LIFESTYLE

Piata de celule stem din Romania va depasi 15 mil. euro in 2014

26 februarie 2014, ora 12:58, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Bogdan Ivanescu-Stem Sure2-mare.jpg
In pofida faptului ca rata natalitatii in Romania se incadreaza pe un trend descendent, piata autohtona de celule stem se ridica, la momentul actual, la aproximativ 15 milioane de euro, iar ARBACS estimeaza ca aceasta valoare va creste in 2014.

In 2013, numarul de nasteri, la nivel national, a inregistrat o usoara scadere. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, in Romania, s-au nascut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai putini decat in aceeasi perioada a anului 2012.

Desi rata natalitatii in Romania se afla pe o panta descendenta, in 2013 inregistrandu-se mai putine nasteri decat in 2012, numarul familiilor care au decis sa apeleze la serviciile bancilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% in 2012 la 6% in 2013, a declarat Bogdan Ivanescu (foto), presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Una din principalele dificultati cu care s-au confruntat actorii din piata de celule stem din Romania a constituit-o, pana acum doi ani, lipsa unei dovezi palpabile a utilitatii acestor celule si pentru clientii romani.

O alta provocare cu care ne-am intalnit in activitatea noastra a reprezentat-o concurenta neloiala venita din partea multor jucatori, care tind sa informeaze eronat femeile insarcinate si/sau personalul medical, a mai spus presedintele ARBACS.Cele trei banci membre ARBACS - Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem Sure - au detinut, in 2013, o cota de piata de aproximativ 70%, urmand ca acest procent sa evolueze in 2014 si sa ajunga la circa 75%.

Desi in 2013 niciun alt jucator nu si-a manifestat interesul de a adera la ARBACS, orice banca de celule stem din Romania poate deveni membra a Asociatiei, atat timp cat accepta sa se alinieze si sa respecte Statutul ARBACS, cu principiile sale de functionare, precum si standardele de etica si calitate stipulate in Codul de Etica Profesionala in domeniul celulelor stem, aprobat si lansat oficial de organizatie in 2013.

Sangele cordonului ombilical contine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat dupa nastere. In ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit in peste 30.000 de transplaturi in intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, intalnite atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor.

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociatie non-guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost infiintata in anul 2012, la initiativa a trei companii de profil.

Cei trei membri preiau conducerea Asociatiei prin rotatie, la fiecare 6 luni.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 14 Iulie 2020, 23:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter