce rapid profit”, a declarat Teodor Strajeru, managerul companiei Star Limos, precizand ca in ceea ce priveste propria afacere, anul acesta este in crestere cu 2-3%, fata de anul 2007.

De asemenea, compania First Class Limuzine din Capitala estimeaza o scadere a numarului de clienti in acest an, pe masura ce tot mai multe companii incep sa activeze pe aceasta piata.

Foarte multe persoane care au vazut o oportunitate in aceasta afacere au achizitionat masini vechi, in care investitia pentru reconditionare este foarte mare.

„Multi jucatori noi de pe piata au crezut ca aceasta afacere este foarte simpla. Scrii pe ea ca este de inchiriat si afacerea merge, insa nu a fost asa deoarece s-au achizitionat masini destul de vechi, care dupa cativa kilometri parcursi, au inceput sa se defecteze creand o imagine derizorie despre limuzine”, au mai precizat Strajeru.

Cat costa inchirierea unei limuzine?

Costul inchirierii difera in functie de oras, de compania care ofera acest serviciu, de masinile preferate, dar si de numarul de ore pentru care se inchiriaza.

Astfel, compania First Class Limuzine detine 15 limuzine, la pretul de 300-800 de euro pentru 5 ore de inchiriat in Capitala. Marcile detinute sunt Ford, Cadillac si Lincoln, iar compania are aproximativ 1.000 de clienti pe an.

Tariful practicat de firma Star Limos este de 100 euro pe ora pentru o limuzina Lincoln, Phantom si Lincoln Town Car, iar pentru un Hummer H2, tariful este de 200 de euro pe ora. De asemenea, compania mai detine si o limuzina de epoca fabricata in anul 1964, Pontiac Boneville. In anul 2009, compania va mai achizitiona si o limuzina Jaguar.

„De anul trecut am inceput sa oferim clientilor nostri pachete de servicii in functie de evenimentul organizat. Spre exemplu, pentru o nunta am oferit un pachet de 6 ore la suma de 400 de euro pentru limuzinele Lincoln, in care a fost inclus si aranjamentul masinii (care in general costa circa 100 de euro). Pentru alte evenimente se poate negocia in functie de numarul de ore de inchiriat, de kilometri sau de numarul de evenimente in care este implicata firma sau agentia care contracteaza serviciile noastre”, a mai spus Strajeru.

Pentru ce evenimente apeleaza romanii cel mai des la inchirierea unei limuzine

„In general, pentru noi, orice persoana este un posibil client, pentru ca evenimentele unde se solicita cel mai des inchirierea unei limuzine sunt nuntile, botezurile sau onomasticile”, au mai spus reprezentantii First Class Limousine, adaugand ca dotarile unei limuzine pentru mai mult de jumatate din clientii lor nu sunt foarte importante, ci mai degraba designul exterior conteaza mai mult in alegerea unei masini high-class.

De asemenea, si compania Star Limos are cele mai multe comenzi pentru nunti, insa alte evenimente pe care le organizeaza sunt promotiile ale diferitelor companii multi-nationale si lansari de produse.

„Totodata sunt firme care organizeaza concursuri pe diferite teme, iar castigatorii primesc ca premiu o plimbare cu limuzina. Nu excludem din comenzile noastre nici transferurile de la aeroport, campanii publicitare sau intalniri de afaceri”, a conchis Strajeru.

Star Limos Romania este prezent pe piata locala din 2006. In 2007, conform datelor financiare publicate pe site-ul ministerului de finante, compania a realizat afaceri de peste 500.000 de euro.

First Class Limuzine este o companie din Bucuresti care activeaza in acest domeniu din 1993. Conform aceleiasi surse, compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de circa 1 milion de euro.