- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Monarhia britanica, o companie „regala” condusa de un CEO de 85 de ani

29 Apr, 11:29 • Redactia DailyBusiness
Monarhia britanica poate fi comparata cu o intreprindere care egaleaza ca marime, costuri si venituri o companie de talie medie, avand acelasi CEO in ultimii 85 de ani, Regina Elizabeth a II-a.
Monarhia britanica, o companie regala condusa de un CEO de 85 de ani

„Sediul” monarhiei este la Buckingham Palace si are circa 1.200 de angajati, de la servitori la vanzatorii de bilete pentru turisti. Printul Charles are propriul sau palat la Clarance House in Londra, unde se vor muta si Kate Middleton si Printul William. Aici sunt alti 149 de angajati, potrivit Wall Street Journal.

Veniturile monarhiei sunt alcatuite in principal din subventia primita din partea guvernului, de 63,6 milioane de dolari in 2010, si incasarile de pe urma turistilor. De exemplu, Royal Collection Enterprise a incasat anul trecut 57 milioane de dolari de la turistii care au vizitat colectia de arta a familiei regale. Acesti bani sunt reinvestiti in conservarea colectiei si ingrijirea palatelor care o gazduiesc.

Cu toate acestea, valoarea exacta a monarhiei britanice este dificil de estimat din cauza faptului ca multe dintre proprietatile familiei nu apartin de fapt acesteia, ci sunt date spre administrare de catre popor.

Crown Estate, portofoliul de proprietati al familiei regale, este evaluat la 10,9 miliarde de dolari si include, printre altele, Regent Street (una dintre principalele artere comerciale din Londra) si 145.000 de terenuri agricole.

In 2008-2009, Crown Estate a generat venituri de 383 milioane de dolari, bani care au ajuns la Trezoreria Marii Britanii.